Selanik'te Neler Yapılır

2300 yıllık devasa bir tarihin izlerini taşıyan Selanik diğer bir adı ile Thessaloniki, aslında Türklerin daha ilkokulda Atatürk’ü tanımaya başlamaları ile öğrendikleri şehirdir.  M. Ö. 316 yılında Makedonya kralı Kassandros tarafından kurulan bu şehir Güney Makedonya’nın başkenti olmuş. Selanik 1942 yılında Osmanlı hükümdarlığına dâhil olmuştur.  1997 yılında ise Avrupa Kültür başkenti seçilmiştir. Sadece biz Türkler için değil aynı zamanda Hristiyanlar içinde oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Aziz Pavlus bu şehirde M. S. 50 yılında bir cemaat oluşturarak Hristiyanlığı yaymaya başlamış. Ortodoks kilisesinin en önemli yerlerinden biri haline gelmiştir.

Selanik turu düşünenler aslında bunu tek güne sığdırmayı düşünüyorlar ise yanılıyorlar. Zira hem tarihsel zenginliği bulunan hem de oldukça hareketli bir liman kenti olan Selanik bir güne sığamayacak kadar güzel ve büyük bir şehirdir.  Hemen her bütçeye uygun turlar mevcut iken gitmeyi düşündüğünüz firmanın turları hakkında detaylı bilgi almalısınız. Gezilecek önemli yerleri ve hatta kalınacak otellerin iyi seçilmesi önemlidir.

Selanik göçmenleri özellikle ülkemizde çok fazladır. Bunun sebebi ise savaş sonrasında ülkenin vatandaşını geri çağırmasıdır. Ülkemizden Bulgaristan ve Yunanistan’a çok fazla göç verdiğimiz için savaş bittikten sonra bu kişileri hükümet geri çağırdı. Halk arasında ise bu kişilere Selanik göçmeni lakapları takıldı.

Beyaz Kule

Selanik’in en büyük simgelerinden biridir.  Liman şehri olan Selanik’i korumak amacı ile 12. Yüzyıldan günümüze kalabilen ender yapılardan biridir. Kanuni Sultan Süleyman, Bizans’a ait yapıyı yıktırmış ve yerine Mimar Sinan tarafından yeniden inşa ettirmiştir. Beyaz Kule de dalgalanan Yunan bayrağı ise 1922 yılında ele geçirmeleri sonucunda dikilmiştir. Bu bayrak Yunan zaferini simgelemektedir. Aslında Beyaz Kule bizlerin çok da yabancı olduğu bir yapıya sahip değildir. Zira İstanbul da bulunan Rumelihisarı’nın bire bir aynısıdır. Yarıçapı 35 metre olan Beyaz Kule’nin yüksekliği ise 34 metredir. Çevresinde bulunan surlar 1911 yılında yıkılmıştır. Oldukça uzun yıllar zindan olarak kullanılan Beyaz Kule,  Yunanlıların beyaza boyaması ile vaftiz edildiğine inanılmaktadır. Günümüzde müze olarak kullanılan Beyaz Kule, Pazartesi günleri kapalıdır. Ziyaret saatleri 08:30 ile 15:00 arasındadır.

Adres: Selanik 546 21, Yunanistan

Yedi Kule (Eptapygrio)

Şehir sularının kuzeydoğusunda yer alan Yedi Kule, şehrin en yüksek noktasında yer almaktadır.  Bizans surları içine 1431 yılında Osmanlı Devleti tarafından inşa edilmiştir. Günümüzde Yedi Kule olarak bilinen yapının Osmanlı dönemindeki ismi Zincirli Kule olarak kullanılmıştır. 1980 ile 1989 yılları arasında hapishane olarak kullanılan Yedi kule, 1997 yılında restore edilmesi ile birlikte şimdiki hali olan açık hava müzesi haline getirilmiştir. Bir diğer önemli özelliği ise girişte bulunan Osmanlı tuğrası ve kitabesini günümüze kadar koruyarak sergiliyor olmalıdır. Şehrin en yüksek yerinde olması ile oldukça mükemmel manzaraları yakalamanızı sağlayan Yedi Kule fotoğraf makinanızı unutursanız üzüleceğiniz güzellikte bir yerdir.

Adres: Selanik 546 34, Yunanistan

Bizans Kültürü Müzesi

Selanik gezilecek yerler arasında oldukça büyük öneme sahiptir. Zira Bizans dönemine ait 3000 den fazla esere ev sahipliği yapan bu müze tarih severler için oldukça önemlidir. Müzenin ışıklandırması hayranlık uyandıracak türdendir zira profesyonel olmayan makinalar ile flaşsız da oldukça net çekimler elde edebiliyorsunuz. Bizans Kültürü müzesinde sadece Bizans ‘a ait eserler yoktur erken dönemden geç döneme kadar olan Hristiyan sanatına ait birçok eser de görebilmeniz mümkündür. Bizans ikonları, seramikler ve freskolar ise en çok göreceğiniz eserler arasındadır. Girişi ücretli olan müzenin yetişkinler için belirlediği ücret 4 Euro iken çocuklar için ücretsizdir.  Yaz aylarında 08:00 ile 20:00 saatleri arasında açık olan Müze, Kış aylarında ise 09:00 ile 16:00 arasında ziyarete açıktır.

Adres: 2 Stratou Avenue, Selanik 546 40, Yunanistan

Aziz Dimitrios Kilisesi


                Kendisinin Hristiyan olup olmadığı büyük bir tartışma konusunu muallakta bırakan I. Konstantin, M. S. 324 yılında Hristiyanlığı devletinin resmi dini olarak ilan etmiştir. Bu ilandan sonra Selanik Hristiyan Şehirlerinden biri olan Aziz Dimitrios’a adanarak Roma hamamları kalıntılarının üzerine inşa edilmiştir.  Bizans’tan günümüze oldukça şekil değiştirilmeye çalışılsa da inatla aslını korumaya çalışan en önemli eserlerden biridir. Aziz Dimitrios Kilisesi, Osmanlılar tarafından 1493 yılında camiye dönüştürülmüş ismine de Kasimiye camii olarak değiştirilmiştir. 1917 yılında yıkan büyük yangın sonucu şehrin yarısından fazlasının yanması ile birlikte bu caminin de neredeyse büyük bir kısmı yanmıştır. Bunun sonucunda ise tarihi yapı neredeyse yok olmuştur. Tamamen aslına uygun olarak restore edilen yapı 26 Ekim 1949 tarihinde Ortodoks Kilisesi olarak ibadete yeniden başlanılmıştır.  UNESCO Dünya kültür ve Mirası listesine ise 1988 yılında girmiştir. 08:00 ile 22:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Adres: Agiu Dimitriou 97, Selanik, Yunanistan

Atatürk'ün Manastır İdadisi ‘ne yazılmadan önce Selanik Askeri Rüştiyesi mezunu olduğu da belirtilmesi gereken bir konudur. Eğitim aşamalarından ortaokul düzeyini yansıtmakta olan bu okul, şehri ziyaret eden Türklerin ziyaret etmek istedikleri yerler arasındadır. Bu ziyaretle birlikte Ulu Önderimizi hissedebilecek olmanın heyecanı bambaşka bir duygudur.

 

Selanik Atatürk evi Müzesi

Rodoslu Müderris Hacı Mehmet Vakfı tarafından 1870 yılında inşa edilmiştir. Atatürk’ün doğumundan yalnızca bir yıl önce kiralamış Ali Rıza Efendi. 1888 yılına kadar bu evde ikamet etti Mustafa Kemal Atatürk ve ailesi. Ali Rıza Efendi’nin vefatından sonra hemen bitişikteki daha küçük olan yan eve taşındılar annesi ile birlikte. II. Meşrutiyet’in ilan edilmesinin arından Selanik’te görevini yapan Mustafa Kemal Atatürk, bu süre boyunca kız kardeşi ve annesi ile bu evde yeniden ikamet etmeye başlamıştır. 1912 yılında Yunanistan yönetime geçti Selanik, Atatürk’ün annesi ve kız kardeşi de İstanbul’a dönmek zorunda kaldılar. Yunanistan ve Türkiye arasındaki anlaşma gereğince Yunanistan yönetiminde kalan bu ev daha sonraları yunan bir aile tarafından satın alınmıştır.

Türk- Yunan dostluğunun bir simgesi ve aynı zaman da Balkan konferansı ansına, Cumhuriyetimizin 10. Yıl döneminde bu eve mermer bir plaka yerleştirildi. Evin çift kanatlı olan sokak kapısının sağ köşesine asılan bu mermer plaka da Atatürk’ün bu evde doğduğu yazmaktadır. Yazı yalnızca Yunanca olmamak ile birlikte Türkçe ve Fransızca tercümelerine de yer verilmiştir. Yunanistan’ın ileri gelen kişilerinin yanı sıra Türkiye Atina büyükelçiliğinin mensupları tarafından yapılan bir tören ile 4 Kasım 1993 tarihinde plaka resmi olarak asıldı. Daha sonraları Selanik belediyesi Atatürk’e hediye etmek amacı ile satın aldı. 19 Şubat 1937 tarihinde Atatürk’e hediye edilmek üzere Türkiye’nin Selanik başkonsolosluğuna anahtarı verildi.  Türkiye Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar’ın desteği sayesinde Prof. Dr. Enver Ziya Karal ve Eşi olan Fatma Karal katkıları ile Atatürk Evi müzesi haline getirildi. 10 Kasım 1953 yılında Mustafa Kemal Atatürk ölümünün 10. Yılında müze olarak ziyaret açılmıştır.

Selanik gezi turları bakımdan oldukça zengin bir şehirdir. Özellik ile Atatürk Evi müzesi ile oldukça turist çeken bu şehir de tarihimizden izleri görmek oldukça duygulandıracaktır.

Sırakadaki Şehir Rehberi
X
Selanik Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder