Konya'da Gezilecek Yerler

KONYA’DA GEZİLECEK YERLER

 

Anadolu şehirleri içerisinde bilinen tarihi en köklü olanı hiç şüphesiz Konya’dır. Kökeni M.Ö 7000’e dayanan Konya’da yapılan araştırmalar sonucu bu savı destekler nitelikte, prehistorik (tarih öncesi) dönemin kalıntıları, yine yapılan kazılar sonucu Konya’da neolitik (cilalı taş devri) ve tunç çağına da ait kalıntılar bulunuyor. Bu ve benzeri yönleriyle kültür turizminin vazgeçilmez adreslerinden biri olan Konya’da gezilecek yerler de bir o kadar fazla. Bu maneviyat ve mistisizm dolu şehri gezmeniz için en az 3 gün yeterli olacaktır. Elbette ki Konya’ya gitmişken yöresel yemeklerini de tatmayı unutmayın. Zengin Konya mutfağı misafirlerine hem görsel, hem de damak şöleni sunuyor. Bu tarih ve maneviyatın iç içe geçtiği şehir için Konya’ya en uygun uçak biletinizi satın almak için sitemizi ziyaret edebilir, tatilinizi ekonomik olarak gerçekleştirebilirsiniz.

 

Konya Mevlana Müzesi

Şehrin merkezinde yer alan Mevlana Müzesi/türbesi, Konya’nın değeri Mevlana Celaleddin Rumi ve babasının yanyana kabirlerinin bulunduğu bir yer. 1926 yılında ziyaretçilerine kapılarını açmıştır. Müzede ayrıca el yazmaları, dergâh eşyaları bulunmakta. İçeriye girişte herhangi bir ücret ödenmiyor. Haftanın her günü müzeye giriş saati 09:00 , kapanış saati ise 18:30.

 

Karatay Medresesi

Konya’nın Selçuklu ilçesinde bulunan Karatay Medresesi Emir Celaleddin Karatay tarafından 1251 yılında yaptırılmıştır. Yapılış amacı ise tefsir ve hadis ilmini öğretmektir. Tek katlı bir medresedir. Selçuklu ve Osmanlı dönemi sanatını yansıtan Karatay Medresesi’ni haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Medrese’yi ziyaret ise 5 TL.  

 

Şems-i Tebrizi Camii

Konya’ya gelmişken Mevlana’nın gönül dostu, Mevlana’nın manevi dünyasını önemli ölçüde etkileyen Şems-i Tebrizi Camii ve kabrini ziyaret etmeden dönmek olmaz. Bir Azerbaycan Türkü olan Şems-i Tebrizi İran’da doğmuştur. En az Mevlana kadar önemli bir İslam alimidir. Konya’nın Karatay ilçesine bağlı camii ve kabir kısmını ziyaret etmek için giriş ücretsiz.

 

Çatalhöyük Neolitik Kenti

Modern zamanların gelişi ile birlikte Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Çatalhöyük Neolitik Kenti; yaklaşık 9.000 yıl önce bugünkü Anadolu’nun en büyük yerleşim, tarım, ve güzergâh merkeziydi. İnsanlık tarihi hakkında yapılan kazılar sonucu elde edilen verilerle birlikte Çatalhöyük kilit bir noktadır. 8 bin kişilik bir yerleşimin söz konusu olan bölge adını; doğu ve batı kısmındaki höyüklerden almıştır. Doğu kısmı Neolitik Çağ’da, batı kısmı ise Kalkolitik Çağ’da yerleşik hayat amacıyla kullanılmıştır.  Bölge 2012 Yılında Unesco Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Kente gidiş ise ; Konya merkezden minibüs vasıtasıyla eski garaja gidebilir, buradan her 30 dakikada bir kalkan Çumra minibüslerine binerek yaklaşık 40 dakikalık bir yolculukla Çumra’ya ulaşabilirsiniz.

 

Alâeddin Tepesi

Alâeddin Keykubat döneminde yaptırılmış Alâeddin Camii’nin hemen yanında bulunan Alâeddin tepesi, Konya şehrinin en yüksek yeridir. Selçuklu mimarisinin benzersiz özelliklerini taşıyan camiyi yaptırtan Alâeddin Keykubat şehri en tepeden görmek arzusunda imiş. Konya şehri de düz bir şehir olduğu için öncelikle yapay bir tepe yaptırılma kararı alınmış, sonrasında camii ise tepenin hemen yanına eklenmiş. Siz de Selçuklu dönemine şöyle bir gezinti yapmak isterseniz Alâeddin tepesi ve tepenin yamacındaki Selçuklu köşkü kalıntılarını ziyaret edebilirsiniz. Geziniz sonrası tepeye kurulmuş olan park ve çay bahçelerinde eşsiz Konya manzarasının tadını çıkartabilirsiniz.

 

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya’daki tarihi yolculuğunuz arasında tarihe biraz es verip gezmek isteyebileceğiniz bir yer Konya Tropikal Kelebek Bahçesi. Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ise tek kelebek bahçesi olan mekân Konya’nın Selçuklu ilçesine bağlı. Bahçede 20 farklı türden yaklaşık 5000 kelebek bulunuyor. Kelebek ve kelebek türlerinin hayatlarına dair epey öğretici olan bu bahçe, pazartesi günleri hariç haftanın her günü hizmet vermekte.  Ziyaret saatleri 09:00 – 17:00 arasında. Bahçeyi ziyaret ücreti yetişkinler için 7.5 TL (haftasonları 10 TL) , öğrenciler için 5 TL. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşımınızı şehir merkezinden kalkan 47 numaralı otobüs hattıyla gerçekleştirebilirsiniz.

