Adana'da Ne Yenir Ne İçilir?

Adana'da Ne Yenir Ne İçilir?

Ülkemizde her bölgenin, her şehrin kendine özgü bir mutfağı, kendisine özgü bir lezzeti bulunmaktadır. Lezzet konusunda oldukça şanslı bir coğrafyaya sahip olduğumuz ülkemizde tat bakımından insanları cezbeden ve lezzet konusunda bir numarada bulunan Adana mutfağını yerinde tatmak, o yöreye özgü içecekleri içmek tatilinize farklı bir hava katacaktır.  Adana yemekleri Türkiye mutfağının damak zevkini en iyi derece yansıtan mutfaktır. Ünü ülkemizin sınırlarını aşmış ve Dünya’ya yayılmış olan bu lezzetleri tatmak için Adana’ya gidip yiyecekleri ve içecekleriyle kendinizi şımartmak için en kısa zamanda kendinizi ayarlayın.

Adana sofrasının eşsiz lezzetlerinden olan ve yemeğe şehrin adı verilmiş desek herkesin aklına gelen Adana Kebabı bizlere kazandırılan güzide bir tattır. Adana Kebap’ı kendi şehrinde yirmi dört saat boyunca yiyebilme imkânınız vardır. Adana’nın çevresinde yirmi dört saat açık olan kebapçılar görebilirsiniz. Adana Kebabı'nı isterseniz dürüm isterseniz açık yiyebilirsiniz. Dürüm biçiminde Adana kebap yemek isterseniz, Adana’ya özgü dürüm çeşitlerinden olmasına dikkat edin. Alışılagelmiş dürümlerden ziyade, bu şehre has dürüm ekmeğiyle, Adana’da Kebap yemek sizlere unutulmaz bir lezzet tatma imkânı sunacaktır. Adana Kebap’ı dürüm halinde yemek istiyorsanız Turgut Özal Bulvarı’ndaki Birbiçer, Mücahitler Caddesinde ki Mas Kebap ve Vali Yolu Caddesi üzerinde ki Kling Usta’ya gidin. Bu yerler Adana Kebap lezzetini daha da yükseltecek yerlerden birkaçıdır. Ancak açık bir şekilde Adana Kebap yemek istiyorsanız Gazipaşa Kebap, Park Zirve, Onbaşılar, Kebap 52, Onur Kebap, Beşocak, Elem, Eski Pazarlar yolundaki Mesut’a gitmeniz gereken mekânlardandır. Adana Kebap kıyma tercihiniz kuşbaşı ya da daha başka bir biçimdeyse önceden belirtmenizde fayda var. Çünkü Adana’da kebap siparişi verirseniz klasik kıyma kebap gelecektir.

 

 

Adana’ya özgü olan bir diğer lezzette Adana Lahmacunudur. Adana’ya özgü bu lahmacun tattığınız ve gördüğünüz diğer lahmacunlardan daha farklıdır. Lahmacunun boyu ne büyüktür ne de fındık lahmacun gibi küçüktür. Tam olarak orta boylu ve yuvarlaktır. Bu lahmacunu sipariş ettiğiniz zaman sizlere beş adet getirilecektir. Bu lahmacunların diğer önemli özellikleri sıcak, yumuşak ve kâğıt kadar ince olmalarıdır. Adana’ya geldiğiniz zaman bu lahmacunları mutlaka deneyin.

Adana mutfağına ait diğer lezzet Sıkma’dır. Sıkmayı kimileri gözlemeye benzetmektedir; ancak gözlemeden farklıdır. Sıkma, Adana’da kahvaltılarda, akşamüstleri atıştırmalarında tercih edilmektedir. Sıkma, elde açılan hamurun içine patates ya da peynirle doldurularak yenilen yanında da ayran içilen enfes lezzetlerinden biridir. 

Adana denilince akla gelen içeceklerin başında Şalgam Suyu gelmektedir. Adana’da şalgamlarda genellikle acı bulunmaz. Şalgam mayalandıkça güzelleşen ve sodamsı keskin tada ulaşınca tüketilen bir içecek olduğundan Adanalılar şalgama acı koymaz. Ayrıca iyi şalgamın içinde acı bulunmaz düşüncesine sahiplerdir. Adana’ya özgü şalgamları birçok restoranda veya mekânda tüketebilirsiniz. Ayrıca Adana’da şalgam dükkânları da mevcuttur. Bazı mekânlarda içtiğiniz şalgam suyunun içerisinde şalgam taneleri ağzınıza gelebilir. Adana’ya geldiyseniz ve şalgam suyu içiyorsanız taneli olanları denemelisiniz. Adana sokaklarında meşhur olan bir diğer içecek Aşlama’dır. Meyan kökü şerbeti olan Aşlama’yı, sırtında ibriklerle dolaşan Adanalı seyyar satıcılarından denemelisiniz. Aşlama, buzlu çaya benzer ve börekle çok iyi gittiği söylenen bir içecektir.

 

 

Adana’ya özgü olan lezzetlerden biri de Fellah Köftesi, diğer adıyla sarımsaklı köftedir. Bu köfte bulgur ve irmikle hazırlanmaktadır. Bıçakla küçük küçük kesilir ve haşlanır. Daha sonra salçalı özel sosuyla tekrar kaynatılır. Üzerine serpilen yeşilliklerle Fellah Köftesini yemeye doyamayacaksınız.  Adana’da bu lezzeti tatmadan geri dönmeyin. Bu lezzetin dışında Anadolu bölgesinde neredeyse her yörede pişirilen ve birbirinden farklı lezzetlerde olan bir yemek bulunmaktadır. Adana’da yapılan içli köfteyi denemelisiniz. Kıyma, bulgur, irmik, salça ve nar ekşisi kullanılarak yapılmaktadır.

Adana’da ciğer sabah kahvaltılarında bile tüketilmektedir. Bu durum sizleri şaşırtmasın; çünkü Adana lezzetlerinden biri olan ciğerin tadına baktıktan sonra sizlerde günün her öğünün de tüketmek isteyeceksiniz. Bu lezzeti yakalamak için ciğerler küçük küçük kesilir ve şişlere geçirilir. Daha sonra mangal ateşinde pişirilir. Adana’da ciğer yemek istiyorsanız Turgut Özal Bulvarı üzerinde Ciğergah Restoranını denemenizi tavsiye ederiz.

Adana sofralarının en az kebabı kadar ünlü olan bir diğer yiyecek Şırdan’dır. Adana Şırdan Dolması olarak da bilinmektedir. Adana’nın yöresel lezzetlerinden biridir. Şırdan yerken üzerine bolca kimyon dökerek lezzetine lezzet katabilirsiniz.

 

 

Adana’nın tamamen kendine özgü börekleri mevcuttur. Adana’da yapılan kıymalı Adana böreği'ni mutlaka denemelisiniz. Bu böreğin peynirlisi de yapılmaktadır. Ancak yöresel lezzetleri denemek istiyorsanız tavsiye edilen şekilde, kıymalı harcıyla denemenizi tavsiye ederiz. Adana’nın meşhur böreği baklava hamuru inceliğinde açılan yufkaların kıymalı iç harcına sarılması ve daha sonra fırında pişirilmeye başlanmasıyla yapılır. Yanında ayran, söğüş domates ve turşu ile yiyin. Adana’nın yöresel lezzetlerini tadabileceğiniz yirmi dört saat açık mekânların olduğu gibi bu lezzeti de günün her saatinde yiyebileceğiniz mekânlar bulunmaktadır. Toros Caddesi’nde Ticaret Lisesi’nin yakınlarında bulunan mekânda Adana Böreğini muhakkak deneyin.

Adana’nın leziz yemeklerinin yanında sizleri rahatlatacak, midenizi zorlamayacak ve hafif lezzetler bulunmaktadır. Bunlardan biri Hint İnciri, bilinen diğer adıyla Dikenli İncir en güzel sokak lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti yalnızca yaz aylarında bulabilirsiniz. Sokak satıcıların buzların üzerine sıra sıra dizdiği bu meyveleri sizler seçiyorsunuz ve satıcı sizin seçtiğiniz meyveyi kesip, hazırlayıp sizlere geri veriyor. Adana’ya yaz aylarında gidecek olursanız bu lezzeti mutlaka denemelisiniz. Yalnızca Adana’da bulabileceğiniz ve şiddetle denemenizi tavsiye edeceğimiz bir diğer tat Bici Bici’dir. Bu tat rendelenmiş buz, nişasta, pudra şekeri ve şerbetten yapılmaktadır. Turgut Özal Bulvarı’ndaki Patlıcan mekânında şahane servisle Bici Bici lezzetini tatmalısınız.

 

 

Tüm bu leziz yiyecekler ve içeceklerin yanında nefis gidecek salatalar da bulunmaktadır. Adanalılar yemek ve içmek konusunda ne kadar başarılı olduklarını salata konusunda da göstermektedirler. Adana’da en çok yenilen salatalardan biri Soğan Salata, diğer adıyla Sumak Salata’dır. Elde kıyılmış soğanın bol sumakla elde karıştırılarak yapılan ve üzerine tuz, maydanoz ilave edilen bu salatayı Adana Kebabınızın yanında tüketin ve iki yemeğin lezzetine lezzet katın. Adanalıların salata olarak görmediği; ancak biz yine de salata kategorisinde alacağımız Söğüş Turp’u çok beğeneceksiniz. Dilimlenmiş turpun üzerine limon sıkılarak sunulur. Üzerine de mutlaka limon çekirdeği bırakılmaktadır. Domates Ezme’yi de mutlaka denemelisiniz. Adanalılar buna sadece Ezme demektedir.

Adana sokaklarındaki tatlı kültürünü de unutmamak gerekir. Adana sokak kültürlerinin bel kemiği olan sokak tatlıcılarından tatlılılarınızı yiyin ve ne kadar yediyseniz o kadar ücret ödeyin. Tatlı yerken ne kadar yediğinizi saymanıza gerek yok; çünkü esnaf güvenirliğinin bol olduğu Adana sokaklarında ne kadar yediyseniz o kadar ödeyeceksiniz. 

Siz de bu birbirinden güzel tatları deneyimlemek isterseniz, ekonomik Adana uçak bileti fırsatlarımız için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

İyi tatiller!

 

 

 

 

Sırakadaki Şehir Rehberi

Diğer Türkiye Kalkışlı Uçuşlar

X
Adana Uçak Bİleti Ara
Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder