Sevilla'da Yapılacak Şeyler

Sevilla turu na başlamak için İstanbul Atatürk veya Sabiha Gökçen havalimanlarından şehir merkezine sadece 10 km. uzaklıktaki San Pablo Havaalanına aktarmalı olarak uçmanız veya Madrid, Barcelona, Malaga veya Cordoba’dan trenle ulaşmanız gerekir. Havaalanından saat başı kalkan otobüsler 06:15 ile 23:00 saatleri arasında çalışmaktadır, ücreti ise 2,3 Euro’dur. Bu otobüslerle en geç 30 dakikada Sevilla merkezinde olmanız mümkündür.

 

Tapas, flamenko, boğa güreşi, tarih ve kültür dolu bir şehir olan Sevilla, Endülüs bölgesinde yer alan Cordoba ve Granada üçgenin bir ayağıdır. 1936 yılında yaşanan iç savaş bile şehrin tarihi dokusunu ve güzelliğini bozamamıştır. Sevilla gezilecek yerler e başlamadan önce tüm tarihi Avrupa şehirlerinde olduğu gibi Sevilla’da eski şehir ve yeni şehir ayrımı olduğunu belirtmek gerekir. Sevilla eski şehir merkezi Barrio adını alır ve Santa Cruz, La Macarena, El Arenal ve Parque de Maria Luisa olmak üzere 4 ana bölüme ayrılmıştır. Eğer şehirde kalacağınız süre kısıtlıysa mutlaka gezmeniz gereken bölgeler ve El Arenal bölgeleridir. Ancak eğer Sevilla’da bir hafta gibi bir süre geçirecekseniz diğer bölgelerle birlikte Endülüs turları na da çıkmanız tavsiye edilir.

 

 

Santa Cruz bölgesi, Sevilla’nın yahudi mahallesi olarak bilinen ve Barrio Santa Cruz adını alan bölgedir. Sevilla katedrali nin çevresindeki bölge olarak da bilinir. Bölgede yer alan tarihi eserler ise Real Alcazar ve Santa Maria Katedralidir. Real Alcazar, Muvahhidler döneminden kalan en güzel yapıdır. Roma döneminde kraliyet konaklama binası olarak kullanılan bina, daha sonra bir dönem Cordoba halifesinin kalesi olarak da kullanılmıştır. 1181 yılında ise Muvahhidler tarafından tamamen onarılarak değiştirilen yapı genişletilmiştir. Ancak Real Alcazar, yani İngilizce adıyla Royal Alcar of Seville, 1364 yılında 1. Petro tarafından tamamlanmış ve konut olarak kullanılmaya başlanmıştır. Yapıda bu nedenle hem Arap hem de Gotik mimari bir arada görülür.

 

Cristof Colomb’un Kraliçe 2. Isabel döneminde bu sarayda Amerika yolculuğunu planladığı söylenir. Yaz sıcaklarında bile çok serin olan yapıda sayısız oda, abartılı mimari, çok büyük bahçeler ve göletler bulunur. Sarayın üst katları halen İspanya Kraliyet ailesi tarafından çalışma ofisi olarak kullanılmaktadır. Real Alcazar’ın içi ise Bakireler ve Bebekler Avlusu olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır. Sarayın sadece alt kısmını gezmek için ödemeniz gereken ücret 8,5 Euro, tamamı için ise 28,5 Euro’dur ve 1 ve 6 Ocak ile 25 Aralık tarihinde kapalıdır. Sarayın bahçe bölümü olan Jardines del Alcazar’a giriş ise ayrıca ücretlendirilmektedir. Ancak ressamların bu muhteşem bahçede bütün gün resim yaptıklarını da belirtmemiz gerekmektedir.


 

Papa tarafından kutsanan Sevilla şehrinin katedralidir. Muvahhidlerin Sevilla’yı işgal etmesi sonrasında 1147 yılında cami ve minare inşa ederler. Ancak 1428 yılında 1. Petro şehre girdikten sonraki 100 yıl boyunca cami Hristiyan kilisesine, minare de çan kulesine dönüştürülür. Katedral tamamlandığında ortaya geç gotik mimari tarzında yapılmış ve o dönem dünya üzerindeki en büyük kilise çıkar. Ayasofya 1000 yıl boyunca o zaman için tarihteki en büyük katedralken, Santa Maria Katedrali Ayasofya’nın bu üstünlüğünü ele geçirmiştir. 

 

Bugün Hristiyan aleminin en büyük mihrabı da Santa Maria Katedrali’ndedir ve katedral dünya sıralamasında Vatikan ve Londra St. Paul katedralinden sonra üçüncü en büyük katedraldir. Katedral içinde Cristof Colomb’un mezarının yanı sıra kutsal emanetler, dini kıyafetler ve altın işlemeli resimlerin bulunduğu bir de müze bulunmaktadır.

