Sevilla da gece ne yapılır anlatmadan öncelikle aslında Sevilla ve genel olarak İspanyol halkının hayat tarzından ve eğlence kültüründen bahsetmek gerekir. İspanya genel olarak siestaya çok önem veren, turizmden büyük bir gelir elde etse de siestaya ayırdığı saatleri aksatmayan, aslında tipik bir Akdeniz ülkesidir. Öğle yemeğini saat 14:30 civarında yiyen İspanyolların akşam yemeği saati 22:00’ye uzanır. Masadan kalkış ise gece yarısını bulur. Yani tüm İspanya’da olduğu gibi Sevilla da gece hayatı aslında gerçekten de gece yarısından sonra başlar.
Tüm İspanyollar rahat insanlardır ancak tarihsel bilgilere göre İspanyollar arasında en tutkulu, ateşli ve hayatı tasasız yaşayan insanlar Endülüs halkıdır. Ancak Sevilla, diğer şehirlere oranla turizmden büyük para kazandığı için Endülüs bölgesinde saat olarak en fazla çalışan şehirdir. Bunda Endülüs bölgesinin başkenti ve en büyük şehri olmasının yanı sıra şehrin kültürel yapısı üzerinde çok büyük etkisi olan 70.000 öğrenciye sahip Sevilla Üniversitesi’nin de etkisi büyüktür.
Ayrıca gündüz saatlerinin özellikle yazın daha sakin geçmesinin bir sebebi de öğlen saatlerinde 40 derecenin üzerine çıkan hava sıcaklıklarıdır. Denize kıyısı olmadığı için Sevilla halkı bu saatlerde daha çok klimalı ortamları tercih eder. Saat 17:00’de alışveriş merkezlerinin açılmasıyla alışveriş ihtiyacını gideren halk, 22:00’de akşam yemeği yedikten sonra kendini eğlenceye bırakır.
Sevilla gece hayatı Türkiye’de olduğu gibi hemen yemekten sonra bir bar veya gece kulübüne giderek başlamaz. Gece hayatı öncelikle botacina denilen içkileri ele alıp sokakta içme kültürü ile başlar. Botacina aslında çok değişik bir kültürdür, bunun için evden çıkarken özel çantalar hazırlanır.
Çantada bir kaç şişe içki, buz, plastik bardak, tabak ve tapas bulunur. Saat 22.00 gibi meydanlarda toplanmaya başlayan gençler ve kendilerini genç hissedenler, ayakta içmeye ve eğlenmeye başlarlar. Botacinada amaç içki içmekten çok yeni insanlarla tanışmak ve kaynaşmaktır. En popüler botacina meydanları Plaza Aladela de Hercules, Parque Cartuia, Calle Betis, Avenida Maria Luisa ve Plaza del Salvador’dur. Bu meydanların etrafı da kaliteli bar ve açık hava diskoları ile çevrilidir.
Diskolar genellikle 01:00 civarında açılır ancak kalabalıklaşmaya 02:00 sularında başlar. Bu saatten sonra ise eğlence sabaha kadar sürer. Diskoların boşalma saati genellikle 07:00 civarındadır. Bu kadar geç saate kadar eğlenebilmelerinin sebebi, hem gündüz siesta saatlerinde dinlenmiş olmaları, hem de Türkiye’deki gibi bar ve diskoların kapanış saati olmamasıdır. Yani son müşteri gidene kadar tüm Sevilla gece kulüpleri , bar ve diskolar açık kalır.
Sevilla şehri çok turistik olmasına rağmen Sevilla halkı İngilizce konuşmayı Fransızlar gibi pek sevmez. Eğer turistik gece kulübü ve barlardan uzak durarak yerel halkın takıldığı yerlere gitmek isterseniz daha çok çalışan kesimin oturduğu Triana bölgesinde bulunan ve üzerinde çok sayıda restaurant, bar ve gece kulübünün yer aldığı Calle Betis sizin için ideal bir eğlence caddesidir. Calle Betis, yerel halkla rahatlıkla kaynaşabileceğiniz çok hareketli kulüplerin ve barların olduğu bir caddedir.
Sevilla’nın en önemli turizm kazancı ve temel kültürü flamenkodur. Sevillano sadece bu bölgeye özel bir flamenko dansıdır. Şehre geldiğinizde mutlaka flamenko dansını canlı seyretmeniz gerekir. Sevilla’da pek çok turistik bar veya gece kulübünde canlı flamenko dansı izlenebilir. Bu gösterilerin yapıldığı kulüpler ve barlar “Tablao” adını almaktadır.
Bu mekanlar giriş ücreti almazlar ancak içki canlı gösteri izleyeceğiniz için daha pahalıya satılır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta gideceğiniz mekanı iyi seçmenizdir. Aslında gerçek flamenkocular bar veya gece kulüplerinde sahneye çıkmazlar.
Yine de iyi flamenko gösterisi izleyeceğiniz gece kulüpleri ve barlar; Plaza Santa Cruz bölgesinde bulunan Los Gollos, Tablaos de Flamenko, Paseo de Cristobal Colon bölgesinde bulunan El Patio Sevillano, Levies, 8 adresinde bulunan La Carboneria, ve Avenida Maria Auxiliadora, 18 adresinde bulunan Palacio Andaluz olarak sayılabilir. Bunlar arasında en iyisi ise La Carboneria’dır.
Gösteri saat 23:00’de başlar ve 1 saat sürer. Ancak eğer flamenkoyu gerçek sanatçılardan izlemek isterseniz, Museo del Naile Flamenco cuma ve cumartesi akşamları 18. yy’dan kalma binasında profesyonel flamenko dansları sunan bir müzedir. Bu müzeyi tercih edebilirsiniz. Bunun dışında giriş ücreti 13 Euro olan El Arenal Kültür Merkezi ve giriş ücreti 14 Euro olan yine Santa Cruz bölgesinde bulunan 18.yy’dan kalma bir Yahudi evinin arka bahçesinde flamenko gösterilerin yapıldığı Casa de la Memorial de Al-Andulas Kültür Merkezi çok iyi flamenko gösteri merkezleri arasında sayılabilir. Bu kültür merkezlerinde gösteriler tiyatro seyreder gibi sessizlik içinde seyredilir ve gösteri esnasında fotoğraf çekilmesi de yasaktır. Ancak gösteri bittikten sonra sanatçılar fotoğraf için poz verirler.
Sevilla’da barlar genellikle yazın sıcak gecelerinde üstü açık teraslarda bulunur. Ancak kış ayları için bu barların kapalı yerleri de bulunmaktadır. Sevilla Katedrali etrafında daha sakin bar ve gece kulüpleri bulunurken, Calle Betis, Calle Argote de Molina ve Plaza del Alfalfa bölgelerinde çok daha hareketli mekanlar bulunmaktadır. Santa Cruz bölgesinde yer alan Las Columnas tapas barı, El Arenal bölgesinde yer alan Plaza de Armas’daki Buddha Del Mar, özellikle gençlerin çok ilgi gösterdiği Plaza del Afalfa ve Isla de Cartuja bölgelerinde iki ayrı yerde bulunan Antique, Sevilla’da dans edip eğlenebileceğiniz en popüler gece kulübü ve barlarıdır. Ayrıca Isla de Cartuja bölgesinde özellikle yaz aylarında açık olan pek çok açık hava diskosu da bulunmaktadır.
Bunun dışında rahatlıkla gidebileceğiniz bar ve gece kulübü adresi vermek gerekirse;
-Abades Bar (Calle Abades, 13)
-La Habanilla Bar(Calle Alameda de Hercules, 63)
-El Garlochi Bar (Calle Boteros, 26)
-La Imperdible Jazz Bar (Plaza San Antonio de Padua, 9)
-Naima Jazz Bar (Calle Trajano, 47)
-La Ilustre Victima Bar ve Gece Klübü (Calle Correduria, 35)
-Cafe Central Bar ve Gece Klübü (Calle Alameda de Hercules, 64)
-Birdie Gece Klübü (Calle Avenida San Fransisco Javier, 24)
-Copas la Fontana Bar (Calla Carrera del Darro)
-El Principe Bar (Calle Campo del Principe) sayılabilir.
Sevilla’da denenmesi gereken içkiler arasında yerel biraların yanı sıra en başta Sangria gelir. İspanyolların ve Portekizlilerin yerel içkisi olan Sangria aslında meyveli bir şarap kokteylidir. İçinde kırmızı şarap, meyve parçaları, şeker veya bal gibi bir tatlandırıcı ve rom veya votka gibi kuvvetli bir içki bulunur. Servis edilmeden önce ise Sangriaya gazoz ve buz eklenir. Sangrianın tadının güzel olması şarap ve meyvelerin birbirinin tadını iyice almasına bağlıdır.
Bu yüzden de meyvelerin çok küçük dilimlenmiş olması ve bekletilerek içilmesi gerekir. Bunun dışında Sevilla’da içilecek yerel içkiler; Alhambra Birası, Sevilla’da üretilen Cruzcampo Birası ve Jerez bölgesi üzümlerinden yapılmış şaraptır. Jerez bölgesi, M.Ö.1100 yılında Fenikeliler tarafından şarabın ilk kez üretildiği yerdir. En iyi Jerez bölgesi şarap markası ise Tio Pepe’dir.