Kayseri Şehir Rehberi

Kayseri Şehir Rehberi

 

Kayseri Türkiye’nin kültür, bilim, sanat ve turizm merkezlerinden biridir. Tarihin en eski zamanlarından beri birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış ve her dönemde önemini korumuştur. Dünyanın en eski şehirleri arasında yer alan Kayseri’nin en eski adı Mazaka’dır, Roma devrine kadar bu isim devam etmiştir. Roma devrinde şehre imparator şehri anlamında Kaisareia adı verilmiştir. Bu isim Araplarca Kaysariya şeklinde kullanılmıştır. Türkler Anadolu’yu fethettikten sonra kente Kayseriye adını vermişler ve bu isim, Cumhuriyet dönemiyle birlikte Kayseri şeklini almıştır. Kayseri her köşesi farklı uygarlıkların kalıntılarının bulunduğu Anadolu’nun en köklü ve en eski yerleşim yerlerinden biridir.

Kayseri İç Anadolu'nun güney bölümü ile Toros Dağlarının birbirine yaklaştığı bir yerde Orta Kızılırmak bölümünde yer almaktadır. Doğu ve kuzeydoğusu Sivas, kuzeyi Yozgat, batısı Nevşehir, güneybatısı Niğde, güneyi ise Adana ve Kahramanmaraş İlleri ile çevrilidir. Şehrin yüzölçümünün yaklaşık yüzde 40’ını tarım arazisi oluşturmaktadır. En düşük arazi oranı ise orman ve fundalık alandır. Kayseri orman yönünden oldukça fakirdir. İl yüzölçümünün yaklaşık yüzde 20’sini Pınarbaşı ilçesi oluşturmaktadır. Bunu Develi, Tomarza ve Sarız ilçeleri izlemektedir. Kayseri şehrinin birçok yerinde bozkır iklimi özellikleri vardır. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yüksek yerlerde ise yayla iklimi görülmektedir. İlin en önemli ve en yüksek dağı 3.916 metre yüksekliğindeki Erciyes Dağıdır. Erciyes Dağı, göğsünde ve eteklerinde birçok tali volkan tepelerinin bulunduğu sönmüş bir küme volkandır. Dağcılık sporu ve kış turizmi açısından çok önemlidir. Siz de Erciyes’te unutulmaz bir kış tatili geçirmek için hemen ucakbileti.com adresinden en uygun Kayseri uçak bileti alabilirsiniz.

 

 

Kayseri’nin önemli gölleri ise Camız Gölü, Çöl Gölü, Sarıgöl, Yay Gölü ve Tuzla Gölüdür. Bunların dışında Kayseri’de çeşitli büyüklüklerde barajlar ve göletler vardır. Bunlar Ağcaşar Barajı, Akköy, Kovalı, Sarımsaklı, Selkapanı, Bahçelik, Sarıoğlan ve Yamula Barajları ile Efkere, Karakuyu, Şıhlı, Tekir ve Zincidere göletleridir. İlin önemli akarsularının başında Kızılırmak gelmektedir. Kızılırmak Nehrinin 128 kilometrelik bölümü Kayseri il sınırları içerisinde yer almaktadır. Bitki örtüsü ise Kayseri topraklarında, dağ ve tepelik alanlarda da bozkır bitki örtüsü egemendir. Kayseri’nin yüksek kesimlerinde yer yer ormana rastlansa da topraklar genellikle bozuk orman ve çalılıklar ile kaplıdır. Bu duruma gelmesinde eski orman örtüsünün insan eliyle yok edilmesinin büyük payı vardır. Kayseri’nin güney kesiminde toros dağlarının yer aldığı bölümde kara çam, kök nar, kızıl çam, meşe ve ladin türleri bulunmaktadır. Tarım arazisinin %96’dan fazlası tarla olarak kullanılmakta geriye kalan yaklaşık %4’lik alan meyve ve sebzelik ile bağlardan oluşmaktadır.

 

 

 Kayseri’de geçim kaynaklarından biri olan meyvecilik sektöründe en fazla yetiştirilen meyve elmadır. Elma hem ağaç sayısı hem de üretim bazıyla ilk sıradadır. Kayseri ihracatta da önemli bir yere sahiptir. Şehrin ihracat hacmi oldukça yüksektir. İhracı gerçekleşen ürünlere örnek olarak pamuklu denim kumaşı, haberleşme kablosu, örgü bez, akrilik iplik, fiber optik kablo, çelik boru, yatak, yorgan, yastık, nevresim takımı, bornoz, havlu, minder verilebilir. Kayseri demişken Kayseri yemekleri anılmazsa olmaz. Kayseri yemekleri Türk mutfağında ayrı bir yere sahiptir. Kayseri mutfağı kendine has pek çok yemeğe ev sahipliği yapmaktadır. Damak tadınıza uygun lezzetler ve kendine has mutfağı ile Kayseri sizi büyüleyecektir. Mantı, pastırma, yağlama gibi kendine has birçok yemeği vardır. Aynı zamanda Asmakara isimli çorba da yine şehrin kültürel lezzetlerinden bir tanesidir. Ulaşım olarak da oldukça gelişmiş bir şehirdir Kayseri. Coğrafi konumunun da etkisiyle ulaşım imkanları gerek havayolu gerek karayolu olarak her geçen gün gelişmektedir. Tarihte İpek Yolu’nun da bir dönem geçiş noktası olmuştur. Bu açıdan geçmişten beri ulaşım olarak belli bir öneme sahiptir. Günümüzde şehir merkezine 6 km uzaklıkta bulunan Erkilet Havalimanı’ndan yaz ve kış aylarında her gün karşılıklı seferler düzenlenmektedir.

Kayseri’nin bu güzelliklerini yerinde görmek için hemen ucakbileti.com adresinden en ucuz Kayseri uçak bileti alabilirsiniz. Bu yazımızda Kayseri hakkında genel bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazlası için Kayseri’ye davetlisiniz.

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Kayseri Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder