Nevşehir’de Gezilecek Yerler
Büyülü atmosferiyle adeta masallardan fırlamış görüntülere sahne olan Nevşehir’de gezilecek yerler hem manevi anlamda hem de somut anlamda misafirlerine oldukça doyurucu bir gezi vaat etmektedir. Doğal bir şaheser olan peribacaları, sıcak hava balonları, yer altı şehirleri, türbe ve müzeler doğasının muhteşem aurasıyla ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatıyor. Ülkemizdeki saklı cennetlerden biri olan Nevşehir’e gitmek ise oldukça kolay. Nevşehir uçak biletinizi sitemizden hemen şimdi ayırtın ve 4 mevsim ayrı güzellikteki bu yeri keşfe çıkın!
Nevşehir Kalesi
Ülkemizin köprü konumunda bulunmasından dolayı tarihte birçok medeniyeti konuk ettik. Zamanında savaşlar sonucu ele geçirilen yerlere gerek gözcülük etmek gerekse tarihi miras bırakmak için kaleler inşa edilmiştir. Nevşehir Kalesi de bunlardan bir tanesidir. Şehrin simgesi olan kale 12. Yüzyılda Selçuklular zamanında yaptırılmıştır. Döneminin en önemli yollarından biri olan Bağdat Kervan Yolu’nu kontrol etmek için inşa edilmiş olan kalenin, zamanında, ticaret kervanlarının dinlenme veya gümrük kontrolü niteliğinde kullanılmış olduğu düşünülüyor. Fakat zamanla daha derin yapılan kazılar sonucu 6. Yüzyıldan eserlerin de bulunmuş olması, buranın tek sahiplerinin Selçuklular olmadığını kanıtlar nitelikte. Nevşehir il merkezinde bulunan kaleye bir ziyaret düzenleyerek tarih kokan bu yeri siz de deneyimleyebilirsiniz.
Damat İbrahim Paşa Külliyesi
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılıp bir 18. Yüzyıl eseri olan külliye muhakkak görülmesi gereken mimari eserlerden biri. Döneminin okul anlayışına vurgu yapılan külliyede ibadet etmek için yerler, hamam, mektep ve çeşitli odalar bulunuyor. Yine döneminin el yazması eserleri ise oldukça kıymetli birer tarihi belge. Nevşehir merkezde bulunan külliye oldukça kolay ulaşılabilir bir yerde.
Kapadokya Vadileri
Nevşehir denilince aklımıza ilk gelen Kapadokya vadilerini yürüyerek, ATV’lerle veya bisikletler ile dolaşabilirsiniz. Bazı vadilere araçla girmek pek mümkün değil o yüzden bir parkuru tamamlamak için yürümelisiniz. Bölgeyi at turlarıyla da dolaşabilir veya sıcak hava balonları ile gökyüzünden seyir edebilirsiniz.
Volkanik yumuşak arazinin rüzgâr veya sel suları ile zamanla aşındırılıp tüf şeklinde oyulması ile ortaya çıkan peribacalarını en iyi gözlemleyebileceğiniz yer Güllüdere Vadisi’dir. Buraya herhangi bir araç ile girmek mümkün değil dolayısıyla yürümelisiniz. Yürüyüşünüz esnasında Üç Haçlı ve Ayvalı kiliselerini de ziyaret etmeyi unutmayın.
Adını, kayaların arasına güvercinlerin yuva yapma amaçlı aşındırmalarından alan Güvercinlik Vadisi, Nevşehir’in en uzun vadilerinden biridir. Kılıçlar, Aşk ve Güvercinlik Vadileri otellerin de bölgesi olduğu için muazzam manzaralara tanıklık etmektedir.
Bir diğer Kapadokya vadilerinden biri ise Soğanlı Vadisi. Bu vadide Roma ve Bizans dönemine ait birçok kilise ve ibadet merkezine rastlamanız çok olası, bunlardan en meşhuru ise Kubbeli Kilise’dir. Soğanlı Vadisi, Derinkuyu Yer Altı Şehri’ne de mesafe olarak oldukça yakındır.
Zelve Vadisi ise oldukça yakın bir döneme kadar, 1950’ler, insanların peribacaları içerisinde yaşadığı bir vadi olma özelliğinde. Gomeda Vadisi’ne ise halk arasında Küçük Ihlara deniliyor. Burası ise biraz daha ürkütücü olma yönüyle biliniyor.
Kapadokya Vadileri’nde yürüyüşe çıktığınızda muhakkak günbatımını bu güzel vadilerden birinde izlemeniz gerektiğini de belirtelim.
Nevşehir'de Gezilmesi Gereken Müzeler
Medeniyet merkezi olmak, Nevşehir’de müze sayısını da oldukça artırmış durumda. Günümüzde bile bölgede devam eden kazılar sonucu hâlâ birçok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Nevşehir kültürü ve hangi uygarlıkların bölgede yaşadığı ile ilgili tarihi bir keşfe çıkmak isterseniz ilk durağınız Nevşehir Müzesi. Tunç, Frig, Neolitik, Kalkolitik, Roma, Bizans ve Urartu dönemlerine ait binlerce eserin sergilendiği müzede İran menşeili eserleri de görebilirsiniz. Müze etnografik ve arkeolojik olarak ikiye ayrılmış durumda. Arkeolojik kısımda daha çok uygarlıkların eserleri sergilenirken, etnografik kısımda ise yakın dönem olan Cumhuriyet ve Osmanlı dönemi eserleri sergilenmekte.
Ürgüp merkezinde bulunan Ürgüp Müzesi ise deniz canlılarının fosillerinin sergilendiği bir müze olma özelliği taşıyor. Tunç döneminden Bizans’a kadar çeşitli eserlerin de sergilendiği müzeye, Ürgüp’e yolunuz düşerse muhakkak uğramalısınız.
Bir diğer Nevşehir Müzeleri’nden Atatürk Müzesi, Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde yer alıyor. Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas kongresi sonrası dönüş yolunda konakladığı yer olan evi müzeye dönüştürülmüş ve ziyaretçilerini bekliyor.
Tüm bu birbirinden güzel yerlerin haricinde Nevşehir’de gezilecek yerler yazımızın son kısmını ise Çavuşin Avanos, Mustafapaşa ve Ürgüp oluşturuyor.
Çavuşin Avanos mink bir köy. Bu köyde hem yerlilerle sohbet edebilir hem de köyün çevresindeki kiliseleri ziyaret edebilirsiniz.
Mustafapaşa, eskiden Rumlar ve Türklerin beraber yaşadığı bir kasaba. 19. Ve 20. Yüzyıllarında yapılmış olan taş evleri muhakkak ziyaret etmelisiniz.
Ürgüp ise, Nevşehir’in en eski yerlerim merkezlerinden biri. Tüm turist akınları bu bölgeye yapıldığı için en bilinen de yeri aynı zamanda. Ürgüp’te ise Temenni tepesi, Kadı kalesi ve Altı kapı türbesi gezilip görülmesi gereken yerlerden.
İyi tatiller!