Başkent

Para Birimi

Güney Asya ülkesi olan Pakistan’ın Başkenti İslamabad, resmi dili Urduca ve para birimi de Pakistan Rupisi’dir… Şehrin büyük bir kısmı kırsal kesimde %30’luk kesim ise şehirlerde yaşamayı tercih ediyor. Devlet kurumlarında İngilizce konuşuluyor ve resmi dil olarak İngilizce de kabul görmüş durumdadır. Sıcak ve kurak bir iklime sahip olan Pakistan, özellikle yaz aylarında 46 derece gibi yüksek sıcaklıkları da görebiliyor. Sokaklar sabahın erken saatlerinde ve gece saatlerinde daha dolu bir görüntü sergiliyor.
En önemli endüstri dalı olarak tekstil sanayi gösterilebilir ancak halkın büyük bir kısmı tarımla uğraşıyor ve tarıma elverişli toprakların bulunduğu bölgeler nüfusu bakımından çok daha yoğundur. Ekonomik anlamda yeterli seviyede olmayan ülke, son dönemde yatırımlar ve atılan adımlar ile birlikte çok daha iyi bir seviyeye ulaşmayı da başarmıştır. Hali hazırda bu bağlamda gelişimini sürdüren ülkede güçlü bir sosyal hayat mevcut değil!
Hint mutfağına yakınlığı ile bilinen zengin ev bir o kadar da ilginç mutfağı ile de dikkatleri üzerine çeken Pakistan, beklentileri bu anlamda da karşılıyor. Dünya mutfağının önemli lezzetleri de yine ülkenin önemli restoranlarında ziyaretçiler ile buluşuyor. Sunexpress ya da Thy bilet gibi aramalar yaparak sizler de firmaların seferlerini inceleyebilir ve Pakistan seyahati öncesi bilet işlemlerinizi de yine online olarak çok daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Ülkenin gelişmiş şehirlerinde gelişmiş bir ulaşım ağı söz konusu iken kırsal kesimlerde bu sorun hali hazırda devam ediyor. Şehrin ağırlıklı olarak islamiyeti kabul etmiş insanları barındırıyor olması gece hayatını da olumsuz etkileyen unsurlardan bir tanesidir. Gece geç saatlerde eğlenmek isteyen ziyaretçiler için Pakistan’ın çok fazla alternatif sunmadığını da belirtmek gerekiyor.
Türkiye Cumhuriyeti resmi pasaport sahibi kimselerin vize başvurusu yapmalarına gerek yoktur ancak bunun dışındaki pasaportlarda vize işlemi şarttır. Resmi pasaport sahibi vatandaşlarımız, 180 günlük süre zarfında 90 günü aşmayacak ziyaretlerinde vizeden muaf tutuluyor ve vize işlemleri yapmalarına da gerek kalmıyor.
Büyükelçilik ve Başkonsolosluğun yanı sıra Pakistan tarafından kabul görülen ve onay verilen aracı kurumları da tercih ederek vize işlemlerini sorunsuz bir şekilde başlatabilirsiniz.
Pakistan vize başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekiyor ve bu form ile birlikte ihtiyacınız olan belgelerden bir diğeri ise güncel fotoğraflarınız. 3.5x4.5 boyutuna sahip olan fotoğrafların renkli olması gerekiyor ve aksi bir durumda fotoğraflarınız geçersiz sayılacaktır.
Pakistan vize başvurusunda seyahat amacınız ne olursa olsun davetiyenizin bulunması gerekiyor. Uçak bileti rezervasyonu ile birlikte varsa şirket evrakları da yine vize başvurusunda ihtiyacınız olan belgeler arasında yer almaktadır. Eksik belgeler vize süresini uzatacak ve zaman kaybetmeniz neden olacaktır. Dilerseniz resmi kurum ile iletişime geçerek ya da kurumsal web sitelerini ziyaret ederek hazır etmeniz gereken belgelerin tam sıralı listesini de detaylı bir şekilde görebilirsiniz.