Moldova Gezi Rehberi
Moldova; festivalleri ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü olan bir Doğu Avrupa Devleti’dir. Moldova seyahatiniz boyunca size rehberlik edecek olan Moldova gezi rehberini sizler için derledik.
Moldova; Ukrayna ve Romanya’ya komşudur. Yüzölçümü oldukça küçük olan Moldova halkının %98’i Hristiyanlık (Doğu Ortodoks), %1.5 luk kısmı ise Yahudi dinine mensuptur.
Moldova ile Türkiye arasında saat farkı bulunmamaktadır. Çünkü bu iki ülke de aynı saat dilimini kullanmaktadır.
Moldova’nın para birimi Moldova Leyi, resmi dili ise Romence'dir. Ayrıca Moldova’da Rusça ikinci bir dil gibi kabul edilmektedir. Ek olarak okullarda Fransızca ve İngilizce’de okutulmaktadır. Yerel halk İngilizce bilmektedir.
Moldova Başkenti Ve Şehirleri
Moldova’nın başkenti Kişinev’dir. Ülke iki özerk bölgeden oluşur. Ülkenin doğusunda kalan Transdinyester bölgesi özerkliğini ilan etmeye çalışsa da Birleşmiş Milletler bu devleti tanımamaktadır. Transdinyester bölgesinde Ukrayna ve Rus nüfus çoğunluktadır. Diğer bölgesinde ise daha çok Gagavuz Türkleri ve Moldova vatandaşları bulunuyor.
Moldova şehirlerinin en önemlilerinden birisi de çingenelerin yurdu olan Soroca’dır. Son olarak, Transdinyester bölgesinin başkenti kabul edilen Traspol, ülkenin 2. en büyük şehridir.
Tarihi boyunca birçok işgale maruz kaldığından mütevellit oldukça fakir bir ülkedir. Bu fakirliğin nedeni için Moldova tarihine bir göz atalım.
Moldova Tarihi
Moldova tarihinde bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri; Moldova’nın bağımsızlığına oldukça yeni kavuşmuş olan bir ülke olduğudur. SSCB’nin çöküşünden sonra 1991 senesinde bağımsızlığını edinen Moldova, 1992 senesinde BM tarafından tanınır hale gelmiştir.
Moldova Tarihi’nde birçok devlete ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu medeniyetler; Hunlar, Avarlar, Gotlar, Kumanlar, Macarlar, Moğollar ve Tatarlardır. 19. Yüzyılda Romanya, Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya arasında pay edilen ülke Rus devrimi neticesinde Romanya’nın hakimiyeti altına girmiştir. En son haliyle de Sovyetlerin hakimiyetine giren Moldova özellikle 80’li yıllarda oldukça kanlı bağımsızlık mücadelesi vermiştir. Bu nedenle Moldova gezi rehberinde, Moldova tarihi öncelikli olarak bilinmesi gereken bir konudur.
Moldova İklimi
Moldova karasal bir iklime sahiptir. Bu nedenle 4 mevsim de yaşanır. Kışlar oldukça soğuk ve kar yağışlıdır. Sıcaklıklar 5 derece ile -5 arasında seyreder. Ülkeye ilk kar sonbahar ayında düşer. İlkbahar aylarında hava daha ılıman bir hâl alırken hava yine sabit değildir. Yaz aylarında sıcaklık ortalaması 20-25 derecelere kadar çıkmaktadır.
Moldova’ya Gitmek İçin Vize Gerekli Mi?
Hayır, Türkiye vatandaşları için Moldova’ya gitmek için vize gerekli değildir. Yalnız Türkiye vatandaşları Moldova’ya, 6 ay içinde 90 günü geçmeyecek şekilde seyahat edebilirler. Moldova’ya vize uygulaması Türkiye’ye 2013 yılında kalkmıştır.
Moldova’ya Nasıl Gidilir? - Moldova’ya Ulaşım
Moldova için en tercih edilen yol hava yolu ile gitmektir. Moldova seyahat planınızın bir parçası ise, avantajlı Moldova uçak bileti fiyatları için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Moldova’ya , İstanbul, Ankara ve İzmir’den direkt uçuşlar bulunmaktadır. Yolculuk yaklaşık 1.5 saat sürmektedir.
Moldova’ya nasıl gidilir sorusunun bir diğer alternatifi ise karayolu ulaşımıdır. Kişisel aracınızla yaklaşık 13 saat gibi bir sürede varış gerçekleştireceğiniz bu yöntem, yolların çok da iyi olmamasından dolayı tercih edilmemektedir.
Moldova Şehir İçi Ulaşım
Moldova’da şehir içi ulaşım için genellikle troleybüsler, otobüs, taksi ve minibüsler kullanılmaktadır. Yalnız bilhassa taksiler için dikkatli olmakta fayda var,taksi kullanımı oldukça pahalıya mâl olabilmektedir.
Kişinev havalimanı başkent mesafesi 13 km’dir. Havalimanından şehir merkezine en çok tercih edilen ulaşım aracı taksilerdir çünkü belirli fiyat tarifeleri vardır. Fiyatlar 80 – 130 leyi arasında değişmektedir.
Moldova şehir içi ulaşımında en çok tercih edilen araçlar ise troleybüslerdir. Başkentte 22 adet troleybüs hattı bulunuyor.
Troleybüslerden sonra 2.sırada minibüsler geliyor. Seyahat fiyatı ise 3 – 5 leyi arasında değişmekte.
Moldova Mutfağı – Moldova’da Ne Yenilir, Ne İçilir?
Moldova birçok medeniyete yıllar boyunca ev sahipliği yapmış olduğu için Moldova mutfağı birçok kültürün etkisinde geniş bir yelpazeye sahiptir. Elbette ki belli başlı yiyecek ve içecekler önde gelmekte. Örneğin Moldova dünyanın en büyük şarap mahzenlerine sahiptir ve Merlot şarapları oldukça meşhurdur.
Bunun yanında Moldova’da ne yenilir ne içilir sorusuna yanıt vermemiz gerekirse, yöresel tatlardan olan; Mamaliga, Zama çorbası, Polenta, Manca, Koyun çorbası ve Racitura’yı muhakkak tatmalısınız.
Belirtmekte fayda var Moldova’da bahşiş geleneği oldukça yaygındır. Az da olsa bir miktar bahşiş bırakmanız beklenir.
Moldova’da Alışveriş
Moldova yerel kültürüne sahip çıkmış bir ülke olduğundan dolayı bu yerel ve etnik kültür alışveriş kültürüne de yansımıştır. Genellikle gıda ve hediyelikler üzerine yoğunlaşmış olan alışveriş yerlerinde isteğe göre etnik kıyafetler de bulunmaktadır. Turistlerin en çok ilgisini toplayan şeyler ise ülkenin kültürüne yönelik ve Sovyet yıllarına ait olan biblo, tablo gibi eşyalar ve elbette ki Fransa’dan sonra dünyaca ünlü olan Moldova şaraplarıdır.
Bunun yanında doğu Avrupa ülkelerinin simgesi olan matruşka da hatıra olarak yanınıza almak isteyebileceğiniz bir başka alternatif hediyelik. Alışverişiniz için özellikle Kişinev’deki Souvenir Bazaar ziyaret etmeniz gereken bir mekân.
Peki bu kökl, ve etnik tarihi sayesinde hala yaşayan bir ruhu olan Moldova’ya ne zaman gidilir? Ne zaman gidilmeli?
Moldova’ya Ne Zaman Gidilir?
Moldova’ya ne zaman gidilir, ne zaman gidilmeli sorusunun en ideal cevabı yaz aylarıdır. Çünkü hava 20-25 derecelerde seyreder bunun nedeni de ülkenin coğrafi olarak Balkanları’nda kuzeyinde yer almasıdır. Diğer mevsimler, eğer soğuk sever değilseniz sizi epey zorlayabilir çünkü yaz ayları dışındaki aylar ülkede oldukça soğuk geçmektedir.
Moldova’da gezilecek yerler
Moldova’da gezilecek yerlerin başında şarap imalathaneleri ve asma bahçeleri bulunuyor. Bunun yanında ülkeyi ikiye ayırmak mümkün. Mimari yapılar ve parklar. Bu yapıların her birinde Moldova’nın tarihine dair birçok ize rastlamak mümkün. Moldova’da gezilecek yerlerin listesi ise şöyle :
Cricova Winery
Dendrarium Park
Milestii Mici
Festung Tigniha
Parcul Katedrali
Rudi Manastırı
Stefan Cel Mare Park
Old Orhei
Capriana Manastırı
useum of the City of Chisinau
Moldova gezi rehberimizin sonuna gelirken, şimdiden bu tarih kokan ülkeye yapacağınız gezi için iyi tatiller dileriz!