Van'da Ne Yenilir Ne İçilir?
Coğrafi konumu itibariyle Anadolu ve Pers bölgesi arasında bir köprü oluşturan Van, şahsına münhasır yemekleri ile coğrafyası kadar mutfağıyla da çeşitlilik arz ediyor. Tatlıları, özel gün yemekleri ve et yemekleriyle göz dolduran Van mutfağı, değişik tatlar arayanlar için iyi bir adres. Biz de Van’a gittiğinizde mideniz boş dönmeyeceğiniz, Van’da ne yenilir ne içilir listesini sizler için oluşturduk.
Kavut
Van’a özgü bir tatlı olan Kavut, helvadan hallice bir yöresel tatlı. Bizdeki helvalardan farkı ise kavurga unu ile yapılması. Üzerine yeneceği zaman hem tat versin hem de görsel bir şölen oluştursun diye pekmez ve ceviz dökülüyor.
Sengeser
Soğuk iklimi ile ünlü Van’da kış aylarının vazgeçilmez et yemeği olan sengeser bir başka yöresel lezzet. Sengeser’in püf noktası kurut ile yapılıyor olması. Kurut yağsız yoğurt veya ayranın katı posası güneşte kurutulmasıyla yapılır. Kış mevsimine girmeden hazırlığı yapılan kurut, kolayca suya konunca eriyecekleri için Van’da çorba ve yemeklerde oldukça sık kullanılır. Sengeser’in içine de kurut konuluyor.
Borani
Kabak, mercimek ve kurut temelli borani Van’da oldukça sık yapılan yemeklerden. Kabaklar fırında kabuğu kızarıncaya kadar kızartılıyor, fırından çıkan kabakların kabuğu ayrılıyor kabak içi çatalla ezilip içine yağ, kurut ve pişmiş mercimek ekleniyor. Üzerine salçalı sos gezdirilerek servis ediliyor.
Helise
Helise yapılış amacıyla diğer yemeklerden ayrılan bir Van yemeği. Bayram ve düğünlerde erkekler tarafından yapılan Helise, köyün en yaşlısı tarafından köy muhtarının evinde yapılır. Bayram namazından sonra tüm erkekler helise ile kahvaltı ederler. Den, parça et, yağ ve tuz ile yapılan Helise’yi de tatmadan şehirden ayrılmayın.
Kurut Köftesi
Bulgur, kurut, süzme yoğurt, kavurma ve soğanla yapılan kurut köftesi Van’a gittiğinizde denemeniz gereken bir lezzet. Bulgur, baharatlarla zenginleştirilip pişirildikten sonra el ile sıkılarak köfte formuna getirilir. Yoğurt, köftelerin üzerine dökülür. Kavurma ile birlikte pişirilen salçalı sos yoğurdun üzerine dökülerek servis edilir.
Belheviz
Akarsu kenarlarında bulunan gariberg, şeker pancarı, hatmi ve beyaz fasulye yaprağına dolma içi sarılarak yapılan Belheviz de Van mutfağında sıkça rastlanılan yemeklerden.
Yumurtalı Çiriş Otu
Çiriş otu oldukça ender görülen bir bitki. Van, Muş ve Bitlis illeri dağlarında yetişir. Nisan ayı çiriş otu mevsimidir ve dağlardan toplayamayanlar için pazarlarda satışa sunulur. Yumurtalı çiriş otu ise, toplanan çiriş otlarını soğanla iyice kavurduktan sonra üzerine yumurta, isteğe bağlı da kızdırılmış tereyağı içine pul biber serpilerek yapılan leziz, yöresel bir Van yemeği.
Bir yeri ziyaret etmeye gittiğimizde tarihi yerler ile birlikte mutfağını da merak ederiz elbette. Farklı tatlar deneyimlemek hem o bölgenin insanlarıyla kaynaşmak hem de hiç bilmediğimiz coğrafyaya yolculuk yapmanın bir başka yoludur. Siz de Doğu Anadolu Bölgesi’nin metropolü Van’a uçak biletinizi sitemizden ayırtın, bu büyülü mutfağı deneyimlemeyi ekonomik olarak gerçekleştirin.