 

Santa Cruz bölgesinde görmeniz gereken diğer eserler; minare iken çan kulesine dönüştürülen ve yapımı 1568 yılında tamamlanan La Giralda Kulesi ve bugün sanat galerisi olarak kullanılan, içinde barok mimari tarzında bir de kilise bulunan 17.yy Endülüs mimarisinin en güzel örneği Plaza de Los Venerables’dir. Çan Kulesine giriş 8 Euro, Plaza de Los Venerables’e giriş ise 4.75 Euro’dur.

 

 

Endülüs gezi rehberi ne devam edersek ikinci bölge olan El Arenal bölgesine ulaşırız. Bu bölge Barrio’nun en eski tarihli kısmıdır. İlk görülecek yer ise Madrid’de bulunan Prado Müzesinden sonra İspanya’nın ikinci büyük müzesi olan Museo Bellas Artes yani Sevilla Güzel Sanatlar Müzesi’dir. Plaza del Museo Meydanı’nda bulunan müze özellikle sıcak Sevilla günlerinde serinlemek ve modern sanat görmek için harika bir tercih olacaktır. 3 avlu ve 15 galeriden oluşan müze 1612 yılında tamamlanmış barok tavanlı bir binadır. Sevilla’da boğa güreşi arenasını görmek için ise Plaza de Toros de la Real Maestranza de Caballeria de Sevilla’ya gitmeniz gerekir. 1881 yılında yapımı tamamlanan arena aynı zamanda dünyanın en ünlü ve en eski arenasıdır. 14.000 kişi kapasiteli arenanın kapısı 16.yy.dan kalma demir bir kapıdır, akustiği ise mükemmeldir. İçinde bir de boğa güreşi müzesi bulunan arenaya ve müzeye giriş ücreti ise 5 Euro’dur ancak boğa güreşi varsa ücret daha farklı olacaktır.

 

El Arenal bölgesinde görülmesi gereken bir diğer yer ise bugün üniversite olarak kullanılan Sevilla Tütün Fabrikası’dır. Bu yapının özelliği İspanya’nın ilk sanayi binası olmasının yanı sıra Proper Merima isimli İspanyol yazarın meşhur kahramanı Carmen’i bu fabrikada tütün sararken hayal etmesidir. El Arenal bölgesinden nehrin karşı tarafında bulunan Barrio Triano bölgesine geçtiğinizde ise Flamenko’nun cennetine ulaşırsınız. Ayrıca bu bölgede bulunan Calle San Jorje mahallesinde hediye alabileceğiniz pek çok çömlek atölyesi de bulunmaktadır.

 

Üçüncü bölge olan La Macarena bölgesi ise şehrin kuzey kısmında yer alır. Burada, içinde Sevillalıların çok büyük saygı ve sevgi duyduğu gözleri yaşlı Virgin de la Macarena heykelinin de bulunduğu Basilica de la Macarena’nın görülmesi gerekir. 17. yy.dan kalan bu önemli heykel Paskalya kutlamalarında şehrin sokaklarında da dolaştırılan heykeldir. Son bölge olan Parque Maria Laisa bölgesi ise park alanıdır. Girişin ücretsiz olduğu park 400.000 m2 alana yayılmıştır ve 1893 yılında Monpellier Düşesi tarafından şehre hediye edilmiştir.



Sevilla’da yılda pek çok yerel festival yapılır. Bunlar arasında; 20 - 27 Mart arası Semana Santa Festivali, 12-17 Nisan arası Feria de Abril, 2 Haziranda Rocio Pilgrimage Festivali, 26 Mayısta yapılan Corpus Christi Festivali, Real Alcazar bahçeleri geceleri ve Los Toros Boğa Güreşleri festivalidir. Bunlardan kutlamaları 1800 lü yıllara dayanan ve aynı zamanda baharın yeniden doğuşunu da karşılayan Feria de Abril Festivali en önemlisidir. Avrupa’nın en sıra dışı ve eğlenceli festivali olan Feria Festivali’nde boydan boya kurulan sofralar ve çadırlarda Sevilla sakinleri hoş vakitler geçirme fırsatını yakalar. Özellikle gençler için de çok sayıda müzik festivali bulunmaktadır. Territorios Sevilla Festivali ve Festival of Nations, Sevilla'da gerçekleşen önemli kültürel müzik festivalleridir. Şehirde bulunan La Cartuja Auditorium ve El Palenque sahnesinde yıl boyunca çeşitli yerli veya yabancı şarkıcı ve grupların konserlerine katılabilirsiniz. Sevilla’da Paskalya haftası ise en önemli haftadır ancak bizdeki bayramlar gibi Nisan ayının ilk haftasında şehir boşalır ve turistlere kalır. Dolayısıyla bu dönemde dükkânların da kapalı olacağı unutulmamalıdır.

Sırakadaki Şehir Rehberi
X
Sevilla Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder