Trabzon Şehir Rehberi

Trabzon Şehir Rehberi

Trabzon Karadeniz incisi olarak bilinen, eşsiz doğasıyla nefesleri kesen bir şehirdir. Yüzölçümü bakımından küçük olmasına karşın, Trabzon'un nüfusu 740.000 civarında olup Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş 2. İli durumundadır. Her mevsim yağışlarıyla ünlü olan şehir, pek çok türden binlerce bitki çeşidiyle kuşatılmıştır. Zengin orman örtüsüne sahip olması sebebiyle en belirgin geçim kaynağı tarımdır. Sert bir iklime sahip olduğu için farklı türden ekonomik faaliyetlere pek uygun değildir. Bazı bölgeler geçimini tarımla sağlarken bazı bölgeler hayvancılıkla sağlamaktadır. Önemli geçim kaynakları arasında en çok balıkçılık vardır. Ayrıca fındık ve sebze sayesinde yıl içerisinde ithalat ve ihracat da yapılmaktadır. Coğrafi olarak da belli bir öneme sahiptir.

 

 

Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Trabzon, Kafkasların ve İran transit yolunun başlangıcında yer alır. Karadenize kıyısı olan diğer ülkelerin limanlarıyla bağlantısı bulunmaktadır. Güneyinde Gümüşhane ve Bayburt, batısında Giresun, doğusunda Rize illeri ile çevrili olan Trabzon, kuzeyinde de Karadenize kıyısı vardır. Yerleşim yoğunluğu sahil kesimlerindedir. Deniz seviyesinden başlayarak güneye doğru artan yükseklik bölgede 3000 metreyi bulur. Yüksek kesimlerde genellikle dağlar, tepeler ve yaylalar yer almaktadır. Tarihi ve doğal güzellikleriyle dört mevsim gezilecek bir turizm şehridir. Karadeniz incise Trabzonu gezip güzelliklerini görmek için hemen web sayfamızdan en uygun Trabzon uçak biletini alabilirsiniz.

Tarihi olarak da önemli olaylara ev sahipliği yapmış olan Trabzon’da pek çok kültürden ve medeniyetten kalan tarihi eserler bulunmaktadır. Trabzon Antik Yunan döneminde, tahminen M.Ö. 700 yıllarında, Yunanlılar tarafından kurulmuş bir kenttir. Yunancadaki ilk adı Trapezus'tur ve bugünkü Trabzon adı da bu sözcükten türemiştir. Trabzon isminin en az 2700 yıllık bir geçmişi var. Trabzon kurulduktan bir süre sonra Perslerin, daha sonra ise Romalıların egemenliğine girmiştir. Pers egemenliğinde Trabzon, Pers ve Yunan kültürlerinin ilginç bir kaynaşması yaşanmıştır. Bölgenin "Pontus toprakları" olarak anılması da bu dönemle başlamıştır. Coğrafi konumundan dolayı tarihte stratejik bir öneme sahip olmuştur. Bu sebeple pek çok olay yaşanmıştır. Yunanlılar sonrasında Perslerin ve Romalıların egemenliğine girmiştir. Bizans İmparatorluğu'nun parçası gibi görünmesine karşı Trabzon Rum İmparatorluğu olarak özerk bir yapıya kavuşmuştur. 1461 yılında Osmanlığı İmparatorluğuna geçen Trabzon her medeniyet döneminde oldukça fazla önem arz etmiştir. Osmanlı döneminde de bir hayli stratejik önemi olan Trabzon kenti Yavuz Sultan Selim'in Trabzon Valiliği yaptığı dönemde Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu ve yetiştiği şehir olmuştur. Her asır coğrafi konumu itibarı ile önemli bir şehir olan ve bir dönem başkentlik görevi üstlenmiş olan Trabzon'da, her yüzyılda farklı uygarlıkların gözdesi olmuş ve kenti yurt edinen medeniyetlerce itinayla korunup, mimari eserler bırakılmıştır.

 

 

Karadeniz’in hırçın sularının kıyılarına vurduğu kent, nefis deniz kokusuyla günümüzde de varlığını önemli kılacak destinasyonlara sahip ve birçok fonksiyonu yüklenen stratejik bir kenttir. Doğu Karadeniz'in en büyük limanı olan Trabzon Limanı, Türkiye'nin de en önemli ithalat ve ihracat limanlarından bir tanesidir. Trabzon içerisine giren herkes o sıra dışı atmosferiyle büyülenir. Trabzon mutfağı ile de adından sıkça söz ettirmektedir. Trabzon kendine özgü tatlarıyla ülkemizin en zengin mutfağına sahip bölgelerinden biridir. Hemen hemen Türkiye'nin her yerinde bu lezzetlere ulaşmanız mümkün fakat kesinlikle yerinde yemeniz gereken nefis yemekler bulunmaktadır. Trabzon birbirinden lezzetli ve çeşitli kahvaltılık çeşitlerine de sahiptir. Trabzon'da ekmek olarak mısır unu ekmeği ile vakfıkebir ekmeği tüketilmektedir. Kahvaltı esnasında bu leziz ekmeklerin yanına Kuymak tercih edilir. Kuymak; mısır unu, tereyağı ve çeçil ya da Trabzon peynirinden yapılmaktadır. Bazı bölgelerde mıhlama veya muhlama da denmekedir. Kahvaltıda tüketilen bir diğer nefis lezzetin ismi de kayganadır. Un, tuz, maydonoz ve yumurta ile yapılmakta ve tereyağında pişirilmektedir. Kahvaltınıza mutlaka eşlik etmesini önerdiğimiz diğer lezzet ise hurma reçelidir. Trabzon’a gittiğinizde öğlen veya akşam yemekleri için Trabzon'da ilk akla gelen yemek kuşkusuz hamsidir. Hamsi, Trabzon'un simgesidir. Hamsi balığını tercih etmek istemiyorsanız palamut, lüfer, çinekop, barbun gibi balıkları da tercih edebilirsiniz. Sebze yemeği olarak ise Karadeniz bölgesinde çok fazla yetişen karalahana dolması bu yörede tatmanız gereken başka bir lezzettir.

 

 

Ulaşımdan bahsedecek olursak günümüzde gelişen altyapı ve teknolojik imkanlarla ulaşım da önemli ölçüde kolaylaşmıştır. Trabzon uçuşları şehir merkezine 6 kilometre mesafede bulunan ve Türkiye'nin denize paralel tek havalimanı olmasıyla bilinen Trabzon Havalimanı’na yapılmaktadır. 1957 yılında hizmet vermeye başlamış olan ve 22 Haziran 1988 tarihinde Geçici Hudut Kapısı olarak ilan edilerek uluslararası hava trafiğine de açılmıştır. Trabzon’u gezmek için tek gün kesinlikle yetmemektedir. Bu sebepten tatilinizi uzun tutmanızda fayda var. Trabzon kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir. En ucuz Trabzon uçak bileti fiyatlarını  web sitemizden listeleyebilirsiniz. 

 

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Trabzon Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder