Mykonos Gezi Rehberi
Kiklad takımadalarının en meşhurlarından, eşsiz günbatımı, masmavi denizi ve hızlı gece hayatıyla ünlü Mykonos gezi rehberi karşınızda…
Mykonos nerededir? Efendim öncelikle Mykonos kiklad takımadalarının en küçüğüdür. Yunanistan’a bağlı ve Ege Denizi’nde bulunan bir adadır. Mykonos’un para birimi Euro, Mykonos’un resmi dili Yunanca’dır. Fakat turist akınının çok olmasından dolayı yerel halk İngilizce de bilmektedir. Ada genelinde Yunan mimarisi hakimdir.
Akdeniz iklimi görüldüğü için hava sıcaklıkları yaz aylarında 35 derecelere çıkabiliyor dolayısıyla dikkatli olmakta fayda var. Mykonos’a ne zaman gidilir? Sorusunun cevabı ise elbette ki yaz aylarıdır. Yalnız bu dönemlerde uçak, feribot ve ada içi konaklama fiyatları oldukça pahalıdır. Fakat “ben sakinlik seviyorum zaten” diyenlerdenseniz, Nisan – Mayıs, Eylül – Ekim tarihleri sizin için uygundur. Peki Mykonos’ta kaç gün kalmalı? Mykonos’u en detaylısından keşfetmek için ideal gün sayısı 3 gün ama ben adanın her yerini keşfetmek istiyorum derseniz bu gün sayısı 5’e de çıkabilir.
Yunanistan ile Türkiye arasında saat farkı yoktur. Çünkü her iki ülkede aynı saat dilimini kullanmaktadır.
Mykonos gezi rehberimize Mykonos’un tarihi ile devam edelim.
Mykonos Hakkında
Elbette ki Mykonos’un tarihi antik yunan mitolojisine dayanıyor. Apollon ve Afrodit’in doğduğu yer olarak kabul edilen Mykonos, ilerleyen zamanlarda bir liman kenti olarak kullanılmış. Deniz ticaretinin önemli bir ayağını oluşturan Mykonos sırasıyla İyonyalılar, Persler, Venedikliler ve Osmanlıları’ın hakimiyeti altına girmiş. En son Ruslardan Yunanlılar tarafından geri alınan ada bugün de Yunanistan sınırları içerisindedir.
Mykonos'a Gitmek İçin Vize Gerekli mi?
Evet, Mykonos’a gitmek için vize gereklidir. Bunun için Yunanistan konsolosluğundan Schengen vizesi almanız gereklidir. Vizeye başvuru koşulları için Yunanistan konsolosluğunun veya vize almak için kurulan aracı firmalarının internet sitesini ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.
Mykonos'a Ulaşım
Birçok ziyaretçi seyahat planı çizmeden akıllarındaki sorulardan biri de Mykonas’a nasıl gidilir? sorusu. Mykonas’a ulaşım, iki türlü sağlanabiliyor. Birisi hava yolu, diğeri ise deniz yolu ulaşımı. Hava yolu ile ulaşım, Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan kalkan tarifeli uçaklarla sağlanmakta. Dilerseniz, Mykonos uçak biletinizi sitemizden uygun fiyatlarla satın alarak tatilinizin keyfini doyasıya çıkarabilirsiniz.
Deniz yolu ile ulaşımda ise, Atina Pire limanından hareket eden feribotlar ile, Mykonos’a ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var, özellikle yoğun yaz aylarında Mykonos seyahati düzenleyecekseniz, feribot yerlerinizi önceden ayırtmakta fayda var. Feribot ile adaya ulaşım 4 saat sürüyor.
Mykonos Şehir İçi Ulaşım
Evet, bu güzeller güzeli adaya nihayet ulaştınız fakat Mykonos’da şehir içi ulaşımın nasıl olduğunu bilmiyorsunuz.
Öncelikle Mykonos içi ulaşım otobüsler ile sağlanmakta. Sezondan sezona otobüs saatleri değişiklik gösterdiği için en doğru bilgiyi otobüs terminallerinden edinebilirsiniz. Adanın kuzey ve güneyinde aynı otobüs firması bulunmakta. Adanın güneyindekiyle Platys Gialos, Paraga, Argos Ioannis gibi yerlere ulaşım sağlanırken, adanın kuzeyindeki otobüsler ile Kalafatis, Ponoromos gibi yerlere ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
Havalimanından şehir merkezine gelmek için taksiler hizmet veriyor yalnız adada taksi sayısı çok az olduğu için onun da önceden rezervasyonunu yaptırmanızda yarar var. Ücreti ise 10 Euro.
Dilerseniz bir başka ve en çok kullanılan alternatif olan ATV veya motor kiralamak da işinizi görebilir. Günlük ücreti 10 – 20 Euro arasında değişiyor.
Plajlara gidiş için tercih edebileceğiniz bir başka alternatif ise tekneler. Bilet fiyatlar 5 – 10 Euro arası değişmekte ve kalkış yerleri şehir merkezi olarak belirlenmiş.
Mykonos Mutfağı
Hazır bu Ege’nin biricik adalarından Mykonos’a gelmişken Mykonos mutfağını deneyimlemeden geçmeyin. Mykonos’da ne yenir sorusunun asla cevapsız kalmayacağı Mykonos mutfağında genel tema zeytinyağlılar ve deniz ürünleri üzerine kurulu.
Ülkemizin Ege mutfağıyla bir hayli paralellik gösteren tatları genel olarak şöyle ; kalamar, ahtapot, karides, souvlaki (Yunan şiş kebabı) , gyros (Döner), kadaifi (Kadayıf) , dolmaki (dolma), Tzatziki (Cacık), krep… Genel olarak hafif olan tatlar midenizi yormayacak cinsten.
Peki Mykonos’da ne içilir? sorusunun cevabı ise elbetteki meşhur Uzo. Yunan rakısı olan Uzo’yu muazzam Mykonos günbatımı eşliğinde deneyimlemek size bambaşka bir anı katacak.
Restoran takıntınız ve bütçeniz de var ise Nammos restoran ada çapında oldukça popüler. Yalnız uyaralım kendisi bir sahil restoranı olmasına rağmen fiyatlar epey pahalı. Ama ben ne olsa yerim diyenlerdenseniz, şehir merkezinde birkaç Euroya da karnınızı doyurabilirsiniz.
Mykonos'da Alışveriş
Mykonos gibi bir adaya gelmişken alışveriş yapmadan dönmek olmaz. Mykonos’dan ne alınır? Bir kere ada içinde oldukça fazla butik mevcut. Begonvillerle bezeli bembeyaz sokakları gezerek bu butiklerden yöresel kıyafetler satın alabirlisiniz. Adada herhangi bir alışveriş merkezi omadığı için yerel halkın kendi el emekleriyle yaptığı hediyelik eşya tezgahları da ada genelinde bir hayli yaygın. Buralardan alabileceğiniz kolye, bilezik, biblo, magnet gibi eşyalar satın alabilirsiniz.
Bir diğer hediyelik alternatif ise içki. Uzo veya çeşitli üzüm bağlarından elde edilen nefis şarapları da bavulunuza koymayı unutmayın.
Mykonos Gece Hayatı
Birçok insanın Mykonos’u tercih etmelerinin sebebi 24 saat durmayan partiler ve hızlı gece hayatı olması. Eğer sakinlik seven veya küçük çocukları olan bir aile iseniz Mykonos sizin için doğru bir tercih olmayabilir, Mykonos gece hayatı bir hayli renkli ve gürültülü çünkü.
Mykonos'da Nerede Kalınır?
Mykonos’da kalınacak yerler her bütçeye göre çeşitlilik arz ediyor.
Lüks severler için; Boheme Otel, Princess Otel, Leto Otel. Fiyat aralığı 1.000 – 3.000 TL
Orta bütçe için; Madres Studios, Matogianni Otel, Villa Varnali. Fiyat aralığı 400 – 700 TL
Düşük bütçe için; A Hotel Mykonos, Vista Loca, Stelios View. Fiyat aralığı 200 – 400 TL
Gibi alternatifler mevcut.
Mykonos gezi rehberimizin sonuna gelirken bu güzel ada için söyleyebileceklerimiz elbette ki sınırlı, zira yaşayıp görmelisiniz. En kısa sürede yolunuzun Mykonos’a düşmesi dileğiyle.
İyi tatiller!