Helsinki'de Yapılacak Şeyler

Helsinki’ye gitmek istiyorsanız birçok Helsinki turu bulunmaktadır. Helsinki turuna başlamak için, İstanbul Atatürk veya Sabiha Gökçen Havalimanlarından çeşitli havayolu firmalarının direkt uçuşlarıyla Helsinki Vantaa havalimanına ulaşmanız gerekmektedir. Helsinki Vantaa havalimanı aslında Vantaa şehrinde bulunur. Ancak Vantaa ve Espoo şehirleri, her ne kadar şehir olarak geçse de aslında Helsinki’nin uydu kentleridir. Vantaa Havalimanı, hem Başkent Bölgesi’nin hem de tüm Finlandiya’nın uluslararası uçuşlara açık ana havalimanıdır. Helsinki Vantaa havalimanı, Vantaa şehir merkezine 5 km, Helsinki şehir merkezine ise 17 km uzaklıktadır. 1952 yaz olimpiyatları için inşa edilen havalimanı, bugün İskandinav yarımadasının en büyük 4. havalimanıdır. Eğer Vantaa havalimanından merkeze veya merkezden havalimanına ulaşmak için taksi kullanmak istemiyorsanız, FinnAir otobüslerini kullanabilirsiniz. Türkiye’deki Havaş gibi çalışan otobüsler, 20 dakikada bir kalkmaktadır ve sadece 6,5 Euro’ya sizi havalimanına veya şehir merkezine ulaştıracaktır. Ödemeler şoföre yapılabilir, ayrıca indirimli Helsinki Card kullanılabilir. Bunun dışında HSL 615 ve 620 numaralı otobüsler de sizi yarım saatte şehir merkezine ulaştıracaktır.

Helsinki, beyaz ağırlıklı granit taşlarından oluşan mimarisi ile beyaz zambaklar şehri olarak anılır. Bu mimari yapısı ve şehir düzeni ile aynı zamanda ödül almış olan şehir, 20.yy’ın en önemli mimarları arasında sayılan Finli mimar Alvar Aalto’nun eseri sayılır. Şehirde bulunan levhalar Fince ve İsveççedir. Şehir, tüm İskandinav şehirleri gibi son derece medeni aynı zamanda da pahalı bir şehirdir. Bu yüzden Helsinki tur faaliyetlerine başlamadan önce, şehirde gezerken size ulaşımla birlikte pek çok cafe ve restoranda da indirim sağlayacak olan Helsinki Card’ı havalimanında edinmekte fayda vardır. Helsinki tarih itibariyle İsveç ve Rus egemenliğinde kalmış bir şehirdir. 1550 yılında kurulan Helsinki’de gezilecek yerler, tarihi eserler ile birlikte medeni toplumun işaretleri olan müzeler, parklar, adalar, mimari yapılar ve sanat galerileridir.

 

Helsinki gezi deneyimlerine başlamak için en iyi nokta; Senato Meydanı yani Senaatintori Square’dir. Yılda 350.000 turistin ziyaret ettiği ve Helsinki’nin de simgesi haline gelmiş olan Evangelist Lutheran Katedrali Tuomiokirkko da bu meydanda bulunur. 1917 Bağımsızlık ilanına kadar diğer adı St. Nicholas Kilisesi olan ve Yunan Haçı biçiminde inşa edilen bu katedral, 1852 yılında Alman mimar Carl Ludvig Engel tarafından tamamlanmıştır. Mimar Engel ile bu işi veren Rus Çarı 2. Alexander'ın heykeli de meydana dikilmiş ve burada küçük bir St. Petersburg yaratılmaya çalışılmıştır. Mimarisi ile dışarıdan ihtişamlı görülen St. Nicholas Katedrali’nin içi tüm Evangelist kiliselerde olduğu gibi çok sadedir. Evangeslit-Lutheryen olan Finler, kilisenin gösterişine ve dini kullanmasına savaş açan Martin Luther'e layık olacak şekilde inşa etmişlerdir. Kilisede bulunan birkaç resim ve heykelden bir tanesi de Martin Luther’e aittir. Katedral bugün dini ayinlerin yanı sıra, düğün veya kutlama gibi yerel etkinliklere de açıktır. Senato Meydanı’nda, katedralin çevresinde bulunan binalar da yine mimar Carl Ludvig Engel tarafından inşa edilmiştir. Bu binalar neoklasik tarzda inşa edilen Hükümet Sarayı, Helsinki Üniversitesi ve Finlandiya Ulusal Kütüphanesi Binası’dır.

Şehir merkezinde bir diğer tepede ise Batı Avrupa'nın en büyük Rus Ortodoks katedrali olan Uspenski Katedrali bulunur. Rus mimar Aleksey Gornostayev tarafından tasarlanan ve ölümünden sonra 1868 yılında inşa edilen Katedral, soğan biçimli kubbesiyle, Helsinki'de görkemli Rus mimarisinin en güzel örneğidir. Yılda 500.000 den fazla turistin ziyaret ettiği Katedral’e giriş ücretsiz olup, kış aylarında Pazartesi günleri, normal zamanda da saat 15:00’ten sonra kapalıdır. Şehir merkezinin biraz dışında yer alan Temppeliaukion Oyma Kaya Kilisesi ise Helsinki’de bulunan en özgün kilisedir. 1969 yılında büyük bir kayanın içi patlatılarak inşa edilen kilisenin cam kubbesi yerden hiç bir sütunla desteklenmemekte, sanki havada asılı gibi durmaktadır. Bu da kiliseye özellikle ışık girdiğinde muhteşem bir görüntü vermektedir. Ayrıca Temppeliaukion Kilisesi muhteşem akustiği sebebiyle pek çok konsere de ev sahipliği yapmaktadır. Postmodern mimariye sahip kilise, her gün 10:00-15:00 saatleri arasında açıktır. Bunun dışında Helsinki Tren Garı, Başkanlık Sarayı, Belediye ve Şehir Müzesi Binaları da şehir merkezinde bulunan diğer tarihi yapılardır.

 

Tekne ile Helsinki’den sadece 15 dakika uzaklıkta olan ve Helsinki Card kullanarak gidebileceğiniz Suomenlinna Adası, Helsinki’nin turistik bölgelerinden bir tanesidir. Adanın üzerinde müzeler, Sveaborg Kalesi, denizaltı kalıntısı, restoran ve cafeler bulunur. Kış aylarında ziyaret ederseniz tekne buz kütleleri arasında yolculuk edecek ve size çok hoş bir deneyim sunacaktır. Adada bulunan surlar, Helsinki'nin savunması için İsveç Kralı tarafından yaklaşan Rus işgalini engellemek için inşa ettirilmiştir. Bugün Suomenlinna Adası ve Sveaborg Kalesi Unesco Dünya Kültür Mirası listesi içindedir. Eğer Helsinki’de müze gezmek isterseniz; Finlandiya Ulusal Müzesi (Tel: +358 29 533 60 00) , Kiasma Çağdaş Sanatlar Müzesi ve Ateneum Sanat Müzesi (Tel: +358 29 450 04 01) size sunacağımız seçeneklerdir. Bu müzelerden 1916 yılında açılan Finlandiya Ulusal Müzesi Kansallismuseo, Finlandiya ulusal tarihinin anlatıldığı bir müzedir. Senato Meydanı, Mannerheimintie 34 numarada bulunur ve Pazartesi hariç her gün 11:00’den 18:00’e kadar açıktır. 1998 yılında açılan Kiasma Çağdaş Sanatlar Müzesi ise; 15.000 m² alana yayılmış galerileri ile “Contemporary art” meraklılarının mutlaka görmesi gereken bir müzedir. Mimar Steven Holl tarafından yapılan müzede 4000’den fazla çağdaş sanatçının eseri bulunur.

Bunlar arasında Ahonen, Reetta, Aiha, Martti, Aken, Jan van Andersson, Gustaf Anders,Antonio Rotta, Baron, Bernard, Baumgartner, Stig, Cornelis Bega, Nicolas Berchem, Honoré Daumier, Karel Dujardin, Nunzio Gulino, Torger Enckell, Aarne Jämsä, Ismo Kajander, Raimo Kanerva, Risto Laakkonen gibi çok ünlü çağdaş sanatçıların eserleri bulunur. Müzeye giriş ücreti 10 Euro’dur. Mannerheimplatsen 2 numarada bulunan müze Pazartesi hariç Çarşamba, Perşembe, Cuma 10:00 ile 20:30 saatleri arasında, diğer günler ise 10:00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır. Helsinki tren istasyonunun tam karşısında yer alan Ataneum Sanat Müzesi, önceden Finlandiya Güzel Sanatlar Akademisi ve Helsinki Sanat Üniversitesi olarak da kullanılan bir binada hizmet vermektedir. 1887 yılında Mimar Theodor Höijer tarafından inşa edilen müzede çok sayıda heykel bulunmaktadır. Her biri ayrı bir sembol içeren bu heykeller, İtalyan Mimar Donato Bramante, İtalyan Ressam Raphael ve Yunan Heykeltıraş Fidias’a aittir. Sanat müzesinin üçüncü katında ise resim, heykel, mimari ve müziği sembolize eden 4 heykel daha bulunmaktadır.

 

Helsinki’den bahsedince, ünlü besteci Jean Sibelius’dan bahsetmemek olmaz diye düşünüyoruz. 1882 yılında kurulan ve dünyanın sayılı müzik okulları arasında yer alan Sibelius Akademisi, adı 1939 yılında Fin besteci Jean Sibelius’a ithafen değiştirilmiş bir müzik okuludur. Yine ünlü besteciye ithafen yapılan Sibelius Monument Anıtı ise Sibelius Parkı’nın içinde yer alan ve 1967 yılında Fin mimar Eila Hiltunen tarafından yapılmış muhteşem bir anıttır. Anıtta 24 ton ağırlığında sayısı 600’den fazla sayıda içi boş boru bulunur ve bunların rüzgarda çıkardıkları sesle Sibelius’un müziği yakalanmaya çalışılır. Şehrin tam ortasında bulunan Esplanade Park, çevresinde cafe ve mağazaların bulunduğu, özellikle yazın çok kalabalık olan bir rekreasyon alanıdır. Kauppotori ise geyik boynuzundan, wafflea, bıçaktan kalamara kadar her şeyin satıldığı, pazar yeridir. Ayrıca Helsinki’de Mart ayında Musica Nova Festivali, Haziran ayında Helsinki Bira Festivali, Ağustos ayında Helsinki Festivali ve her sene 22 Haziran günü Asics GrandPrix Festivali yapılır.

Finlandiya’nın tek metro ağı; Helsinki metro su olmaktadır. 1982 yılında açılan metroda 17 istasyon bulunur ve 21,1 km uzunluğundadır. Hatlar daha çok şehrin doğu kısmına hizmet verse de yaygın olarak şehir merkezinde de kullanılmaktadır. Bunun dışında tramvay ve otobüs, Helsinki’de ulaşımda çok yaygın kullanılmaktadır. Helsinki Card’ın indirimli olduğu tramvay ve otobüslerde fiyatlar; makinadan tek kullanımlık bilet 2,5 Euro, günlük bilet 8 Euro, gece biletleri ise 5 Euro’dur. Suomenlinna Adasına ulaşım ise 12 saat için 5 Euro’dur.

 

Helsinki’nin en ünlü spor takımı ise Finlandiya’nın en büyük ve en zengin Helsinki FC futbol kulübüdür. Bu kulübün futbol takımı ile beraber buz hokeyi takımı da çok başarılıdır. Helsinki FC, UEFA Şampiyonlar Ligi takımlarına yükselen tek Finlandiya takımıdır. 

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Finlandiya Kalkışlı Uçuşlar

X
Helsinki Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder