Bursa'da Neler Yapılır?
Bursa tarihi ve kültürel olarak bizler için oldukça önemli bir şehirdir. Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasıyla bilinen Bursa'da neler yapılır?, Bursa'da gezilecek yerler nereleridir?, hepsi şehir rehberimizde.
Bursa Ulu Camii
Bursa’nın simgesi haline gelen Bursa Ulu Camii gezilmeden bu şehrin bir anlamı yoktur aslında. Bursa'da neler yapılır? denildiğinde ise akla ilk gelen elbette Ulu Camii'dir. 1395 yılında yapımına başlanan en ünlü mimariye sahip bu tarihi eser 1399 yılında bitmiştir. Bursa Ulu Camii’yi Yıldırım Bayezid yaptırmıştır. Türk İslam tarihinde en önemli camilerden biridir. Özellikle duvar süslemeleri ile dikkat çeken bu tarihi yapı 500 metrekarelik bir alana inşa edilmiştir. Allah’ın birliği anlamına gelmekte olan Arapça “vav” harfini hemen hemen caminin her yerinde görmek mümkündür. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük kapalı namaz kılma alanına da sahiptir. Kubbeli şadırvan sayısı ise 18’dir. Hızır Peygamberin “vav” harfinin yanında bulunduğu söylenmektedir. Bu yüzdendir ki “Vav” harfinin olduğu yerde namaz kılanın ve yahut dua edenin duasının kabul olunacağına dair bir inanışta mevcuttur. Girişi ücretsizdir. Ulaşımı ise hemen hemen her minibüs ve otobüs, Bursa Ulu Camine gitmektedir.
Türk İslam Eserleri Müzesi ( Yeşil Medrese)
Osmanlının ilk medreselerinden biridir Yeşil medrese. Çelebi Mehmet döneminde inşa edilmiştir. Aynı zaman da Sultaniye medresesi olarak da anılmaktadır. Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaktadır günümüzde. 12. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar olan mezar taşları, silahlar, el yazmaları ve kitaplar gibi oldukça önemli kültürel eserler barındırmaktadır. Osmanlı ve Selçuklu dönemine ait bu eserleri özellikle tarih severlerin çok büyük ilgi gösterdiği aşikârdır. En önemli eser ise Memluk Sultan'ı tarafından hediye edilen ceylan derisi ile kaplanmış Yıldırım Beyazid’in Kur’an-ı Kerim’idir. Aynı zamanda bir başka önemli dua kitabı da I. Murat’a ait olan kitap da burada sergilenmektedir. 08:00-12:00 saatleri ile 13:00-17:00 saatleri arası açık medreseye giriş ücreti 5 TL’dir. Ulaşımınızı ise Bursa merkezden kalkan Yeşil mahallesine ikamet eden otobüslere binerek sağlayabilirsiniz.
Atatürk Evi
1938 yılında Ulu Önderimizin son kez Bursa ziyareti sırasında kendisine Bursa belediyesi tarafından hediye edilen köşktür. Cumhuriyetin 50. Yılında, 29 Ekim 1973 yılında ziyarete kapıları açılmak üzere müzeye dönüştürülmüştür. 19. Yüzyıl mimarisini taşıyan Atatürk evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşyalarını sergilemektedir. Mimari bir şaheser olan köşkün ikinci katında Ulu Önderin çalışma odası ve banyosunun yanı sıra yatak odası mevcuttur. Girişi ücretsiz olan bu Atatürk Evinin ziyaret edilmesi gereken en önemli yerler arasında listede en başlardadır. Pazartesi hariç olmak üzere haftanın her günü ziyarete açık olan Atatürk Evi, 08:00- 12:00 saatleri ile 13:00- 17:00 saatleri arasında ziyaret etmek mümkündür. Ulaşım ise şehir merkezindeki otobüslerden 39M ve 48A numaraları otobüsler ile gidebilmeniz mümkündür.
Uludağ
Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biridir Uludağ. Sadece kış aylarında değil aynı zamanda yaz aylarında da mükemmel bir doğa harikası olan Uludağ, her mevsim ziyarete açık olduğu gibi eşsiz bir manzara ile sizleri kendine âşık etmeye hazırdır. 2543 metre yüksekliğine sahip ve kış sporlarının en çok yapıldığı dağ olarak sayılan Uludağ, halk arasında kesiş dağı olarak da bilinir. Teleferik ve aynı zamanda diğer araçları ile ulaşımı günümüz teknolojisi ise oldukça kolay olduğu gibi her daim bünyesinde kar bulunması ile yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağıdır. En popüler sporu kayak yapmak olan bu dağda aynı zaman da kamp yapmak için de uygun alanlar mevcuttur. Kaymayı bilmeyenler için de fırsatlar sunan işletmelerin ATV ve kar motorları gibi alternatifleri de mevcuttur. Ulaşım ise Bursa’nın Teleferik adlı ilçesinden, teleferik ile yolculuk yaparak sorunsuz ve hızlı bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda Bursa’yı kuş bakışı izlemiş de olacaksınız.

Bursa Sinemaları
Sinema salonları, Türkiye tarihinde ilk kez 1908 yılında İstanbul’da kurulmuştur. “Pahte” ismi verilen bu sinema salonuna ilgi o kadar büyüktü ki sonraki sene yani 1909 yılında İzmir’de ikinci salon açılmıştır. İlginin yoğunluğu kişileri şaşırtacak olacak ki üçüncü sinema salonu Ankara’ya açılırken, dördüncüsü ise Bursa’ya açılmıştır. Cumhuriyetin ilanından 2 yıl sonra yani 1920ler de açılan bu sinema salonuna Muallimler Birliği Sineması adı verilmiş. Şimdiler de ise Setbaşı ilköğretim okulunun bulunduğu yerdedir. Setbaşı ilköğretim okulunun eskiden olduğu yerde var olan Ermeni kilisesinin boşaltılması ile o bölgeyi sinema salonuna çevirmişler. Bundan sonrasında ise yapılan sinemaların yapısı yerinde modern alışveriş merkezleri gibi birçok kullanıma daha çok elverişli binalar ya da mağazalar açılmış durumda. Fakat Bursa şehri bunlara boyun eğmek yerine sinema kültürünü oldukça geliştirmek ile kalmayıp 2006 yılından itibaren Uluslararası İpek yolu Film Festivaline ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Bursa’nın eski sinema salonları korunmamış olsa bile, şimdiler de daha modern salonları ile sizleri sinemanın keyfini çıkartmaya hazır durumda beklemekte.
Bursa Kitap Fuarı
2016 yılında 14.sü gerçekleşen Bursa kitap fuarı 19- 26 Mart tarihleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açtı. Çanakkale Zaferinin 100. yılını çeşitli etkinlikler düzenleyerek dünya medyasında damgasını vurmuştur. “Yüzyıl öncesinde Dünya Medyasında Çanakkale Savaşları Sergisi” ise beklenilenden büyük ilgi görmesi ile fuar dünya çapında ün kazanmış oldu. Eğer ki yolunuz mart aylarında Bursa’ya düşer ise indirimli kitapların yanı sıra ünlü yazarların söyleşilerine katılabilir ve birbirinden özel sergileri görme fırsatı elde edebilirsiniz. TÜYAP resmi sitesinde ise duyurularını ve etkinlik takvimlerini takip edebilirsiniz. Kitap sevdalıların için mükemmel fırsat olan Bursa kitap fuarı kaçırılmayacak kadar büyük bir öneme sahiptir.
Bursa sadece tarihi yapıları ile değil aynı zaman kültürel bakımdan da çok zengin bir şehir. 7 çeşit festivali bulunan Bursa da, Mayıs ayından itibaren Ekim aylarına kadar oldukça yoğun programlara sahip. Bunlardan en çok bilenenleri ise Uluslararası Bursa Festivali ve çocuk ve gençlik tiyatro festivalidir. Uluslararası Bursa festivali 12 Haziran / 12 Temmuz tarihleri arasında bir ay boyunca şehrin hareketli kalmasına neden olurken Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali ise 2-8 Ekim tarihleri arasında gerçekleşmektedir.
Bursa Devlet tiyatrosu da oldukça aktiftir. Her yıl düzenlenen festivale ise yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Aslına bakarsanız tarih ve kültür bakımından bu kadar zengin bir şehre gitmenin en iyi zamanları Mart ayıdır. Karların tamamen erimemesi ile Uludağ’ın tadını çıkarırken uluslararası düzenlenen kitap fuarını görebilir aynı zaman da Uluslararası Devlet Tiyatrosu festivaline de tanıklık edebilirsiniz. Bursa etkinlik bakımından oldukça zengin bir şehir olduğu gibi tek bir güne sığamayacak kadar da büyük bir şehirdir.
Bursa'ya ulaşımlarınızı en kısa yoldan sağlamak için satın almak isteyebileceğiniz Bursa uçak bileti ile tüm bu doğal ve tarihi yerleri keşfe çıkmaya hazır olun.
İyi tatiller dileriz!