Sakız Adası; Ege Denizi’nde, Yunanistan’da yer alan bir adadır. Sakız adası hangi ülkeye ait sorusunun da cevabını verecek şekilde, Sakız Adası tam olarak; Ege Denizi içerisinde yer alan, Yunanistan sınırları içerisindeki birkaç adayı da kapsayan ve idari bölgenin merkezi olan adadır. Karaburun Yarımadası’nın karşısında, Kuzey Ege Periferisinde yer almaktadır. Sakız Adası’nın bir diğer ismi de Hora’dır. Adaların en büyük yerleşimi olan bu adada çok fazla sakız ağacı yetişmesinden dolayı adanın ismi Sakız Adası olarak belirlenmiştir. Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan İzmir iline oldukça yakın olan Sakız Adası’nda toplam yüzölçümü 904 km2’dir. 1822 yılından günümüze kadar 43 bin ila 110 bin kişi arasında tahmin edilen adanın nüfusu, 53 bin 817 kişidir.
Sakız Adası, yüzölçümü bakımından Yunanistan’ın beşinci büyük adasıdır. Sakız Adası’nda farklı büyüklüklerde toplam 66 köy bulunmaktadır ve adanın damla sakızı dışında bir diğer simgesi bu köylerdir. Tarihte bilindiği üzere korsanlardan korunmak amacıyla kale olarak inşa edilen bu köyler, küçük vadiler ve sakız ağaçlarının eşlik ettiği, rengarenk dar sokaklardan oluşmaktadırlar. Köylerdeki bir diğer dikkat çekici estetik de kilise ve evlerde kullanılan değişik süslemelerdir. Bu süslemeler, tıpkı damla sakızının ilk kullanılışında olduğu gibi mimaride de büyük rol oynayan Cenevizliler tarafından yapılar üzerine geometrik şekiller çizilerek meydana getirilen ve ksista (çizik) adı verilen süslemelerdir.
Helenistik dönem, Bizans dönemi gibi çok sayıda dönemin kalıntılarını taşıyan Sakız Adası, 1912 yılında Yunanistan’a bağlanmıştır. Yunanistan himayesine giren ve Yunanistan’a bağlanan Sakız Adası’na 1913 ve 1922 yılları arasında Anadolu’dan çok sayıda mülteci gelmiş ve Yunanistan’ın diğer şehirlerine götürülünceye kadar Sakız Adası’nda yaşamaya devam etmişlerdir. Günümüzde, Sakız Adası’nda yaşamakta olan nüfusun çoğunluğu, 1913 ve 1922 yılları arasında mülteci olarak yaşamış nüfusun torunlarından oluşmaktadır.
Sakız Adası’nın en önemli simgesi, adada yetişen sakız ağaçları nedeniyle damla sakızıdır. İlk olarak adayı fetheden Cenevizliler tarafından kullanılmaya başlayan damla sakızı zamanla Osmanlı İmparatorluğu’nun da önemli bir ticari simgesi hâline gelmiş fakat Sakız Adası Osmanlı İmparatorluğu himayesinden çıkıp, Yunanistan himayesine girdikten sonra Yunanistan, damla sakızı ticareti için Damla Sakızı Üreticileri Birliği adlı kuruluşu kurmuştur.
Sakız Adası, Türkiye sahillerine sadece 6 kilometre uzaklıktadır ve İzmir ilinin Çeşme ilçesinden gemi yolculuğu ile 45 dakikalık bir süre zarfında Sakız Adası’na ulaşılabilmektedir. Sakız Adası’nın önemli bir tatil ve doğal güzellik merkezi olmasıyla birlikte Türkiye’ye çok yakın olması gibi birçok sebepten dolayı Sakız Adası’na, günübirlik yunan adaları turları dahilinde çok sayıda tur düzenlenmektedir. Bu turlar dahilinde Sakız Adası’na seyahat edecek kişiler, turların sunduğu vizesiz geçiş imkanıyla Sakız Adası vize problemini de yaşamamaktadırlar.
Yunanistan’ın en çok ziyaret edilen adalarından biri olan Sakız Adası’nda ulaşım oldukça kolaydır. Şehir içerisinde en yaygın kullanılan ulaşım seçenekleri arasında taksiler, otobüsler ve kiralık arabalar bulunmaktadır fakat adadaki en ucuz ve en kolay ulaşım seçeneği taksilerdir. Sakız Limanı ve şehir merkezindeki birçok bölgede taksiler yoğun bir şekilde bulunabilmektedir. Otobüsler belediye binası önünden hareket etmektedirler. Bu otobüslerle kuzeyde ve güneyde birçok köye ulaşım sağlanabilmektedir. Bu ulaşım seçenekleri dışında Sakız Havalimanı’ndan şehir merkezine veya köylere, taksi ve servislerle ulaşım sağlanabilmekle birlikte otobüsler de kullanılabilmektedir. Sakız Adası’na turlar, Çeşme ilçesinden hareket eden gemiler haricinde havayolu ulaşımı da bulunmaktadır. Sakız Adası uçak bileti temin edilerek birçok ülkeden, Sakız Adası’ndaki Chios Island National Airport isimli Sakız Adası Havalimanı’na ulaşılabilmektedir.
Şehirle İlgili Genel Bilgiler
Ülke: Sakız Adası, Yunanistan
Nüfus: 53.817
Resmi Dil: Yunanca
Para Birimi: Euro
İklim: Akdeniz İklimi
Saat Farkı: Saat Farkı Yok
Telefon Kodu: 30
Ortalama Kaç Günde Gezilir: 3 Gün