Türkiye’den komşu Yunanistan’ın en büyük turistik merkezlerinden biri olan Thassos adasına gitmek her ne kadar Thassos uçak bileti ile son derece kısa süreden hemen hemen 3.5 saat içinde mümkün olsa da adaya gidiş için Türk vatandaşlarını oldukça zorlayıcı bir vize süreci bekliyor. Zira Avrupa birliğine üye olan Yunanistan Avrupa birliği vize koşullarının yerine getirilmesi gereken bir turistik vize prosedürü belirlemiş durumdaydı. Fakat son yıllarda ekonomik anlamda zor günler geçiren genel Avrupa ülkeleri özellikle kalkınması turizm ile endeksli Yunanistan gibi ülkeler vize konusunda büyük kolaylıklar gösterme eğilimine gitmek durumunda kaldı. Günümüzde Yunanistan’ın thassos adası da ülkenin en büyük turistik merkezlerinden biri olma unvanını korumakta. Yüz ölçümü bakımından ele alındığında 380 km kare alanı ile oldukça geniş bir alana sahip olan Thassos adası ayrıca 14.000 kişinin yerel anlamda yaşamını sürdürdüğü bir nokta.
Gelirini tamamen turizmden elde eden Thassos adasında hemen hemen herkes turizm ile ilgili işler yapmakta. Ege denizi ele alındığında daha kuzeyde ana karaya yakın olarak konumlanmış olan Thassos adasında yaşamın ilkel çağlardan beri devam ettiği düşünülmekte. Eski roma ve Bizans imparatorlukları döneminde de bölgede bir kontrol üssü olarak kullanılan ada hali hazırda yaşamını sürdüren roma döneminden Bizans döneminden kalma tarihi surlar ve kale kalıntılarına rastlamak mümkün. Uzun bir dönem Osmanlı imparatorluğu kontrolünde de kalan Thassos adası Osmanlı döneminde de benzer amaçla yani deniz ege denizinin kontrolü amacı ile kullanılmıştır. İlkel çağlarda ada üzerinde altın madenciliği yapıldığını gösteren ilginç kalıntılara ve tarihi eserlere rastlamak mümkün. Türkçe Taşöz adası olarak bilinen Thassos adası milattan önce 7 yüzyıl içinde Fenike ve Paros’tan gelen yerleşimcilerin adanın gümüş ve altın madenleri bakımından yüksek kapasiteye sahip Pangaion dağını işlemek için adaya geldikleri bilinmektedir. 1453 yılında İstanbul’un el değiştirmesinden sonra Hamza beyin yönettiği donama ile 1455 yılında kuşatılıp Osmanlı topraklarına katılan Thassos adası 1456 yılında Ceneviz yönetimine bırakılmış olsa da 1457 yılında papalık tarafından işgal edilmiş sonrasında 1458 yılında Fatih sultan Mehmet tarafından tekrardan ana vatana bağlanmıştır. Thassos adası 1912 yılına kadar birçok kez el değiştirmiş olsa da Türk kontrolünde olmaya devam etti. 1912 Yılında yaşanan balkan savaşları sırasında ada tamamen Osmanlı kontrolünden çıkarak Yunanistan’a bağlanmış oldu.
Thassos adası Yunanistan’ın bir şehri durumunda ve Yunanistan kanunlarına bağlı olarak yaşamaya devam etmektedir. Thassos para birimi Euro olarak tanımlanmıştır. Thassos dili yunanca olarak resmen tanımlanmıştır. Fakat adada yaşayan büyük çoğunluk İngilizceyi akıcı olarak konuşabilmektedir. Thassos uçak bileti aldıktan sonra adaya ulaşmak için önce Kavala ya da Atina şehirlerine uçmanız gerekmektedir. Zira Thassos havalimanı uluslararası uçuşlara açık bir merkez değildir. Adaya ulaşmak için mutlaka Yunanistan’dan bir aktarma yapmanız gerekmektedir. Bu aktarma süreleri oldukça kısa süren organizasyonalardır. Zira sadece Türkiye’den değil dünyanın birçok ülkesinden düzenli olarak adaya turist akını hali hazırda devam etmekte ve Thassos konsolosluğu ile Türklerin bölgede sorunsuz tatil yapabilmeleri için gerekli destek sunulmaktadır. Genel yanılgının aksine Yunanistan ve Thassos adasında Türklere karşı bir ırkçılık söz konusu değildir. Adada turistlere büyük saygı gösterilmektedir. Bu yönü ile bakıldığında adada sorun yaşayan Türkler ya da farklı bir ülkeden turist kayda alınmamıştır. Ada uluslararası düzen ve Avrupa birliği kanunları ile yönetilen son derece modern bir tatil merkezidir.
Şehirle İlgili Genel Bilgiler
Ülke: Thassos Adası
Nüfus: 13.770
Resmi Dil: Yunanca
Para Birimi: Euro
İklim: Ilıman
Saat Farkı: 1 Saat Geri
Telefon Kodu: +30
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 Gün