Diyarbakır Şehir Rehberi

Diyarbakır Şehir Rehberi

 

Ülkemizin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan, karpuzu ve kalesiyle ünlü olan şehrimiz : Diyarbakır...

Diyarbakır Türkiye’nin en kalabalık 12. İlidir. Nüfusu 2017 sayımlarına göre 1.635.048 olarak ölçülmüştür. Plaka kodu 21, telefon kodu 412’dir. Coğrafi olarak Batman, Bingöl, Muş, Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Elazığ ve Mardin illeriyle komşudur. 17 adet ilçesi vardır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde Gaziantep’ten sonra en gelişmiş 2. şehirdir. Şehirde 1 adet havalimanı –Diyarbakır Yeni Havalimanı– bulunmaktadır. 2012 yılında büyükşehir olmuştur.  

Yazları yarı kurak, kışları ise Doğu Anadolu illerine nazaran daha az soğuk geçmektedir. Bunun nedeni ise Güneydoğu Toros Dağları’nın  kuzeyden gelen soğuk rüzgârı kesmesidir. İlkbahar aylarında şehir yemyeşildir. Yaz aylarında ise derelerin etrafı hariç, diğer her yer bozkırdır. Dolayısıyla bu şehri ziyaret etmek isterseniz en rahat edebileceğiniz mevsim sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir. Diyarbakır’ın tüm akarsularını toplayarak yoluna devam eden ünlü Dicle Nehri Elazığ ilçe sınırlarından Diyarbakır’a uzanır.

 

 

Diyarbakır ismi en eski olarak Asur kaynaklarında geçmektedir. Asur hükümdarı Adad- Nadiye’nin kılıç kabzasında  şehrin o zamanki adı Amid olarak yazılmıştır. Daha sonraları Arabistan’dan göç eden Bekr kafilesi şehrin adını Bekrlerin Diyarı anlamına gelen “Diyârı- Bekr “ koydular. Zamanla dilde deformasyona uğrayan bu ad Diyarbekir, 1937 yılında da çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla adı Diyarbakır olarak anılmaya başlanmıştır.

Diyarbakır’ın 9 bin yıllık bir geçmişi vardır. Tarih boyunca, Babil, Ninova, Efes gibi çağının en ünlü uygarlıklarına ev sahipliği yapmıştır. 33 adet kavmin izlerini bünyesinde barındırır.

Kalesiyle ünlü olan Diyarbakır’a baktığınızda ilk surlar dikkat çekecektir. Bu surların diğer adı Kitabeler Manzumesi’ dir ve M.S 4. Yılda yapılmıştır. Sur içlerinde Diyarbakır’ın ev sahipliğini yaptığı Osmanlı, Bizans, Artuklu ve Roma dönemlerine ait buluntuları görmek mümkündür. 82 burçtan oluşmaktadır, uzunluğu 5.5 km’dir.  Diyarbakır surlarının 4 adet kapısı vardır bunlar Mardin, Urfa, Harput ve Su kapısıdır.

 Her ne kadar surları ile ünlü olsa da Diyarbakır evleriyle de meşhurdur. Yazın 46 dereceleri, kışın ise -4 leri gören şehirde genellikle yöre mimarisinin izleri görülür. Şehirde kerpiç, taş ve düz damlı evler göze çarpar. Yine yaz aylarında çok yüksek sıcaklıklar görüldüğü için çoğu evin avlusu vardır. Ve evler yazın sıcağı, kışın ise soğuğu geçirmeyecek şekilde yapılır.

Diyarbakır; İstanbul’a 1328, 1412, 879 kilometre uzaklıktadır. Şehire ulaşım Türkiye’nin hemen hemen her yerinden kalkan şehirlerarası otobüs firmalarıyla sağlanmaktadır. Yolculuk yaklaşık 17 saat sürmektedir. Şehirde 1 adet de havalimanı bulunmaktadır. Dilerseniz Diyarbakır uçak biletinizi en uygun fiyata alarak zamandan tasarruf edebilirsiniz.

Diyarbakır’da şehir içi ulaşım; belediye veya halk otobüsleri ile dolmuş, minibüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Havaalanından şehir içine havaalanı transfer hizmetleriyle veya araç kiralama firmalarından aracınızı kiralayarak ulaşabilirsiniz. Dilerseniz yaya olarak da seyahat edebilirsiniz. Otobüs kullanmayı tercih edecek ziyaretçiler otobüslerde geçerli olan Diyarkart alarak seyahat edebilirler.

 

 

Diyarbakır’a dileyen ziyaretçiler demiryolu ile de ulaşabilirler. Adana – Elazığ arası sefer yapan Fırat Ekspresi, Diyarbakır tren istasyonunda durmaktadır. Ayrıca Diyarbakır – Batman , Diyarbakır – Kurtalan ve Diyarbakır Adana seferleri de il bünyesinden yapılmaktadır.

Diyarbakır’da kalınacak yerler il genelinde 21 otel ve beraberindeki bütçe dostu pansiyonlar ile mümkün. Geleneksel ve modern mimariyi bir arada ziyaretçilerine sunan birçok otel il dahilindedir. Kral dairelerinden suit ve ekonomik odalara kadar çeşitli seçeneklerle misafirlerini ağırlamakta.

Elbette bu kervansarayları ve surları ile çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır’da gezilecek yerlerin başında Nebi Camii ve Ulu Camii geliyor. Beraberinde Dört ayaklı minare, Behram Paşa Camii, Ziya Gökalp müzesi, Diyarbakır surları, Sülüklü Han’ı da listenize eklemek isteyebilirsiniz. Ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın evi de Diyarbakır’da müze haline getirilmiş ve ziyaretçilerine kapılarını açmakta.

Coğrafi konumu dolayısıyla yıllar boyunca çeşitli halklarla içiçe yaşayan Diyarbakır’ın mutfağı ise oldukça renkli. Meftune, Pıçık, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Serbizer, Tırşık ve olmazsa olmazı karpuz Diyarbakır’a gittiğinizde tatmak isteyeceğiniz lezzetlerden.

Siz de bu Anadolu medeniyetlerine giriş kapısı olan şehrimizi ziyaret etmek isterseniz Diyarbakır uçak biletine sayfamızdan ulaşabilir, seyahatiniz için ekonomik uçuş fırsatlarımızdan yararlanabilirsiniz. İyi tatiller dileriz! 

 

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Diyarbakır Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder