Kabil'de Ne Yapılır?

Afganistan’ın başkenti olan Kabil, 3.500 yıllık uzun ve köklü bir geçmişe dayanmaktadır. Asya kıtasının en ilgi çekici merkezlerinden biri olmasının en büyük nedeni ise tarihi geçmişinden günümüzde hala korunmakta olan yapılardır. Surlar, camiler,  tarihi saraylar, bahçeler ve daha pek çok kaleleri ile turistlerin ilgi odağı olmayı başarmış bir kenttir. Kabil uçak bileti aldığınız zaman İstanbul’dan gidecekseniz şayet uçuşunuz ortalama olarak 5 saate sürmektedir.  Havayolu firmalarında Kabil’e aktarmasız, direk uçuş mevcuttur.

 

Babür bahçeleri: Babür İmparatorluğu kurucusu olmasının yanı sıra ilk hükümdarı da olan Babür, şimdilerde tarihi Babür bahçeleri olarak anılan bu bahçeyi, lahittin etrafına inşa ettirmiştir. Bahçenin planları da kendisine ait olan imparator bu bahçeyi 1528 yılında inşa ettirmiş ve tüm bu planlamaların hepsini de Babürname’de belirtmiştir. İmparator yaşamının son dönemlerinde Babür bahçelerine gömülmek istediğini belirtmiş fakat ilk önce Hindistan da bulunan Agra şehrine gömülmüştür ancak daha sonralar Babür bahçelerine getirilmiştir.  07.00 ile 17.00 saatleri arasında açık olan Babür bahçeleri, 100 afgani ile de giriş yapabilmektesiniz.

 

 

Bala Hisar: Kuh-e-Sherdarwaza Dağı arkasında bulunan Bala Hisar modern şehir merkezinin güneyinde yer konumlanmıştır. Tahminlere göre ise milattan sonra 5. Yüzyıl civarında inşa edildiği düşünülmektedir. 4 metre kalınlığındaki surları 6 metre yüksekliğe sahiptir. Nehre kadar uzanan surlar Kuh-e Sherderwaza Dağından başlamaktadır. En çok kanlı sahnelere tanıklığı dönemlerin Birinci İngiliz – Afgan savaşı (1838- 1842) ve İkinci İngiliz- Afgan Savaşı (1878 -1880) zamanlarıdır. Etraftaki birçok mezarı da zaten gittiğiniz zaman göreceksiniz. Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerlerinde başında gelen Bala Hisar tarihi dokunuşu hala en güzel şekilde korumaktadır.

 

 

 

Kabil Hayvanat Bahçesi: Kabil yapılacak şeyler arasında tarihi geçmişi ile büyük önem taşıyan Kabil Hayvanat bahçesi de olmalıdır. Zira Kabil Nehri kıyısında bulunan hayvanat bahçesi 1967 yılında hizmete açılmıştır.  100’den fazla hayvana ev sahipliği yapan Kabil hayvanat bahçesi her gün ziyarete açık olduğu gibi 08.00 ile 16.30 saatleri arasında ziyarete gidebilirsiniz. Çin hükümeti, Kabil hayvanat bahçesi ilk açıldığı zaman oldukça büyük destek vererek bağış yapmaya başlamış fakat daha sonraları hayvanat bahçesinde ölen bazı türdeki hayvanları görünce bağışı kesmiştir. 100 afgani giriş ücreti mevcuttur.
Adres: Asmayi Rd, Kabil, Afganistan

 

 

 

 

Id Gah Cami: Kabil’in en büyük ikinci camisi olan Id Gah Cami en çok ziyareti alan camilerden birisidir. Yerli halkında sürekli geldiği özellikle de Ramazan bayramı ve Kurban Bayramı namazlarını kılmaya 1 milyondan fazla insan gelmektedir. Bu sebepten ötürü Id Gah Cami, şehrin ana camisi olarak kabul edilmiştir. Şehrin doğusunda yer alan cami, Mahmut an Köprüsü ve Ulusa Stadyum yakınlarda konumlanmıştır. Babür mimarisi örnek alınarak inşa edilen cami görülmeye değer bir yerdir.

 

 

Timur Şah Mozolesi: 1772 ile 1793 yılları arasında Dürranilerin hükümdarı olan Timur şah vefat ettikten sonra Kabil’in en ilgi çekici yerlerinden birine defnedilmiştir. 1816 yılında inşa edilen Timur Şah Mozolesi, Afgan iç savaş zamanlarında oldukça büyük zararlar görmüştür. Fakat 2012 yılında yeniden restore edilen Timur şah Mozolesi görkemli mimarisi ile ziyaret açık olduğu gibi gidilmesi gereken yerler arasında önemi korumaktadır.

 

 

 

Afganistan Ulusal Müzesi ( Kabil Müzesi): Şehir merkezinin 9 kilometre güneybatısında bulunan Afganistan Ulusal Müzesi eşsiz bir arkeoloji müzesidir. Afgan emiri olan Emanullah Han tarafından 1922 senesinde kurulmuştur. Müzede sergilenen arkeolojik ve nümizmatik eserler Asya’nın en önemli müzelerinden biri haline getirmiştir. Afganistan Ulusal müzeye giriş ücreti 100 afgani’dir.  Perşembe günleri kapalı olan müze, Cumartesi- Çarşamba 08.00 ile 15.30 arasında ziyarete açıkken Cuma günleri ise 08.00 ile 12.00 saatleri arasında ziyaret açıktır.

Adres: Darulama Rd, Kabil, Afganistan
Telefon: +93 75 201 4259

 

 

 

Afganistan Ulusal Sanat Galerisi: Kabil görülecek yerler büyük bir öneme sahip olmasının yanı sıra büyük bir özenle restore edilmiş eski bir kabil evini ziyaret etmek oldukça güzel duygular yaşatacaktır. Ortalama olarak 900 yağlı boya tablonun yanı sıra portrelerinde yer aldığı galeri de birçok ünlü ressamın tabloları yer almaktadır. Koleksiyonda en çok rastlayacağınız eser ise Afgan manzaraları, Avrupa ve ünlü Afgan Krallarının yanı sıra Afgan yazarlarının da portrelerini görebilmeniz mümkündür.  Galeride en çok dikkat çeken eser ise Fransız yazar Victor Hugo’nun portresidir.  Cuma günü kapalı olan sanat galerisi haftanın geri kalan günleri 08.00 ile 16.00 arasında ziyarete açıktır. 250 afgani ödeyerek giriş sağlayabilirsiniz.

Adres: Asamayi Watt, Kabil, Afganistan

 

 

Afganistan Ulusal Arşivleri: 1890 yılında kurulmuş olan Afganistan Ulusal arşivi içerisinde 15.000 den fazla belge bulunmaktadır. Afganistan Ulusal Arşivleri, 1800’lerin sonunda Abdurrahman Han, oğlu için inşa ettirmiş olduğu binada yer almaktadır. İngiltere’nin 1919 yılında Afganistan’a tam bağımsızlığını vermiş olduğu anlaşmayı da burada görebilmeniz mümkündür. Dönem fotoğrafları, eski banknotlar, gazeteler ve hatta eski belgelerin sergilendiğini görmeniz zamanda oldukça geriye gitmenize neden olacaktır. Dürraniler den kalan eski kuranların yanı sıra 14. Yüzyıldan günümüze ulaşan Timur mektupları da Afganistan Ulusal Arşivlerinde sergilenmektedir.  Giriş ücretsiz olduğu gibi Cumartesi – Perşembe 08.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Adres: Salang Watt, Kabil, Afganistan

 

 

 

OMAR Mayın Müzesi: Doktor Şah Veli tarafından organize edilen müzede yıllardır Afganistan da kullanılan 53 farklı çeşitteki mayınların sergilendiğine şahitlik edeceksiniz. Müzenin en önemli uygulaması ise güvenli amacı ile ziyaretlerin yalnızca randevulu kişilerce sağlanmasıdır. Eğer bu müzeyi ziyaret etmek istiyorsanız önceden randevunuzu almak zorundasınız aksi takdirde kapıdan döneceksiniz. Afganistan savaşında kullanılan patlamamış olan mühimmatları da görebilmeniz muhtemel iken yapının dış görünüşü de ilginizi cezbeder cinsten olmasının yanı sıra askeri vurguyu oldukça net yapmaktadır.

Adres: Teppe Maranjan, Kabil, Afganistan

 

 

 

Pegman Bahçeleri: Kabil’ de genellikle Kabil’in bahçesi olarak anılan Pegman bahçeleri, 1920 yıllarında Emanullah Han’ın Avrupa ziyareti dönüşünde inşa edilmiştir. Kabil şehrinin sayfiye yeri konumunda bulunan Pegman bahçeleri Emanullah Han’ın Avrupa ziyaretini vurgular niteliktedir. Zira mimarisinde tamamen Avrupa tarzı kullanılmıştır. Yerel halkın genellikle çok çok sık ziyaret ettiği Pegman bahçelerinde tatiliniz sırasında sizde keyifli bir vakit geçirmek istiyorsanız muhakkak uğramanız gerekenler listesinde yer almalıdır. Dinlenebileceğiniz en güzel uğrak noktalarından biridir.

Adres: Paghman, Kabil, Afganistan

 

 

 

 

Darul Aman Sarayı: Kabil gezi rehberi ile gezilebileceği gibi tek başınıza da gezebileceğiniz harika bir şehirdir. Darul Aman sarayı, Emanullah Han tarafından yine Avrupa gezisi sonrası şehri modernleştirmek adına yapılan bir yapıdır.  Neo Klasik Mimarı ile inşa edilen yapı şehrin 16 kilometre dışarısında yer almaktadır.  Meclis konutu olarak kullanılması planlanan Darul Aman sarayı, İslamcı ayaklanmaları yüzünden bu reformu gerçekleştirememiştir.

Adres: Chahar Qala, Kabil, Afganistan

 

 

 

Qargha Baraj Gölü: Şehir merkezinin 15 kilometre batısında yer alan Baraj bölgesi olarak da anılan yer de konumlanmıştır. 8 metre genişliğe sahip Qargha Baraj Gölü, 450 metre uzunluğa sahiptir. 1933 yılında koruma alanı ilan edilmiş olan Qargha Baraj Gölü son zamanlarda restore edilmesi ile birlikte etrafında pek çok restoran ve dinlenme tesisinin yanı sıra otel de inşa edilmiştir.

Adres: Qargha, Kabil, Afganistan

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Afganistan Kalkışlı Uçuşlar

X
Kabil Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder