Başkent

Para Birimi

Etiyopya’nın doğusunda konumlanmış olan Somali, doğu Afrika ülkelerinden bir tanesidir. Başkanlık tipi cumhuriyet yönetimini benimsemiş olan ülkenin başkenti Mogadişu, para birimi Somali Şirini, resmi dili ise Somalice’dir. Ülkenin bazı kesimlerinde Arapça da en çok kullanılan diller arasında kendine yer edinmiştir.
Tarım ve hayvancılık, ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Yerli halkın büyük bir kısmı tarımla uğraşırken, denize yakın bölgelerde ise balıkçılık önemli bir geçim kaynağı olarak vücut bulmuştur. Orman ve yeşil alanlar bakımından incelendiğinde bu bağlamda zayıf bir kimliğe sahip olan Somali’de, ormancılık ile uğraşan yerli halkın sayısı da bir hayli fazladır. Suudi Arabistan, İtalya ve Amerika Birleşik Devletleri ise ihracat için anlaşılan ve en çok alış veriş yapılan ülkelerden bazılarıdır.
Halkın büyük bir kısmı Sünni Müslümanlar olarak belirlenmiştir ancak farklı inanışlar da mevcuttur ve farklı inançlara sahip olan kimselere de saygı duyulmaktadır. Ülke mutfağında et temekleri ve et ürünleri önemli bir yere sahiptir. Kurak bir ülke olması nedeniyle sebze tüketimi de pek mümkün değildir. Et seçimi de yerli halk tarafından büyük bir titizlikle yapılıyor ve dinin izin verdiği ölçüde bu seçimler gerçekleştiriliyor. Balık ve kabuklu deniz ürünleri de ülke mutfağında yer edinmiş durumda ve restoranlarda bu ürünlere de kolayca ulaşabiliyorsunuz.
Salgın hastalıklar, ülkenin en büyük sorunlarından bir tanesidir. Bununla birlikte iç savaş ve hükümet değişiklikleri de ne yazık ki huzur ortamını olumsuz etkileyen detaylar arasında yer alıyor. Henüz tam anlamıyla güvenli bir ortam sağlanabilmiş değil, bu yüzden ülkeyi ziyaret edecek olan vatandaşlarımızın da seyahat öncesi temkinli davranmaları tavsiye ediliyor.
Ülke, sömürge devleti konumunda iken Avrupalı azınlık yerleşiminin yapıldığını da belirtmek gerekiyor ancak azınlıklar kısa sürede kendi kültür ve kimliklerini kaybederek Somali halkına ayak uydurmuştur ve nüfus olarak az sayıda olduklarını da belirtmek gerekiyor. Somali’yi ziyaret edecek olan vatandaşlarımızın vize sürecinde dikkat etmesi gereken hususlar ise aşağıda belirtilmiştir.
Sınır kapısında vize temini söz konusu değildir ve pasaport ayrımı yapılmaksızın vize başvurusunda bulunmanız gerektiğini de bilmenizde fayda var. Somali vizesi ile birlikte sağlık denetimlerinin de eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi şarttır. Hepatit, sarı humma ve tetanos aşılarının yapılması ve belgelerin de ilgili kuruma teslim edilmesi gerekiyor. Fakir ve sağlıksız bir halk oldukları için bu ülkeyi ziyaret edecek olan vatandaşlarımızın da bunun bilincinde bir seyahat gerçekleştirmesinde fayda var.
Özellikle kapalı su tüketimi ve pişmiş gıdaların tüketimi şiddetle tavsiye ediliyor. Vize uygulaması öncesi sağlık denetim detaylarını seyahat sağlığı adresinden detaylı bir şekilde öğrenebilir ve güncel bilgiler doğrultusunda hangi aşıları yaptırmanız gerektiğini de görebilirsiniz. Somali vizesi için konsolosluğa gitmenize gerek yoktur. Konsolosluk tarafından resmi olarak görevlendirilen acenteler de vize sürecini sizin için yürütebiliyor.