İzmir’in ikiz kardeşi olarak nitelendirilen Selanik şehrinin, Türk toplumu açısından önemi oldukça büyüktür. Ulu önder Atatürk’ün doğduğu evin bulunduğu eşsiz şehir…
2300 yıllık bir tarihin izlerini taşımakta olan Selanik, Güney Makedonya Bölgesine de başkentlik yapmıştır. Milattan önce 316 yılında Makedonya Kralı Kassandros tarafından kurulmuş olan şehre kral, eşinin adını vermiştir. Eşi Thessalonike aynı zaman da Büyük İskender’in de üvey kız kardeşidir.
Selanik, Bizans ve Osmanlı için İstanbul’dan sonra en önemli kent olmuştur. Bu yüzden mimarisinde ve tarihi yapılarında bu büyük imparatorluğun izlerine rastlanmaktadır.
1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti olarak seçildiğini de bu bilgiler arasında belirtmek gerekmektedir. Bu seçim sonucunda sadece bir liman şehri ve ticaret merkezi olmadığı da dünyaya kanıtlanmıştır. Kültürel etkinlikler ve turistik yapılarında odak noktası olduğu, dünyanın dört bir yanında yaşamakta olanlar tarafından öğrenilmiştir. Ayrıca şehir Ortodoks Kilisesinin en önemli merkezlerinden bir tanesidir. Yunanistan’da yer almakta olan ve piskoposluk eğitimi vermekte olan iki ilahiyat fakültesinden bir tanesi burada bulunmaktadır.
Selanik nerede bulunmaktadır? Yunanistan’ın kuzeydoğusunda ve Makedonya Bölgesi sınırları içerisinde yer almakta olan bir liman şehridir. Selanik, başkent Atina’dan sonra Yunanistan’ın ikinci büyük şehridir. Selanik körfezinde bulunan bu şehrin Ege denizine de kıyısı vardır. Selanik şehir merkezinde ortalama olarak 300 bin kişi yaşamaktadır. Çevresinde bulunan yerleşim yerleri ve köylerle birlikte Metropolitan Selanik’in nüfusu 1 milyon 100 bini bulmaktadır.
Resmi dili Yunanca olmak ile birlikte para birimi Euro’dur. Türkiye ile saat farkı olmayan bu güzide şehri bazı kişiler İstanbul’un kızı olarak adlandırmaktadır.
Şehir Yunanistan’ın ikinci büyük sanayi ve endüstri şehri olmasının yanı sıra eğlence merkezi olarak da adından söz ettirmektedir. Festivalleri, yaşam tarzı ve sanatsal etkinlikleri sebebiyle Selanik Yunanistan kültürel başkenti olarak kabul edilmektedir.
Şehirde iki büyük etkinlik bulunmaktadır;
- Selanik Uluslararası Ticaret Fuarı
- Selanik Uluslararası Film Festivali
Ayrıca bu etkinlikler dışında her yıl Eylül ayında gerçekleştirilmekte olan Uluslararası Selanik Fuarı, şehri ziyaret edenlerin kaçırmak istemeyecekleri etkinliklerden bir tanesidir. Bir diğeri ise her sene Mayıs ayında yapılmakta olan Uluslararası Selanik Kitap Fuarı’dır.
Atatürk’ün doğduğu şehir olması sebebiyle Türk milletinin oldukça önem verdiği bu şehir için yabancıların sıklıkla Selanik nereye bağlı diye sormalarıyla karşılaşmak mümkündür. Bunun başlıca nedeni, biz Türklerin kendi vatanımızın bir parçası gibi bu şehri de benimsemiş olmamızdır.
Şehri ziyaret edenlerin, Atatürk’e bağlılıkları sebebiyle ilk ziyaret ettikleri yer Atatürk Evi ve Müzesi olmaktadır. Celal Bayar’ın katkıları ile müzeye dönüştürülmüş olan Atatürk evinin kapısında bulunan tabela dikkat çekmektedir. Selanik’te kullanılan Yunanca dışında, Fransızca ve Türkçe olarak ‘Atatürk’ün doğduğu ev’ yazmaktadır.
Selanik neresi ve bu şehirde kültürel anlamda neler yapılır diye merak edenlerin, ilgilenebilecek pek çok alan bulabilecekleri unutulmamalıdır. Herhangi bir kafe ya da bara oturulduğunda dahi, sanatsal etkinliklerin ortasına düşmüş olmak mümkün olabilecektir.
Ege denizinin eşsiz sahillerini gezenlerin ve doğanın keyfine varanların, bu şehri bir kez ziyaret ettikten sonra vazgeçemeyeceklerini söylemek doğru olacaktır. Seyahat etmekten hoşlananlar için, Selanik sıklıkla gelinecek adreslerden biri olacaktır.
Kültürel anlamda benzerlikler de göstermemiz nedeniyle, bu şehirde vakit geçirmek oldukça ilgi çekicidir. Hem iklim hem de değerler olarak Türklere benzemekte olan yanların deneyimlenmesi, ayrı bir heyecan verecektir.