Mardin Şehir Rehberi

Mardin Şehir Rehberi

 

Yukarı Mezopotamya’nın masal şehri : Mardin… Mardin, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle bölümünde yer alır. Türkiye’nin en kalabalık 26. İlidir. Telefon kodu 462, plaka kodu 47’dir. Şırnak, Şanlıurfa, Batman, Diyarbakır, Siirt, ve Suriye Devleti ile komşudur. 10 ilçesi vardır.

Dicle ve Fırat nehirlerini seyir halindeki Mardin’in kuruluşuna dair net bir şey söylemek güç olsa da, bölgede yapılan araştırmalar sonucu bulunan en eski kalıntıların Subarlılar zamanına ait olduğu görülmüştür. Mardin tarih boyunca coğrafi konumundan dolayı birçok medeniyetin hem uğrak noktası hem de yerleşim alanı olmuştur. Tarihi İpek Yolu bu ilin sınırları içerisinden geçmiştir. Mardin, hem Anadolu’da hem de Mezopotamya tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Çünkü ilk uygarlıkların ortaya çıktığı bir yer olmuştur. Tarih boyunca; Türk, Kürt, Süryani, Zaza gibi birçok halkın dostça yaşadığı bir yer olduğu için birçok halka ev sahipliği yapmıştır. Bu sebeple de Mardin; yerel halkından mutfağına kadar ziyaretçilerine oldukça geniş bir skala sunmaktadır.

Şahmaran masalının diyarı olan Mardin, karasal iklim ile Akdeniz iklimi arasında bulunan bir geçiş iklimine sahiptir. Vadilerde ve dağ yamaçlarında meşe ormanlarına rastlansa da, ilin geneli bozkırdır. Yazlar sıcak, kışlar ise soğuk geçmektedir. En yüksek sıcaklık temmuz ayında 40, en düşük sıcaklık ise Şubat ayında -2 derecedir. Bu nedenle Mardin’i ziyaret zamanları genellikle bahar ve yaz aylarıdır.

 

 

Mardin halkı genellikle tarımsal ve hayvansal faaliyetlerle uğraşır. Son zamanlarda makinalı tarımın yaygınlaşmasıyla el gücü azalmış,  fabrikasyon usulüne geçilmiş olsa da yerel halk arasında el zanaatları da oldukça meşhurdur.

Mardin; İstanbul’a 1.500, Ankara’ya 1.040, İzmir’e 1.451 kilometre mesafededir. Şehirlerarası araçlarla gidecek misafirler maksimum 17 saatlik bir yolculuğu göze almaları gerekmektedir. Bunun yanında Mardin’de şehir merkezine 20 kilometre mesafede bir adet havalimanı bulunmaktadır. (Mardin Havalimanı) Türkiye’nin birçok yerinden gerçekleştirilen uçuşlarla yaklaşık 1.5 saat gibi bir sürede Mardin’e ulaşabilirsiniz.

Mardin’de şehir içi ulaşım özel halk otobüsü , minibüs ve taksilerle sağlanmakta. Fakat Mardin küçük bir il olduğu için dilerseniz birçok yere yaya olarak da gidebilirsiniz. Havalimanından şehir merkezine gitmek isteyen yolcular havalimanından şehrin merkezine kişi başı 3.5 TL gibi bir fiyat ödeyerek minibüsle şehir merkezine ulaşabilirler. Havalimanı’ndan şehir merkezi taksi ile ise, 40 – 50 lira gibi bir fiyat ile ulaşabilmek mümkün.

Mardin, etkisinde kaldığı ve şehrin bugünkü halinin şekillenmesinde rol oynayan medeniyetlerden dolayı çok çeşitli tarihi dokulara sahiptir. Şehrin simgesi Mardin Kalesi, hâlâ günümüzde Süryaniler tarafından okul olarak kullanılan Deyrulzafaran Manastırı, Artuklular zamanından kalan Zinciriye ve Kasımiye Medresesi ile birlikte merkezde bulunan Ulu Camii, ve kültürel turunuzun tamamlayıcısı niteliğinde olan Dara Mezopotamya Harabeleri, Mardin’e gitmişken görülmesi gereken yerlerden.  

Elbette tarihi dokuya yansıyan çeşitlilik Mardin mutfağına da uzanıyor. Dünyaya yayılmış olan bir listeye sahip olan Mardin yöresel yemeklerinin başında Genadir çorbası, Kibbe, İrok, İkbebet, Firkiye, Mardin çöreği, Zingil ve Mardin simgesi kaburga dolmasından sonra içeceğiniz epey sert bir kahve olan Mırra oldukça popüler.

 

 

Mardin, etkinlikleri de meşhur bir şehir. Mardin Film Festivali, Mardin Bienali, Uluslararası kiraz ve sirk festivali, Harire ve Bilal şenlikleri adından söz ettiren etkinliklerden. Oldukça renkli anlar sunan festivalleri Mardin’e gitmişken deneyimlemek isteyebilirsiniz. Hatırlatmakta fayda var; her etkinliğin tarihini kendi sitesinden, gitmeden önce teyit etmelisiniz.

Mardin, gelen ziyaretçileri için oldukça uygun fiyatlı konaklama önerileri de sunuyor. Oda fiyatları genellikle 100 – 200 arası değişen bir skalayla ziyaretçilerini ağırlayan oteller harici, bütçe dostu butik otel ve pansiyon seçenekleri de mevcut. Eşsiz havası ve mimarisiyle Mardin tesislerini seveceğinizi düşünüyoruz.

Mardin halkı, el zanaatleri konusunda da oldukça başarılı. Bu güzel şehre gitmişken sevdiklerinize hediye edebileceğiniz, doğal ürünlerle birlikte, el emeği takıları, yöresel yiyecekleri ve meşhur kahvesiyle de oldukça ilgi çekici bir merkez olma özelliği taşıyor.

Mistik havasıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Mardin’e gitmek isteyen ziyaretçiler, uygun fiyatlı uçuş imkânları sunduğumuz sitemizi ziyaret edebilir, Mardin uçak biletinizi şimdi alarak bu esrarengiz şehre bir gezi düzenlemek isteyebilirsiniz.

İyi tatiller dileriz!

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Mardin Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder