Sofya'da Neler Yapılır

Sofya Bulgaristan ’ın başkenti olan kültürümüzde ve tarihimizde yeri eksik olmayan şehir… 1.200.000’den fazla nüfusu ile deniz seviyesinden 500 metre yüksekliği ile Bulgaristan’ın en büyük şehridir. Ülkenin önemli iş merkezlerinden biri olan Sofya aynı zamanda büyük ölçekli madenlere de sahiptir.

Bulgaristan’ın tarihi kalbi ise Sofya’ da atmaktadır, zira ülkenin en eski yerleşim yerlerinden biridir. M. Ö. 8. Yüzyıla kadar dayanan tarihi ise tarih severler için oldukça ilgi çekicidir. Bölgeye ilk yerleşen kabileler Sofya’ya aslında ilk “Serdi” ismini vermişlerdir. Roma imparatorluğu, Trakyalıların hâkimiyetine son vererek şehri ele geçirmek ile kalmayıp ismini de “Serdika” olarak değiştirmişlerdir. 13. Yüzyılın sonlarına doğru ise Osmanlı imparatorluğuna geçmesi ile birlikte ismi Sofya olan bu şehir 19. Yüzyıla kadar Osmanlıların egemenliğinde kalmıştır. Tarih bakımından bu kadar zengin bir şehir olan Sofya, ismini üzerinde bulunduğu Sofya Havzası’ndan almaktadır. Balkan yarım adasının tam merkezinde bulunan şehrin her yanını dağlar kaplamaktadır.

Sofya ile saat farkımız bulunmadığından aslında çok da zorluk yaşamayacaksınız. Uçakla rahatlıkla gidebildiğiniz gibi aynı zamanda İstanbul’dan direk olarak otobüsler de gitmektedir. Tabii uçak ile İstanbul’dan bir buçuk saatte gidebiliyorken otobüs ile bu süre 6-7 saate çıkabilmektedir. Havaalanı şehir merkezine 5 km gibi mesafede ve ulaşımı oldukça da basit. “OK Taksi” isimli şirket ise havaalanın resmi şirketi ve oldukça uygun fiyatlıdır. Sizleri istediğiniz yere kadar götürüyorlar. Geç saatte gitseniz bile nereden taksi bulurum derdiniz ortadan kalkmış oluyor. Sofya’da genellikle metro değil,otobüs ve tramvay gibi araçların daha çok tercih edildiği bir şehir. İki farklı metro hattı bulunan şehirde, Kuzey – Güney ve Doğu – Batı hatları olarak ayırmışlar. Eğer ki taksi tercih etmek istiyorsanız muhakkak büyük firmaların taksilerini kullanmaya özen göstermeniz de fayda var zira normal ücretin oldukça üstünde bir meblağ ödeyebilirsiniz. Sofya otobüs bileti olarak uygun ücretler sunarken bir bilet ücreti 1 Leva iken bir kişi için 10’lu bilet ise 8 Leva. Toplu taşımalar ise sabah 05:00 ile 00:00 arasında hizmet vermektedir.

Sofya’da gezilecek yerler
lk durağınız Borisova Gradina Parkı olmalı. Sofya’nın güneydoğusuna uzanan bu park adeta çiçek bahçelerini andırmaktadır. Sayamayacağınız kadar heykeller ise görsel şölene eşlik ediyor. Eşsiz büyüklüğe sahip bu parkta fazlasıyla kafeteryanın yanı sıra çocuklar için oyun alanları da mevcut. Borisova Gradina’nın doğu çıkışında bulunan komünizm anıtı ise oldukça büyük ve ilgi çekicidir. 42 metre yüksekliğe sahip bu heykel 1956 yılda inşa edilmiş ve aynı zaman da kardeşlik tepesi olarak da bilinmektedir. Girişi ücretsiz olan parka gidişinizde ise troleybüs tercih edecekseniz 5 numaralı, otobüsü tercih ediyorsanız 76 numaralı olana binmelisiniz.

Alexander Nevsky Katedrali: Sadece Sofya’yı değil aynı zaman da Bulgaristan’ın simgesi haline gelen Alexander Nevsky Katedrali, en çok turist ziyaretine uğrayan yerdir. 1882 yılında inşasına başlanan katedralini 1877 – 1878 yıllarındaki Osmanlı Rus savaşında sadece Bulgaristan adına savaşan Rus askerleri anmak için inşa edilmiş ve 1912 yılında katedralin inşaatı bitmiştir. Aynı zaman da dünyanın en büyük Ortodoks katedrallerinden biridir.10.000 kişinin aynı anda ibadetini sağlayabilen katedral 3000 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Adını aldığı Alexander Nevsky ise Rus prensidir. 1924 yılında koruma altına alınan Alexander Nevsky Katedrali’nde ise 12 adet çan yer alırken 07:00 ile 17:00 saatleri arasında hizmete açıktır.

Ulusal Sanat Galerisi: Sofya gezilecek yerler arasında kesinlikle gidilmesi gereken yerlerden biridir.  Bulgaristan’ın en önemli sanat eserlerini sergiledikleri Ulusal sanat galerisinde 19. Ve 20. Yüzyıla ait resimler de yer alırken aynı zaman da gelmiş geçmiş bütün büyük sanatçıların resmedilmiş resimlerini görmek de mümkün. Katlara yayılan sanat eserlerini gördükçe gününüzün tamamını orada geçirmek isteyebilirsiniz bunun yanı sıra giriş büyükler için 6 Leva iken öğrenciler için yarı ücret yani 3 Levadır. Pazartesi günleri kapalı olan Ulusal sanat galerisi hafta sonları da açık olan galeri,  10:00 ile 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Tramvay ile ulaşımı mümkünken 20 numaralı olana binmeniz gerekmektedir.

Ulusal Doğal Tarih Müzesi: Oldukça önemli olmasının sebebi ülkenin en eski müzesi unvanına sahip olmasıdır. 1889 yılında inşa edilen müze böcek, kuş ve hayvan kalıntıları sergilemesinin yanında mineral örnekleri ve kayaları da görücüye çıkarmaktadır. Oldukça ilginç olan bu müzeye giriş büyükler için 4 Leva, öğrenciler için ise 2 Leva olarak belirlenmiş. 10:00 ile 18:00 saatleri arasında her gün açık olan müzeye ise 9 numaraya sahip troleybüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kral Sarayı ( Royal Palace): Kral sarayı aslında Osmanlı Polis Merkezi olarak inşa edilmiştir. 1873 yılında Vasil Levski, halk önünde idam edilmeden hemen önce köle olarak kullanılmaya zorlandığı ve işkence gördüğü yer olarak bilinir. Aynı zaman da Vasil Levski ulusal kahramanı idi Bulgaristan’ın. Kraliyet ailesi bağımsızlıktan sonra yönetim merkezi olarak Kral sarayını kullanmaya başlamıştır. Etnografya müzesini ve aynı zaman da Ulusal sanat Müzesini de bünyesinde barındırmakta olan Kral sarayına 20 numaralı troleybüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Sofya Hayvanat Bahçesi: 7 yaş ve altındakilere ücretsiz olan Sofya hayvanat bahçesi birçok kafeteryasının yanı sıra çocuklar için geniş yelpazeye sahip oyun alanları mevcut. Eğer ki hayvanlara ilginiz var ise ve farklı türleri yakından görmek istiyorsanız muhakkak ziyaret etmeniz gereken bir yer. Otobüs ile 120 numarayla ulaşım sağlayabilirsiniz. 08:30 ile 17:00 saatleri arasında açık olan hayvanat bahçesine ise büyükler için yalnızca 4 Leva iken öğrenciler için 2 Leva ücrete tabidir.

Kodi Seyfullah Efendi Camii: Birçok farklı dini bünyesinde bulunduran Sofya da dinlerin ibadet yerlerine önem gösterilmektedir. Yüzyıllarca Osmanlı imparatorluğuna ev sahipliği yapan Sofya da Osmanlıya ait tarihi eser oldukça azdır. Osmanlı imparatorluğu’nun yaptırmış olduğu 70 camii den yalnızca günümüze bu cami kalmıştır. Mimar Sinan’ın 1576 yaptığı bu camiyi gördüğünüzde aslında hiç de yabancılık çekmeyecek, aksine yüzünüzde hayranlıkla karışık bir mutluluk belirecektir. Girişi ücretsiz olan Kodi Seyfullah Efendi Camii’ne ulaşım ise tramvay ile gelmek mümkün. 20 numara buraya gelişini sağlamaktadır.

Boyana Kilisesi: UNESCO Dünya Miras listesinde yer alan Boyana Kilisesi ülkenin en değerli hazinesidir. Freskeleri, dünyaca ünlü olduğu kadar bozulmalarını önlemek amaçlı ziyaretçilerin içeride 10 dakikadan fazla durmasına izin vermemekteler. 89 ilahi sahne ile birlikte toplam da 240 insan görüntüsüne sahip Freskler ise doğu Avrupa ortaçağ sanatının eşsizliğini taşıdığı kadar büyük önem taşımaktadırlar.  Otobüs ile ulaşım sağlanabiliyor ve bunun içinde 107 ve 64 numaralı olan otobüsleri tercih etmeniz gerekmekte.  Bunun yanı sıra 09:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyarete açık olan kiliseyi asla es geçmemelisiniz.

Sıralama ölçütü olarak en önemli sofya turu bunlarla sınırlı değil eğer ki zamanınız var ise Merkez Sofya Sinagogu, Rilski Manastrı, Vitosha Dağı ve Aziz George Rotunda Kilisesi de gezilmesi gerekenler listesinde yerini almalıdır.

Sırakadaki Şehir Rehberi
X
Sofya Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder