Başkent

Para Birimi

Suudi Arabistan Krallığı resmi adı ile karşımıza çıkan ve Arap Yarımadasının en büyük ülkesi unvanını da an itibarıyla üzerinde bulunduran Suudi Arabistan, Yemen ve Umman ile komşudur. Ülkenin resmi dili Arapça, Başkenti Riyad ve resmi para birimi de Riyal’dir.
Ülkede şeriat hakimdir ve bu yüzden ülkeye giriş konusunda çok katı kurallar da karşınıza çıkmaktadır. Bu katı kurallardan bir tanesi de kadınlar için geçerli ve eğer aileden bir erkek yanınızda yer almıyorsa ülkeye girişiniz gibi bir durum da söz konusu değildir.
Ülkede sosyal yaşantı da oldukça kısıtlıdır ve iklime bağlı olarak sıcakların yoğun bir şekilde hissedilmesi de bunun en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Sabah ve öğle saatlerinde açık bir yer bulmak pek mümkün değil. Akşam saatlerinde sosyal yaşantı biraz hareketli bir hal alıyor ve alış veriş merkezleri de akşam 11’e kadar aktif olarak hizmet veriyor.
İslamiyet’in doğduğu ve kabul edildiği topraklar olması nedeniyle güçlü bir muhafazakar anlayış hakimdir ve Mekke ile Medine de ülke topraklarında yer almaktadır.
Mekke ve Medine ülkenin en çok ziyaretçi potansiyeline sahip merkezlerinden bir tanesidir. Dini vazifesini yerine getirmek için ziyaret eden Müslüman kimselerin yanı sıra turistik olarak bu bölgeyi ve yapıları görmek isteyen turistlerin de ilgisini bir hayli çekmektedir.
Ülke ekonomisinin en güçlü ve hatta en büyük kaynağı petroldü. An itibarıyla 90 yıl gibi bir süre daha bu kaynakların ülkeyi ayakta tutabileceği ve kalkındıracağı bilinmektedir. Güçlü petrol kaynakları ile birlikte ihracat konusunda da bir adım önde yer alıyorlar.
Sosyal yaşam ve gece hayatından bahsetmek çok zor! Erkekler, dini kurallara riayet ettikleri takdirde her şeyi yapabilirken kadınlar için çok sayıda kısıtlama söz konusu ve üniversite mezunu kadınların olmasına rağmen iş hayatı ya da sosyal yaşantıda ön plana çıkamadıklarını da belirtmek gerekiyor.
Suudi Arabistan ziyareti için vize sürecinin nasıl işlediğine de aşağıda yer alan maddeler üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz.
Pasaport sahibi olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının pasaport türü ne yazık ki önem taşımıyor ve Suudi Arabistan vizesine tabi tutuluyorsunuz ancak resmi görevle ülkeye giriş yapacaksanız herhangi bir şekilde vize ücreti talep edilmiyor.
1 Haziran 2011’de başlayan uygulama ile birlikte çipli pasaport uygulaması aktif hale getirilmiştir ve hali hazırda bu uygulama da devam ediyor.
Kısa süreli bir seyahat planına sahipseniz eğer vize başvurularınızı dış temsilciliğin yetkilendirdiği aracı kurumlardan yapabiliyorsunuz.
Pazartesi ve Perşembe günleri 9.00 ila 15.00 saatleri arasında vize başvurularınızı yapabiliyorsunuz. Cuma günü hiçbir şekilde başvuru ya da işlem gerçekleştirmediklerini de belirtmek gerekiyor.
Suudi Arabistan vizesi hakkında en önemli detaylardan bir tanesi de pasaportlarınızda yer alacak olan İsrail giriş ve çıkış ibareleridir. Eğer bu ülke ile ilgili bir deneyiminiz varsa hiçbir şekilde Suudi Arabistan vizesine sahip olamıyorsunuz.
Suudi Arabistan ziyaretleriniz herhangi bir toplantı ya da konferans katılımı şeklinde ise davet eden kişinin Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından izin alması şarttır ve bu iznin bir belge ile sunulması da gerekiyor.
35 yaş altı bekar kadınların da yine ülkeye girişi ve vize işleminin olumlu sonuçlanması mümkün değildir. Ancak ve ancak ticari bir giriş söz konusu ise Dış İşleri Bakanlığından alınacak izin ile birlikte bu giriş mümkün hale gelebiliyor. Bunun yanı sıra eş ya da kan bağı olan akraba izni ya da refakati ile giriş mümkün
kılınabiliyor.
50 yaş üstü kimselere de Suudi Arabistan çalışma vizesi ne yazık ki verilmiyor. Suudi Arabistan çalışma vizesi alan kimselerin de 90 günlük bir süre diliminde oturma izni almaları şarttır ve bu şartı yerine getirmediğiniz takdirde ülkede bulunmanız da yasal değildir.