Süleymaniye Hakkında Genel Bilgi
Osmanlı valilerinden İbrahim Paşa tarafından 1784 senesinde kurulan Süleymaniye, Irak’ın farklı kültürleri bir araya getirmiş ve en güvenli şehirlerinden birisidir. Etrafını saran dağların arasında düz bir alana kurulmuş olan kent iki katlı evleriyle ziyaretçileri geleneksel bir dokuyla karşılamaktadır. Merkeze doğru gittikçe çok katlı apartmanlardan oluşan siteler ve yoğun caddeler Süleymaniye kentinin modern yüzünü göstermektedir. Şehirde karasal iklim hüküm sürmektedir. Kışın soğuk ve kar yağışlı olan şehir, yazın sıcak ve kurak olmaktadır. Süleymaniye’de hava sıcaklığı 20 derece civarındadır. Bazen hava sıcaklıkları bunaltıcı derecelere kadar yükselebilmektedir. Kuzey Irak kentlerinden en alımlısı Süleymaniye’ye gitmek için en uygun zamanlar ise nisan ile ekim ayları arasıdır. Siz de eğer Süleymaniye’ye gidecekseniz Süleymaniye uçak bileti alırken bu tarihleri dikkate almalısınız.
Köklü tarihiyle Orta Doğu’nun en eski yerleşim yerlerinden Süleymaniye, Irak’ın kuzeydoğusunda bulunmaktadır. 1784 senesinde kurulan kent, İbrahim Paşa’nın babasının ismini taşımaktadır. Günümüzde Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin en büyük kentlerinden olan Süleymaniye’nin nüfusu 2 milyonu aşmaktadır. Orta Doğu’nun en verimli ovalarının yanında kurulmuştur. Denizden 883 metre yükseklikte olan kent, tarih boyu en büyük gelirini tarımdan sağlamıştır.
Edebiyatı, bilimi, şiiri ve kendi adıyla olan üniversitesiyle tanınan kent, turizmde de önemli bir yere sahiptir. Kuzey Irak’ın en çok turist gelen şehirlerinden olan Süleymaniye, gelişen sanayisiyle de ülkenin en önemli yerleşim yerleri arasındadır.
Tarihi geçmişi ile coğrafyasının en köklü yerlerinden olan Süleymaniye gezilecek yerleriyle de çok sayıda seçenek sunmaktadır. Kenti gezmeye başlamak içinse en ideal nokta Süleymaniye Meydanı’dır. Mevlevi, Salim ve Mamostayan caddelerinin birleştiği noktada yer alan meydanda ayrıca çarşıda bulunmaktadır. Zagros Dağları’nın eşsiz manzarasının görüldüğü Malik Muhammed Yolu, uzun bir doğrultuda ilerlemektedir. Doğa sporları, tırmanma ve trekking gibi aktiviteleri sevenlere Azmar Dağı önerilerden biridir. Özellikle baharda yemyeşil olan dağ, piknikçilerle dolup taşmaktadır. Nar ve incir ağaçlarıyla pek çok farklı türdeki çiçeğin kokusu insanın aklını başından almaktadır. Süleymaniye Üniversitesi’nin yakınlarında bulunan Azadi Parkı ve Belediye Parkı, kentin kaçış noktalarındandır. Pek çok insan soluklanmak, dinlenmek ve çay kahve içmek için bu parklara gelmektedir. Gün boyu insanın eksik olmadığı bu parklarda kuş cıvıltıları insanlara eşlik etmektedir. Azadi Parkı’nın içinde bulunan yapay göl ve çevresi çocuklu aileler için de uygundur. Buralardaki restoranlar ve kafeler Süleymaniye mutfağını denemek için uygun yerlerdir. Belediye Parkı, Azadi Parkı ile kıyaslandığında daha küçüktür. Süleymaniye müzeler açısından da zengindir. Süleymaniye Müzesi, Bağdat Müzesi’nden sonra Irak’ın en zengin ikinci müzesidir. 6 bin yaşındaki kadın ve MÖ 334 senesine uzanan Herkül heykeli müzenin en ilgi çeken eserlerindendir. Ayrıca İslam sanatı eserlerine de göz atmanızı tavsiye ederiz. Tarihi eserleri ve daha fazlasını yerinde görmek için Süleymaniye uçak bileti almanız yeterlidir. Yazımızda sizlere Süleymaniye şehrinden ve Süleymaniye güzelliklerinden bahsetmeye çalıştık. Pek çok kültüre ev sahipliği yapan ve aynı zamanda birçok tarihi eseri barındıran Süleymaniye şehri sizi beklemektedir. Hemen Süleymaniye uçak bileti alarak tarihte yolculuğa çıkabilirsiniz.