Van Şehri Hakkında Genel Bilgi
Van, Türkiye’nin en kalabalık on dokuzuncu şehridir. 2015 itibariyle 1 milyon nüfusun üzerine çıkmıştır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Van, bölgenin nüfus bakımından en kalabalık ve büyük ilidir. Ağrı, Bitlis, Siirt, Hakkari illeri ile komşudur. Ayrıca doğusunda İran ile sınırı mevcuttur. Meşhur Van Gölü, Anadolu’nun en büyük ve kapalı havzası olmasıyla bilinir. Ayrıca kıyı toprakları verimli, akarsuları bol, iklim koşulları oldukça elverişli olduğu için önemli bir yerleşim merkezidir.
Yüz ölçümü açısından da Türkiye’nin en büyük illerinden biridir. Büyük bölümü engebeli, yüksek ve dağlık alanlardan oluşur. Yerleşime elverişli alanlar bu yüzde sınırlıdır. Şehirde sert bir karasal iklim hakimdir. Bu yüzden tarım alanında üretim sınırlıdır ve çeşit azdır. Bitki örtüsü bozkır olan Van’da kış ayları sert ve yoğun kar yağışlı geçmektedir. Yaz ayları ise kurak ve sıcaktır. Van Gölü kıyısında bulunan yerleşim yerlerinde serin hava hissedilmektedir. Bozkır bitki örtüsü sayesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği gelişmiştir.
Şehrin bilinen en önemli özelliği ise Van Kedisi’dir. Gözleri kehribar yada mavi renktedirler. Sıklıkla da biri kehribar ike diğeri mavi renkte olabilen nadir asil ırklardandır.
Tarım alanları yüz ölçümünün genel olarak %10’unu kapsar. Yetiştirilen ürünlerin başında buğday, arpa, şeker pancarı ve elma gibi ürünler gelmektedir. Tarım önemli geçim kaynakları arasında olsa da çok gazla tercih edilmemektedir. Hayvancılık ise her mevsim tercih edilen kazanç şekillerindendir. Van sanayi bakımından da bölgenin üçüncü şehridir. Şeker, çimento, et ve ürünleri, süt kombinaları gibi birçok fabrika ve üretim tesisi kuruludur.
Van’ın ünlü kedisinin yanı sıra kahvaltısı da çok meşhurdur. Dağlardan toplanan otlarla yapılan Van otlu peyniri yöre kültüründe çok önemli bir yere sahiptir.
Van Ferit Melen Havalimanı il sınırları içinde bulunmaktadır. Türkiye’nin en doğusunda yer alan havalimanı olan Ferit Melen Havalimanı, yolculara açık 1660 m2 alan ve 140 araçlık otoparka sahiptir. 2009 yılında uluslararası ulaşıma açılmıştır. 2012 yılında ise Türkiye’de ilk olarak uyduyla iniş sistemi bu havalimanında kurulmuştur.