Çek Cumhuriyeti'nin başkenti olan Prag, aynı zamanda ülkenin en büyük şehridir. Geçmişte ise burası Çekoslavakya'nın başkenti idi. Prag, insanlar tarafından dünyanın en güzel kentlerinden biri olarak görülüyor. Bu nedenle de her yıl çok fazla sayıda turisti ağırlıyor. Şehir, Altın Şehir, Masal Şehri, Avrupa'nın Kalbi, Doksanların Sol Bankası ve Şehirlerin Anası adlarıyla da anılıyor. Prag’ın tarihi açısından en güzel yanı, II. Dünya Savaşı'nda zarar görmemiş olması. Bu nedenle de günümüzde tarihi pek çok yapısı ilk günkü güzelliğiyle duruyor.
1. Konuşulan Dil ve Nüfus
Prag nerede konusunda Orta Bohemya diye adlandırılan bölgede, Vltrava Nehri üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Prag, 1.2 milyonluk bir nüfusa sahip. Ancak iş dünya tarafından yayınlanan istatistiklere göre bu rakama 300.000 kişi daha ilave edilebilir. Çünkü bu sayı kadar kişi de şehirde resmi kaydı olmadan yaşıyor. Prag bu nüfusuyla ülke nüfusunun % 10'unu oluşturuyor. Prag'ın resmi dili Çek dili. Ancak şehirde tarihinin de etkisiyle Almanca da konuşuluyor. Bunun yanı sıra şehirde yaşayan nüfus İngilizce de biliyor. Ancak İngilizce yalnızca iş dünyasında konuşuluyor.
2. Para Birimi
Çek Cumhuriyeti, Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Avrupa Birliği'ndeki çoğu ülkenin kullandığı para birimi olan Euro'yu kullanmıyor. Bu nedenle Çek Cumhuriyeti ve Prag para birimi Çek Korunası. Bu yüzden şehirde bu para birimini kullanmanız gerekiyor. Şehre gitmeden önce paranızı Prag’ın para birimi olan Çek Korunası'na dönüştürme şansınız Türkiye'de pek olmayabilir. Bu nedenle şehre gittiğinizde bu işlemi döviz bürolarından yaptırabilirsiniz. Ancak döviz büroları genelde farklı kurlardan size Çek Korunası verebiliyorlar. Bu nedenle kısa bir araştırma yaptıktan sonra bu işlemi en karlı şekilde gerçekleştirmekte fayda var. Şehirde sokaklarda da insanlar paranızı Çek Korunası'na çevirebileceklerini söyleyerek yanınıza gelebilirler. Bu bir dolandırıcılık yöntemi olabilir. Bu nedenle bunlara ilgi göstermemenizi tavsiye ederiz. Şehirde Çek Korunası'nın 2000'lik ve 5000'lik tekli banknotlarını pek kullanmamanızı öneririz. Çünkü pek çok yer, güvenlik nedeniyle kabul etmeyebiliyor.
3. Hava Durumu
Prag hava durumu her mevsimin görüldüğü bir özelliğe sahip. Ancak özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında havanın ılık olması sebebiyle şehir oldukça fazla tercih ediliyor. Yaz ayları genellikle güneşli ama yağmur da görülebiliyor. Kış ayları ise en uzun geçen dönem ve genellikle soğuk, karlı oluyor. Şehirde her daim yağmur görülme ihtimali var. Özellikle yaz aylarında şehrin ortalama sıcaklığı 20 ile 27 derece arasında. Bazen bu rakam 30 ile 35 derecelere kadar çıkabiliyor. Kış aylarında size en düşük sıcaklık ortalama olarak -5 derece görülüyor. Şehri ziyaret etmek için en güzel dönem ise Eylül ve Ekim ayları.
4. Yönetim Biçimi
Çek Cumhuriyeti 2000 senesinden itibaren 13 ile ve Prag'a ayrılmış durumda. Her ilin kendi meclisi ve il yöneticisi bulunuyor. Prag şehrinde meclis ve başkanlık güçleri, belediye başkanı ile şehir konseyi tarafından yürütülmekte. Şehrin belediye başkanı; Adriana Krnáčová. Prag içerisinde 22 semt bulunuyor.
5. Ulaşım
Türkiye'den Prag ulaşım için Türk Hava Yolları ve Pegasus firmalarını tercih edebilirsiniz. Çünkü şehre direkt uçuşlar yapılıyor. Bu nedenle, Prag uçak bileti için bu şirketleri önerebiliriz. Hatta İstanbul'dan direkt uçuş ile 2,5 saatte Prag havalimanı olan Ruzyně'ye ulaşabiliyorsunuz. Havaalanından ise şehir merkezine metroyu ya da otobüsü kullanarak gidebilirsiniz. Taksi kullanmanız da mümkün ancak, daha maliyetli bir yöntem olabiliyor. Havaalanı şehir merkezine 17 kilometre mesafede bulunuyor. Üstelik şehirdeki otobüsler çok kullanışlı ve dakik, metro ağı ise oldukça gelişmiş. Şehir içindeki tüm ulaşımınızı da toplu taşıma araçlarıyla sağlayabilirsiniz.