Güney Kore’nin başkenti ve en büyük şehri olan seul ayrıca dünyanın en kalabalık şehridir. Güney Kore nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı Seul’de yaklaşık 24.5 milyon insan yaşamaktadır. Seul para birimi Won’dur. 385 Won yaklaşık olarak 1 TL’ye denk gelmektedir. Seul dili Korece’dir. Kendisine has bir alfabesi bulunmaktadır. Bu nedenle Seul kentinde dolaşırken tabelalardan yararlanma şansınız biraz kısıtlıdır. Seul kentine Seul havaalanı olan Incheon Uluslararası Havaalanı’yla ulaşım gerçekleştirebilirsiniz. Seul bölgesinde birçok üniversite bulunmaktadır. Seul üniversite bakımından örnek verecek olursak Seul National Üniversitesi, Kore Üniversitesi, Hanyang Üniversitesi, Sungkyunkwan Üniversitesi, Yonsei Üniversitesi, Pusan National Üniversitesi, Chung-Ang Üniversitesi ve Sogang Üniversitesi’ni gösterebiliriz. Seul tarihi hakkında bilgi vermeye geçmeden önce Seul konsolosluk bilgilerine bakmakta yarar var. Seul konsolosluğuna ulaşmak için 4-52 Seobinggo-dong, Yongsan-gu açık adresine gidebilirsiniz. Bunun dışında +82 2 3780 16 00 telefon numarasıyla da konsolosluğa ulaşabilirsiniz. Güney Kore hususi pasaportlara doksan gün süreyi kapsayan bir zamanda vize istememektedir. Seul kentinin kardeş şehirleri arasında Türkiye’den iki şehir yer almaktadır. Bunlardan birincisi Ankara, ikincisiyse Adapazarı’dır.
Seul tarihinde oldukça kanlı görüntülere maruz kalmıştır. Bu dönemlerden önce adı il olarak M.Ö. birinci yüzyıllarda kayıtlarda geçildiği bilinmektedir. Seul kenti üç krallık döneminde sınır oluşturmaktaydı. Bu üç krallık Kogurya, Pekçe ve Silla krallıklarıydı. Bu krallıklar arasında sınır olmaktaydı. 1394 senesinde bölgeyi tek bir çatı altında toplanması sağlandı. Bunu başaranlar ise Yİ Hanedanını da kuran Yi Sang-gye’dir. Yi Sang-gye, Seul’u bölgenin başkenti yaptı. Seul başkent yapıldıktan iki sene sonra kentin çevresinde surlar inşa edilmiştir. Seul kentinin gelişimi daha sona ermemişti. Kentte daha sonra Kyangbok, Taksu ve Çangdak Sarayları inşa edildi. Seul şehri 1910 senesinde Japonya’nın ülkeyi koruması altına almasından sonra adını Kyangsang olarak değiştirdi. 1945 senesinde Japon işgali sona erdi ve kent merkezi hükümete bağlandı. Seul kentinde on altıncı ve on yedinci yüzyıllar arasında gördüğü Japon işgalinde de büyük hasarlar aldı. Daha sonra gerçekleştirilen ve Türkiye’den askerler gönderilen Kore Savaşı’nda da büyük hasarlar aldı. Ancak tüm bu olumsuzluklar Seul kentinin küllerinden yeniden doğmasına engel olmadı. Seul kenti hızla gelişti, yapılarını yeniden inşa etti, düzenledi, sokaklarını yeniledi. Seul şehrinin gelişmiş düzeyini en iyi anlatacak olan örnek, Dünya üzerinde en iyi metro ağlarından birine sahip olmasını gösterebiliriz. Seul kenti yeniden toparlanma sürecinde kültürel yanını da bir kenara bırakıp unutmadı. Modernleşme döneminde geleneklerini de korumayı başardı ve tüm dünyaya Güney Kore kültürünün en iyi tanıtılan bölgelerinden biri olmayı sağladı. Seul’un modern ve geleneksel yapısını bir arada tutmayı başarması müzik, sanat televizyon dünyasında da kendisini göstermeyi başardı. Dünya’da hızla yayılan k-pop akımı bu konuda verilebilecek en iyi örneklerden biri olmaktadır. Müzik dünyasının yanında dizi alanlarında da adından sıkça söz ettirmekte olduğu bilinen bir gerçektir. Korelilerin kendilerini tanımlayan ve kendilerine söylediği söz, Seul halkını da en iyi bir şekilde tanımlamaktadır. Bu sözse şöyledir: Koreliler Çinlilerden daha az kızgın, Japonlardan da daha az sakin bir millettir.
Seul konum olarak Güney Kore’nin kuzeybatısında yer almaktadır. Seul kentini Han Nehri iki ayır parçaya ayırmıştır. Kuzey Kore sınırına elli kilometre kadar uzaklığındadır. Sınırın güneyinde yer almaktadır. Seul nerede sorusunu cevapladıktan sonra Güney Kore’nin başkenti ve ülkenin en önemli şehirlerinden biri olan Seul'u ziyaret etmek ve Güney Kore kültürünü yakından görmek isterseniz en yakın zamanda Seul uçak bileti almanızı tavsiye ederiz.
Şehirle İlgili Genel Bilgiler
Ülke: Güney Kore
Nüfus: 10,01 milyon
Resmi Dil: Korece
Para Birimi: Won (KRW)
İklim: Musan-Karasal İklim
Saat farkı: Türkiye’yle arasında altı saat fark vardır. Güney Kore Türkiye’den altı saat öndedir.
Telefon Kodu: +82
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 gün