Van Şehir Rehberi

Van Şehir Rehberi

 

Kadim Anadolu uygarlıkları zamanında 300 yıl Urartuların ev sahipliğini yapan, toprakları verimli, bol akarsulu ve iklim koşulları da yaşama oldukça elverişli bir şehirdir Van.

Van isminin ortaya çıkışı hakkında çeşitli söylentiler bulunmaktadır. Bunlardan ilki Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden elde edilen bilgilere göre Büyük İskender’in Van Kalesi’ndeki Vank isimli bir yeri şehire ad olarak vermesidir. Bir başka rivayet ise Asur dönemi melikelerinden Semiramis adına Van isimli bir valinin şehrin imar kısmıyla ilgilendiği için şehre bu valinin adının verildiğidir. En bilimsel veri ise, Urartuların kendilerine Bianili veya Vianili demeleri ve yerleşik hayat olarak Van bölgesinde toplanmalarıdır.    

 

 

 

Van, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nin nüfusu en kalabalık olan şehridir. 2014 yılında büyükşehir ünvanına kavuşmuştur. Yüzölçümü bakımından ülkemizin 6. Büyük şehridir. 13 ilçesi vardır. Nüfüsü 2017 sayımlarıyla birlikte 1.070.113 olarak ölçülmüştür. Plaka kodu 65, telefon kodu 432’dir. Konum olarak Ağrı, Siirt, Bitlis ve Hakkari illerine komşuluk yapmaktadır. Doğusunda ise İran Devleti yer alır. İran ile Türkiye arasındaki Özalp sınır kapısı bu iki ülkeyi ayırır. Van ilinde 4 adet devlet hastanesi bulunmaktadır. Ünlü Yüzüncü Yıl Üniversitesi de yine Van ili sınırları içindedir. İlde bir adet havalimanı (Ferit Melen Havalimanı) bulunuyor.

Van iklim olarak karasal iklimin etkisi altındadır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar kar yağışlı ve donlu olarak geçer. Yılın en soğuk ayı olan ocak ayı sıcaklık ortalaması -3.6 , en sıcak ayı olan temmuz ayının sıcaklık ortalaması ise 22 derecedir. Türkiye kıyı şeridindeki yaz – kış sıcaklık ayı farkları 20 dereceleri geçmezken Van’da bu fark 30 derecelerin üzerine çıkmaktadır. Yalnız Van gölü ve kıyı çevresinin sıcaklık değerleri gölden dolayı dengelenmektedir. Haziran ayında Van’ı ziyaret edenler göle girerken dağlara baktığı sırada tepelerdeki karları görecek ve birden çok mevsimi bir arada yaşayacaktır.

Van, diğer Doğu Anadolu illerimiz gibi kış turizmine, tarih, kültür ve doğal güzelliklere ev sahipliği yapmaktadır. Van Gölü’nden dolayı şehirde deniz turizmi de yapılmaktadır.

Van’a gideceğiniz mevsim için doğa koşullarını göz önüne almalısınız. Van Türkiye’nin en çok güneş alan yerlerinden birisidir. Dolayısıyla ziyaret zamanınız için yaz ve bahar aylarını tercih etmenizi öneririz. Ancak kış turizmi açısından kış aylarını da tercih edecek olan misafirler elbette ki vardır. Van’ın Abalı kentinde bulunan kayak merkezi de kış severler için ideal bir alternatif oluşturmakta.

Her sene haziran ayında İnci Kefali göçü kültür ve sanat festivali, eylül ayında Erçek Gölü Flamingo Göçü festivali ve yine eylül ayının ikinci haftasında Akdamar adası ayin törenleri ile Van, birçok aktiviteye ev sahipliği yapmakta.

 

 

Tarihi dokusu dolu dolu Van’da gezilecek yerlerin başında ise Van Kalesi geliyor. Van Peribacaları, Ermeni ve Türklerin zamanında birlikte yaşadıkları Eski Van şehri, Adır adası, Akdamar Adası, Adır Kilisesi, Akdamar Kilisesi, Muradiye Şelalesi, Van Gölü ve Van Müzesi, seyahat rotanıza eklemeniz gereken önemli yerlerden.

Van ili; İstanbul’a 1.700, İzmir’ e 1.774, Ankara’ya ise 1.252 km uzaklıkta. Van’a gidişi şehirlerarası otobüslerle sağlayabilirsiniz. Kendi aracınızla ise nereden gideceğinize bağlı olarak zaman ve kilometre değişiklik göstermektedir. Burada önemli olan nokta ise yine doğa koşullarını göz önünde bulundurmanız. Özellikle kış vakti yola çıkacak olan araçlar için gerekli donanımları arabalarında bulundurmaları gerekmektedir.

Demiryolu ulaşımı ise Ankara’dan Van Gölü Ekspresi ile sağlanıyor. Ankara’dan kalkan ekspres Bitlis’in Tatvan ilçesine 25 saatte ulaşmaktadır. Tatvan’dan hareket eden feribot veya otobüs yardımıyla Van şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

Havayolu ile ulaşım ise, ilde bulunan Fırat Melen Havalimanı’na bulunduğunuz konumdan Van uçak biletinizi alarak sağlanıyor. İstanbul Van arası uçak ile 1 saat 30 dakikadır. Yurtdışından Van’a gelmek isteyenler için ise İstanbul’dan aktarma yaparak Van’a ulaşım mümkün.

Van’da şehir içi ulaşım minibüs, otobüs, taksilerle sağlanmaktadır. Belediye ve halk otobüslerinde de geçerli Belvan Kart ile kolaylıkla seyahat edebilirsiniz. Tam bilet ücreti 1.80 TL, öğrenci ise 1.25 TL’dir. Havalimanından da şehir merkezine ulaşım oldukça kolaydır. Havalimanından kalkan 351 numaralı otobüs hattıyla veya dolmuşlar ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Yine havalimanında araç kiralama firmaları da ulaşım için bir diğer alternatif.

 

 

Van şehir rehberimizin son durağı ise Van’da kalınacak yerler. Van, şehir merkezinde bulunan otel ve pansiyonlar ziyaretçilerin en çok tercih ettiği konumdur. Bunun yanı sıra Van Gölü kıyısında kurulan tesislerde de konaklama imkânları mevcut.

Tabii Van’a gitmişken yöresel mutfağıyla tanışmadan olmaz. Sengeser, ciğer köftesi, Van kurut köftesi, borani başlıca denemeniz gereken tatlar.

Siz de kültürel miraslarımızı ziyaret edebileceğiniz, her mevsim ayrı olan bu güzel şehrimizi ziyaret etmek isterseniz ekonomik Van uçak biletinizi sitemizden satın alabilir, bu güzel şehri keşfe çıkabilirsiniz.

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Van Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder