Diyarbakır'da Gezilmesi Gereken Yerler Nerelerdir?
Mezopotamya ve Anadolu arası geçiş noktasında bulunan Diyarbakır, keşfedilmeye değer tarih kokan bir şehir. Mezopotamya’nın kuzey kısmında bulunan Diyarbakır, Bizans, Asurlular, Romalılar gibi çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Elbette ki şehirde, yerleşik hayatta yaşamış toplumların hayat şartları gereği beraberinde getirdiği epey tarihi ve önemli yerleri mevcut. Kervansaray, hanlar, medreseler ve camiileriyle ünlü olan Diyarbakır’da gezilecek yerleri sizler için hazırladık.
Diyarbakır Surları
Diyarbakır Surları , Diyarbakır’ı anlayabilmek için oldukça önemlidir. 5.5 kilometre uzunluğunda 82 burç ve 4 kapıdan oluşan surlar M.S 4.yy da yapılmıştır. Diğer adı Kitabeler Manzumesi olan Diyarbakır Surları, tarihsel birçok kişiliğin hayatı ve yaşayış tarzları hakkında önemli ipuçları vermektedir. Surlarda, surları yapan Eyyubi, Abbasi, Osmanlı ve Bizans dönemine ait kişilerin isimleri sur burçlarını oluşturuyor.
Surların 4 adet kapısı vardır. Urfa Kapı , Osmanlı dönemine ait, sadece ordu sefere gidecekken açılıp diğer zamanlar kapalı olan bir kapıdır. Su Kapısı, şehrin Dicle Nehri’ne ve vadisine açılan kapısıdır. Eskiden tüm şehrin sebze ve meyve ihtiyacının karşılandığı Hevsel Bahçeleri’ne giriş bu kapıdan sağlanıyordu. Mardin Kapı, şehrin doğu ve güneyine açılan bir kapıdır. Gelen ziyaretçilerin ihtiyaç gidermesi için yapılan kapı tüm doğuyla iletişim kurar. Harput Kapı ise şu an ziyaretçilerine sanat galerisi olarak hizmet vermektedir.
Ulu Camii
Diyarbakır surlarının Mardin ve Harput kapılarının batısında yer alan Ulu Camii, Anadolu’nun en eski camilerinden biridir. İslam mimarisi özelliği taşır. Kara taştan yapılmıştır. Farklı dönemlerde yaptırılan birçok yapıdan oluşan Ulu Camii iki medrese, iki camii, bir avlu, minare, külliye ve doğu-batı maksuresinden oluşmaktadır. Camide sibernetiğin kurucusu kabul edilen El Cezeri’nin 8000 yıllık Güneş Saati bulunmaktadır.
Behram Paşa Camii
Osmanlı döneminde Diyarbakır Valiliği yapmış olan Behram Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmış bir camiidir, Behram Paşa Camii. İslam mimarisinin eşsiz özellikleri kullanılarak büyük bir özenle yapılmış olan camii 500 yıldır ayakta duruyor. 1564 yılında yapımına başlanıp 1572 yılında son bulmuştur. Mimar Sinan’ın 8 destekli yapılar planıyla inşa etmiş olması ise camiinin en önemli özelliği.
Dört Ayaklı Minare
Diyarbakır’ın Balıkçılarbaşı ilçesinde yer alan ve 16.yy’da Akkoyunlular tarafından yaptırılmış olan Şeyh Mutahhar Camii, dört ayaklı yapısından dolayı Dört Ayaklı Minare olarak adlandırılıyor. Dört ayaklı olmasının sebebi 4 büyük mezhepten geliyor. Akkoyunlular’ın en önemli anıtsal yapısıdır.
Sülüklü Han
Diyarbakır Suriçinde bulunan Sülüklü Han, tarihi atmosfer severlerin muhakkak gidip görmesi gereken yerlerden. Siyah bazalttan yapılmıştır. Han girişinde 5 dilde “1683 yılında Hanilioğlu Mahmut Çelebi ve onun kız kardeşi Atike Hatun tarafından han olarak yaptırılmıştır.” yazan büyük bir kitabe bulunmaktadır. Eski zamanlarda ticari faaliyetler amacıyla kullanılan bu güzel hana gitmişken Menengiç kahvesini içmeden dönmeyiniz.
Asur Kalesi
Dicle Nehri kıyısındaki Asur Kalesi, Diyarbakır’a 50 km uzaklıkta bulunuyor. Asur medeniyetine ait olan kale, Asur kral mezarlarını ve birtakım tünelleri içinde barındırmakta. Tünellerin savaş zamanlarında kaçış yolu olarak kullanıldığı düşünülüyor.
On Gözlü Köprü
Dicle nehri vadisi simgelerinden sayılan On Gözlü Köprü, Mardin kapısının 3 kilometre batısında yer alıyor. Diğer isimleri Silvan, Mervani, Dicle köprüsü olarak anılan köprünün yapımının 6. Yy da kayıtlara geçildiği düşünülüyor.
Çayönü Kalıntıları
Diyarbakır Ergani ovasında 1963 yılında ilk bulgularına rastlanan Çayönü kalıntıları Dicle Nehri’nin kenarında yer almakta. Çayönü Kalıntıları, günümüzden 9000 yıl öncesi olan Cilalı Taş Devri’ne ait izler taşımaktadır. Zamanımızda hala rastlanan taş kerpiç evlerin o dönemde de inşa edildiğine rastlanmıştır. Tarihi turunuza ek kültürel bir gezi de yapmak isterseniz Çayönü kalıntılarını ziyaret etmelisiniz.
Peygamberler, azizler ve nebiler şehri olarak anılan Diyarbakır’da gezilecek yerler listemizi sonlandırıyoruz. Bu maneviyat ve tarihin iç içe geçtiği şehri siz de ekonomik uçuş imkanlarımızla ziyaret etmek isterseniz Diyarbakır uçak biletinizi sitemizden satın alabilirsiniz. İyi tatiller dileriz!