 

Tuz Gölü

Türkiye’nin tuz ihtiyacının %40’ını karşılayan Tuz Gölü Konya ili ile Aksaray ilinin arasında yer alıyor. Türkiye’nin 2. En büyük gölüdür. Kuaterner dönemde az yağışlarla birlikte gölün yüzölçümü gittikçe küçülerek günümüzdeki hâlini almıştır. Mineral deposu olan Tuz Gölü’nü ziyaretinizde gölün yakınlarında bulunan dükkanlardan göl içeriğinden yapılmış doğal ürünleri satın alabilirsiniz. Tuz Gölü, doğal yapısı itibariyle de fotoğraflarınız için oldukça ihtişamlı bir mekân. Elbette ki gitmişken yanınızda fotoğraf makinenizi götürmeyi unutmayın. Tuz Gölü’nü ziyaret etmek ise ücretsiz.

 

Konya Arkeoloji Müzesi

Tarih meraklıları için bir başka durak : Konya Arkeoloji Müzesi. Türkiye’nin en eski arkeoloji müzelerinden ikincisidir. Neolitik Dönemi başlangıç alarak, Tunç, Demir, Helenistik, Bizans ve Roma dönemlerine ait eserleri misafirlerine sunan müzeyi ziyaret ücreti 5 TL . Ziyaret saatleri 09:00 – 18:40 (kış kapanış saati 16:40) arasında.

 

İnce Minare Medresesi (Müzesi)

Selçuklu döneminde halka hadis öğretmek amaçlı inşa edilen İnce Minare Medresesi, günümüzde müze olarak varlığını sürdürmektedir. İslami ve Selçuklu dönemi mimarisinin en önemli yapılarından biri kabul edilmektedir. Selçuklu veziri Sahip Ata Fahreddin Ali 1254 yılında yapımını tamamlatmıştır. Selçuklu ilçesine bağlı medreseye giriş 5 TL. Müze açılış saati 09:00, kapanış saati ise yazın 18:40, kışın 16:40 olarak belirlenmiş.

 

Konya Sille Köyü

Ruhu olan Konya’da muhakkak görmeniz gereken bir başka yer Sille Köyü. Bu köy; Müslümanlar ve Rumların tarih boyunca birbirleriyle barış içinde yaşadığı bir köy. Zamanında Anadolu Selçuklu Devleti’nin Konya’yı başkent yapmasıyla Türkler Rumlar ile tanışmış. Bu iki halk, beraber sevinip, beraber üzülmüş. Çeşitli meslek kollarında çalışan Rumlar ve Türklerin beraber inşa ettikleri yapılar günümüzde ise hâlâ ayakta.  Safranbolu tarzı evleri, gezilecek tarihi birçok yeri ve muhteşem kahvaltısıyla Sille Köyü’nü mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 

Karapınar Çölü

Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan eski Konya Ovası, zamanla yağıştan yoksun ve rüzgâr erozyonuyla birlikte Türkiye’nin ilk çölü haline gelmiş. Yerli ve yabancı turistin her yıl ziyaret ettiği Karapınar çölünü siz de, Konya’da gezilecek yerler listenize eklemeyi unutmayın.

 

Nasreddin Hoca Müzesi 

Fıkra denilince aklımıza ilk gelen isim kuşkusuz Nasreddin Hoca. Kıssadan hisseleri ve güldürürken düşündürmesiyle Türkiye için oldukça önemli olan Nasreddin Hoca Müzesi, Akşehir merkezde bulunuyor. Müze ziyareti sonrası Nasreddin Hoca fıkralarına konu olmuş olan, müze yanındaki Akşehir Gölü’nü de ziyaret etmenizi öneririz. Müzeye ulaşım Konya merkezden iki saatlik bir yolculuk sonucunda mümkün. Ankara, İzmir veya İstanbul’dan gelecek ziyaretçiler için ise demiryolu alternatifi mevcut.

 

Şeb-i Arus Törenleri

Farsça’da düğün gecesi anlamına geliyor Şeb-i Arus; yani Mevlana’nın Yaradan’a kavuştuğu kutlu an. Konya’yı Aralık ayında ziyaret edenler için 17 Aralık ve 1 hafta öncesinden başlayan semazen gösterileri ve törenler, Mevlana Celaleddin Rumi’nin ölümü anısına gerçekleştiriliyor. Konya simgelerinden Mevlana anısına yapılan bu törenler sizin tekâmül yolculuğunuza eşlik edecek.

 

Konya’da gezilecek belli başlı yerleri sizler için oluşturduk. Kültüre, tarihe, maneviyat zenginliğine ev sahipliği yapan ve ulaşımın kolaylığı konumuyla dikkat çeken Konya, muhakkak gezilip görülmesi gereken bir şehrimiz. Konya’da gezilecek yerleri, listenize eklemeyi unutmayın diyor ve şimdiden iyi tatiller diliyoruz.

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Konya Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder