Erzurum’da Ne Yenir? Erzurum'a Gittiğinizde Tadmanız Gereken Lezzetler Nelerdir?
Milattan önce 11. yüzyıldan bu yana farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, kültürlerin beşiği olarak da adlandırabileceğimiz bir yer Erzurum. Uzundere'den Aziziye'ye, Horasan'dan kış turizminin cenneti Palandöken'e kadar her yer farklı bir tarihi dokuyla bezenmiştir.
Erzurum'un yöresel bir cennet olduğunu hesaba katarsak yemeklerinin de lezzetli olması gerektiğini tahmin etmek zor olmaz. Çünkü yüzyılların birikimi ve afiyeti nesilden nesile geçmiştir. Bu yazımızda Erzurum’da ne yenir ne içilir sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Erzurum mutfağından Erzurum yöresel yemeklerini sizin için listeledik. Aşağıdaki lezzetleri hemen tatmak için Erzurum Uçak Bileti sayfamızdan en ucuz Erzurum uçak bileti alabilirsiniz.
Cağ Kebabı
Lezzetiyle büyüleyen Cağ kebabı, Erzurum’a özel lezzetlerden ve belki de yolculuğunuzda ilk karşınıza çıkanı o olacak. Bildiğimiz dönerler gibi şişe geçirilerek hazırlanan bu kebap, aslında yatay bir şekilde odun ateşi üzerinde döndürülerek pişiriliyor. Hazırlanan koyun ve kuzu etleri 24 saat boyunca terbiye edilip dinlendirildikten sonra yanında ovulmuş soğan, salata, közlenmiş biber, acılı ezme ve ev yapımı yoğurt ile sofralara sunuluyor. Cağ kebabının kardeşi sayabileceğimiz Tatari usulü Cağ kebabının farkı ise, pişirildikten sonra ızgaralanmasından gelmektedir. Oldukça yumuşak ve lezzetli olan bu et, çok pişmemiş olduğundan tat olarak çağ kebabından oldukça farklıdır.
Ayran Aşı Çorbası
Bazı yörelerde Yayla Çorbası denen bu çorbaya Erzurum'da Ayran aşı denilir. Yoğurt çırpılır ve su eklenerek ayran haline getirilir. Daha sonra denler haşlanır. Hazırlanan ayrana biraz un katılır. Ayran biraz haşlanan denelerle karıştırılarak orta ateşte olmak üzere ocağa konulur. Bu karışıma hazırlanan ufak köfteler eklenir ve karışım kaynamaya çıkıncaya kadar yavaş yavaş karıştırılır. Karışım Kaynamaya çıktıktan sonra bir müddet daha kaynatılır. Daha sonra tereyağı aşotu ve diğer istenen baharatların karışımından oluşan anık karışıma katılır bundan sonra ayran aşı hazır hale gelir. Erzurum’a has bu nefis çorbayı mutlaka içmelisiniz.
Su Böreği
Erzurum'un emarelerinden bir tanesi olan ve lezzetiyle herkesi kendine aşık eden bir diğer yemek de su böreğidir. Su böreğini Erzurum yemekleri listemize almamızın en önemli nedeni tamamen kendine has bir yöntemi olmasıdır. Tel peynirle pişirilir, her hamur katına 1 yumurta gelecek şekilde hazırlanır.
Erzurum köftesi
Erzurum’a özgü köfte türü biraz kebaba benzer. Hazırlanan köfteler özel olarak yapılmış şişlere geçirilir ve odun ateşinde pişirilir. Bir nevi kebap gibidir. Erzurum’da bu cins köfteyi yapan lezzetli yerler bulabilirsiniz.
Erzurum Döneri
Belki Cağ kebabının eline su dökemez ama Erzurum’un döneri de en az kebabı kadar meşhurdur. Kendine güveni de tamdır Erzurum dönerinin, yalnızca lavaş ekmekle birlikte, sade bir şekilde servis edilir. Hazırlanma aşamasında ise tıpkı Cağ kebabı gibi terbiye edilir ve yine aynı cağ kebabında olduğu gibi servis sırasında etler sıcacıktır. Yalnız dikkat edin, eğer Erzurum’daysanız tabağınızdakiler bittiğinde hemen yenisi doldurulur.
Lalanga
Leylanga olarak da bilinen, pancakelerin kreplerin atası sayılan hamur işidir. Üzerine şeker ya da şerbet dökülerek servis edilir. Minik parçalar halinde dökülüp pişirilir.
Çiriş Pancarı
Çiriş yazın başlarında yetişen ve yaprakları zambağa benzeyen, yabani bir bitkidir. Şifalı olduğuna inanılan bu pancar kavurma ya da parça etle de pişirilir. Pişirme işleme aynen ıspanakta olduğu gibidir. Çiriş kurutularak çiriş unu elde edilir, zamk ve tutkal yerine yapıştırıcı olarak kullanılır.
Herle Aşı
Bir miktar un tereyağında iyice kavrulur, üzerine bir miktar su konur ve devamlı karıştırılır. 15–20 dakika kaynatılır ve sıcak sıcak içilir. Bu çorba bilhassa kış aylarında yapılır. Hastalara herle çorbası içirilerek terletilir ve oldukça iyi gelmektedir. Kışın Erzurum’a giderseniz mutlaka içmelisiniz.
Kadayıf dolması
Tel kadayıfın Erzurum yöresinde, kadayıf dolması olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp, yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp, şerbete bulanmış halidir.
Un Haşılı
Bir ölçek un , su ile karıştırılır ve ateş üzerine konur. Katı bir kıvam alıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Bir tepsiye alınır, ortası çukurlaştırılır ve bu çukura erimiş tereyağı ve bal doldurulur. Kaşıkla alınan hamur yağ ve karışımına batırılarak yenilir.
Aşotu çorbası
Ayran aşına benzeyen, aşotundan hazırlanan bir çorbadır. Kıymalı olarak da hazırlanabilir. Soğuk Erzurum akşamlarında Erzurum ketesiyle birlikte afiyetle yenir.
Genel olarak listemiz bu şekilde ancak Eruzurum yemekleri daha çoktur. Erzurum’a gittiğinizde de göreceksiniz ki bunlar sadece birkaçıdır. Erzurum’da pek çok yöresel Erzurum yemekleri vardır. Bu nefis yemekler tatmanızı bekliyor. Yukardaki Erzurum yemekleri ve çok daha fazlasını tatmak için Erzurum’a mutlaka gitmelisiniz. Tavsiye ettiğimiz yemekleri yemeden dönmeyin. Şimdi en ucuz Erzurum uçak biletini sayfamızdan alın hem karlı çıkın hem nefis Erzurum yemeklerini yerinde tadın. Afiyet olsun.