Niğde Şehri Hakkında Bilgi
Ülkemizin İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve eski adının Nahita ya da Nakita olduğu düşünülen Niğde’nin tarihi, Bahçeli Köşk Höyüğü, Altunhisar Pınarbaşı Höyüğü, Çamardı Cellaler Höyüğü, Güllüdağ Örenye ve Divaralı Höyüğü bölgelerinde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarının gösterdiği kadarıyla milattan önce 7000 – 5500’lü yıllara kadar dayanmaktadır. Asur, Hitit, Frig, Pers, Makedonya Krallığı, Kapadokya Krallığı, Roma, Bizans ve Selçuklu gibi birçok medeniyetin ve devletin hâkimiyeti altında bulunmuş olan Niğde, 1470 senesinde Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğe girerek uzun yıllar Türk hâkimiyeti altında varlığını sürdürmüştür.
Orta Anadolu'nun tipik iklimi olan karasal iklimin görüldüğü Niğde'de; yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve kar yağışlı geçmektedir. Şehrin ortalama olarak en sıcayı temmuzken, en soğuk ayı ocak olan Niğde'de, mevsimler arasındaki sıcaklık farkı ve gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı karasal iklim tipinin en sıcak örneğini teşkil etmektedir. Genellikle nisan, mayıs ve haziran aylarının ilk yarılarına kadar sağanak yağış gözlemlenen Niğde'de, yıllık yağış ortalaması 330 milimetreyken en fazla yağışın düştüğü nisan ayının yağış ortalaması 47,1 milimetredir.
Türkiye’deki en eski yerleşim yerlerinden biri olma özelliğine sahip olan Niğde’de; Bahçeli beldesinde Roma havuzunun doğusundaki kayalık yamaç üzerinde yer alan ve milattan önce 6050 ile 4911 arasında tarım ve hayvancılıkla uğraşan toplumun yerleştiği alan olan Köşk Höyük, milattan önce 8. yüzyılda yapıldığı düşünülen ve Sadrazam İshak Paşa tarafından 1740 tarihinde onarılan Niğde Kalesi, ülkemizde Meryem ikonunun en güzel örneklerinden biri olan ve 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Eski Gümüş Manastırı, 1976 yılında yapılmış olan ve Antik Çağa ait eserlerle birlikte, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait toplamda 12 bin kültür varlığının sergilendiği Niğde Etnografya ve Arkeoloji Müzesi tarih açısından görülmeye değer yapı ve mekanlar arasında yer almaktadır.
Meyveciliğin ve elma bahçelerinin meşhur olduğu Niğde’de; Seyhan Nehri'nin kollarından biri olan Çiftehan Çayı Bolkar Dağları'nda yer alan ve ülkemizdeki buzul göller içerisinde neredeyse en önemlisi olma özelliğine sahip olan Çinili Göl, Niğde Aladağlar Millî Parkı'nda yer alan ve tırmanış sporuna olduka elverişli bir parkur olma özelliğine de sahip olan Cımbar Vadisi görülmeye ve gezilmeye değer yerler arasındadır.