Kosova Şehir Rehberi

Balkan ülkelerinin en güzellerinden biri olan Kosova,  Yugoslavya Federasyonu’ nun dağılmadan önceki özerk bölgesinden biriydi.1989 yılında Sırbistan himayesine bırakılan Kosova, 1991 yılında Yugoslavya Federasyonu’nun dağılmasıyla birlikte, Sırbistan’ın sınırları içerisinde yer almaya başladı. 2008 yılında, büyük mücadeleler vererek bağımsızlığını ilan eden Kosova, dünyanın en yeni Cumhuriyetlerinden biri olmayı başardı. Bugün hala bazı ülkeler tarafından bağımsızlığı tanınmıyor da olsa Kosova, 111 ülke tarafından bağımsızlığı tanınan bir ülke.

 

Kosova nerede kalır derseniz, kuzeyden ve doğudan Sırbistan’la, kuzeybatıdan Karadağ ile komşu. Batıda Arnavutluk ve güneyde ise Makedonya diğer komşu ülkeleridir. 11.000 km2 lik bir alana sahip olan Kosova’nın 1,824 milyon nüfusu bulunmaktadır. Nüfusun % 90’ını Müslümanlar oluşturmaktadır. Arnavutların çok büyük çoğunlukta olduğu ülkede, Arnavutlar’la beraber Türkler ve çingeneler ülkenin Müslüman kısmını oluşturmaktadır. Geriye kalan kısım ise Sırplardan oluşmaktadır. Kosova ekonomik durumu iyi olmayan bir ülkedir, Sırpların yürüttüğü politikalar nedeniyle ekonominin canlandırılması pek mümkün olmamaktadır. Büyük şehirlerde yaşayan Sırplar, ekonomik açıdan daha iyi durumdayken, ülkenin daha kırsal kesiminde yaşayan Müslümanlar, işsizlik nedeniyle çoğunlukla fakirdir. Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışan Müslümanların gelir seviyeleri bu nedenle oldukça düşüktür. Ülkede Arnavutça ve Sırpça resmi dil olarak kabul edilmiştir. Ancak halkın Türkçe, Rumca, Boşnakça kullanımı da bir hayli yaygındır. Çok fazla Türkün yaşadığı Kosova’da Türkçenin de resmi dil olarak kabul görmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Avrupa birliğine üye olmamasına rağmen, Ülkede geçerli olan para birimi euro’dur. Kosova’nın başkenti bağımsızlık ilan edilmeden önceki gibi, Priştine olarak kalmıştır. Ülkenin merkezi konumunda olan Priştine’de, devletin kalbi olarak nitelendirilen binalar, askeri merkezler bulunmaktadır. Kosova’da birlikte yaşayamayan Müslümanlar ve Hristiyanlar başkent Priştine’yide iki bölgeye ayırmıştır. Müslümanların oturduğu bölge, derme çatma eski binalarla kaplıyken, Sırpların oturduğu diğer bölge modern mimarisi ile gösterişli bir yapıya sahiptir. Şehrin bu iki bölgesine verilen hizmetler bile farklılık göstermektedir. Kosova’nın aynı zamanda en büyük şehri olan Priştine’de yaklaşık 600.000 kişi yaşamaktadır. Ülkenin tek havaalanının bu şehirde olması nedeniyle, turistlerin ilk uğradığı şehir olan Priştine, uzun yıllar Osmanlı idaresinde kalmasından dolayı, şehrin her tarafında Osmanlı tarihinden yapılar görmek mümkündür. Savaşın izlerini yeni yeni silmeye çalışan şehirde,  ne yazık ki bakımsızlık ilk dikkat çeken özelliktir. Kosova’nın ikinci büyük şehri olan Prizren ise turistlerin daha fazla yoğun ilgi gösterdiği, 180.000 nüfuslu bir şehir. Şehirde Türkçe konuşanların sayısı o kadar fazla ki, özellikle Türk turistler için yabancılık çekmek neredeyse imkansız.  Priştine, Kosova’yı turizm ve kültürel açıdan ayakta tutan tek şehri denebilir. Bu arada hatırlatmak gerekir ki, 90 günü geçmeyen ziyaretlerde Kosova’da vize istenmiyor.

 

 

 

Yaklaşık 500 yıl boyunca Osmanlı idaresinde yer alan Balkanların bu küçük şehri, tarihi boyunca Sırbistanın baskısı ve zulmüyle karşı karşıya kalmış, ancak mücadelesini sürdürerek bağımsızlığını ilan etmiştir. Avrupa Birliğine katılarak ekonomisini de güçlendirmeyi düşünen bu ülke, zamanla daha fazla ülkenin kendisini tanımasıyla Balkanlar’da güçlü bir konuma gelecektir. Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği için, Kosova’nın tanınmasının şart konulmasıyla beraber, Sırbistan’ın da bu ülkeyi ve bağımsızlığını kabul etmesi beklenen bir durumdur. Sırpların sömürüsünden kurtulduktan sonra, savaşın yaralarını daha çabuk silip, büyüyebilecek olan ülkeye Türkiye’de bu konuda destek vermektedir. Gerek coğrafi gerekse stratejik konumu nedeniyle Balkanlarda büyük bir öneme sahip olan Kosova’nın Sırp zulmünden kurtularak, kendi idaresini gerçekleştirmesi ve Osmanlı dönemindeki huzurlu günlerine kavuşması özellikle ülkede yaşayan Türklerin ortak isteğidir. Kosova bayrağının simgesi olan 6 yıldız ülkede yaşayan etnik kökenleri simgelemektedir.

 

Şehirle İlgili Genel Bilgiler

Ülke: Kosova

Nüfus: 1,824 milyon

Resmi Dil: Arnavutça, Sırpça

Para Birimi: Euro (EUR)

İklim: Karasal İklimi

Saat farkı: 1 saat

Telefon Kodu: +383

Ortalama Kaç Günde Gezilir: 2 Gün

Sırakadaki Şehir Rehberi

Kosova Alt Başlıklar

Diğer Sırbistan Kalkışlı Uçuşlar

X
Priştine Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder