Başkent

Para Birimi

1991 senesinde Sovyetler Birliğinin dağılması ile birlikte bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan, 1995 yılında savaş ve çatışmadan uzak kalmak adına tarafsız ülkeler arasında katılmış ve önemli bir anlaşma imzalamıştır. 7 bağımsız Türk devletinden bir tanesi olan Türkmenistan, bize ait birçok şeyi de barındırıyor.
Başkent Aşkabat, resmi dil Türkmence ve para birimi de Türkmenistan Manatı’dır.
Doğalgaz rezervi bakımından dünyanın en büyük ve en güçlü ülkeleri arasında yer almaktadır. 1993 yılından bu yana Türkmenistan halkı elektrik, doğalgaz ve su gibi kaynaklardan ücretsiz olarak yararlanıyor ve bu da yerli halk için en önemli artılardan bir tanesidir.
Pamuk ihracatı da ülkenin ekonomisinde önemli bir yere sahiptir ve bu anlamda da yine en büyük ülkeler arasında yer almaktadır. Verimli toprakları sayesinde pamuk üretimi her geçen yıl biraz daha artıyor ve ekonomileri de daha güçlü hale geliyor.
Göçebe Türkmen köklerine sahip olmaları sosyal hayatlarına da yansımıştır ve at biniciliği en önemli sportif faaliyetlerden bir tanesidir. At binmek için Türkmenistan’ı ziyaret eden binlerce insan olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Yerli halk için sosyal yaşantı fazlasıyla huzurlu ancak ziyaretçiler için aynı şeylerden bahsetmek mümkün değildir. Ziyaretçilere bazı yaptırımlar uygulanıyor ve bunlardan bir tanesi başkentte fotoğraf çekmenin yaksa olmasıdır. Ek olarak dışarıda alkol ve sigara yasağı vardır ve gece 11’den sonra sokağa çıma yasağı vardır. Kendi içinde yaşamayı ve bu şekilde devam etmeyi uygun gören bir ülke söz konusudur.
Göçebe bozkır kültürünü mutfağına da taşıyan Türkmenistan, özel lezzetleri ile birlikte bu anlamda fazlasıyla etkileyici bir duruş sergiliyor. Türk mutfağının örnekleri de yine Türkmenistan mutfağına hakim olmuş durumda.
Türkmenistan’a seyahat etmeden önce vize konusunda sizleri nasıl bir sürecin beklediğini de bilmenizde fayda var…
En az 30 gün öncesinden vize işlemlerine başlamanız sizlerin lehine olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Türkmenistan’a girişi için vize şartı söz konusudur.
Vize başvurularınızı Türkmenistan Konsolosluğunun yanı sıra yetki verilen aracı kurumlar ve turizm seyahat acenteleri üzerinden de yapabilirsiniz.
İhtiyacınız olan belgeler alacağınız vize türüne göre değişiklik gösteriyor ve bu konuda konsolosluktan daha detaylı bilgi almanız da mümkündür.
Yaklaşık 1 ay gibi bir süreç sizleri bekliyor ancak Türkmenistan Devletinden aldığınız bir davetiye varsa eğer bu süreci de olumlu anlamda etkiliyor ve süreyi de fazlasıyla kısıtlıyor. Eğer davetiye sahibi iseniz vize başvurularınız çok daha kolay ve çok daha kısa sürede olumlu olarak sonuçlanacaktır.
Diplomatik, hizmet ya da hususi pasaport sahibi olan vatandaşlarımızın vize uygulamasından muaf olduklarını da belirtmek gerekiyor. Eğer bu pasaport türlerinden bir tanesine sahipseniz vize işlemleri uygulamanıza gerek kalmayacaktır.
Yıpranmış ya da herhangi bir şekilde hasar görmüş olan pasaportlarınız ne yazık ki işleme dahil edilmiyor ve vize başvurularının olumsuz sonuçlanmasındaki en önemli etkenlerden bir tanesi olarak karşınıza çıkıyor.
Türkmenistan konsolosluğunun yoğun bir çalışma temposuna sahip olduğu belirtiliyor bu yüzden vize işlemlerine olabildiğince erken başlamanız gerektiği hatırlatılıyor.
Vizelerinizi Türkmenistan sınır kapısında almak gibi bir düşünceye sahipseniz eğer elinizdeki davetiyenin aslını da ibraz etmek zorundasınız. Bunu yapmadığınız takdirde ne yazık ki vize verilmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Davetiyenizin bir örneğinin de sizlerde kalması gerekiyor ve bu da önemli detaylardan bir tanesidir.
Sınır kapılarında vize ücreti dışında herhangi bir ücret ödeme gibi bir durum söz konusu değildir. Aksi bir durum söz konusu olduğu takdirde bu talebin yasal olmadığını anlayabilirsiniz.