Muş Şehri Hakkında Genel Bilgiler
Muş merkezi il sınırlarının batısında yer almaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehir Çavuş Dağı’nın kuzeydoğu eteklerine doğru kuruludur. Önemli bir tarihe sahip olan kalenin çevresi şehir merkezidir. 1929 yılında il statüsüne getirilen şehir nüfus açısından çok kalabalık değildir. Coğrafi açıdan önemli bir yeri vardır ve Doğu Anadolu Bölgesi Kalkınma Projesi içerisinde yer alır. Muş Ovası kenarında kurulan şehir lalesi ve üzümü ile ünlüdür. Selçuklu Dönemi’ne ait birçok eser bulunmaktadır. Ayrıca Malazgirt Savaşı ve Alparslan isimleri ile özdeşleşmiştir.
Şehir ekonomik açıdan geri kalmış şehirlerdendir. İklimi ve coğrafi özellikleri ekonomik gelişmeye en büyük engellerden birisidir. Sanayinin gelişmediği şehirde en büyük geçim kaynağı ise tarımdır. Merkez ve çevre ilçelerde tarım ve hayvancılık en önemli geçim kaynağı halini almıştır. Merkez nüfusu diğer ilçelere göre düşüktür. Tarım ve hayvancılığın yanı sıra tütün üretimi de önemli ölçüde kazanç sağlamaktadır. Karasal ve sert bir iklime sahip olduğu için hayvancılık sanayi geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır.
Şehirde birçok eski yapı ve esere rastlamanız mümkündür. Yıldızlı Han, Dere Kilisesi, Hasbet Kalesi, Muşet Kalesi, Alaeddin cami, Surp Karabet Manastırı, Mercimek Kalesi, Hacı Şeref Cami ve Şadırvanı, Dere Hamamı, Asrlanlı Han, Murat Köprüsü daha birçok tarihi yapı ve kültür mirası bulunmaktadır.
Muş Havalimanı şehir merkezine yaklaşık olarak 18 kilometre uzaklıkta bulunan kompozit yapıda bir havalimanıdır. Yolcuya açık 815 metrekare alan bulunmaktadır. Havalimanı bünyesinde 40 araçlık bir otopark da mevcuttur. Terminalin toplam büyüklüğü ise 2490 metrekaredir. 1992 yılında sivil ve askeri kategoride kullanılan havalimanı sadece iç hatlarda seferler düzenlenmektedir.
Muş Havalimanı Ulaşım Bilgileri
Otobüs
Muş merkez otogarı üzerinden havalimanı güzergahına giden otobüslere binerek Muş Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Otobüs kalkış saatleri değişkenlik gösterdiği için en az 3 saat önce havalimanında olacak şekilde plan yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Ayrıca ücret bilgisi için havalimanına gideceğiniz otobüs firmasının yetkilileri ile görüşmeniz gerekmektedir. Ortalama olarak trafik ve hava muhalefetine bağlı 35 dakika yolculuk sürmektedir. Muş Belediyesi’nin henüz havalimanına otobüs seferleri ve ulaşım imkanları bulunmamaktadır.
Taksi
Ticari taksiler aracılığıyla dilerseniz Muş Havalimanı’na hızlı ve uygun fiyatlara ulaşım sağlayabilirsiniz. Standart taksi tariflerinin açılış ücreti üzerine kilometre cinsinden hesaplanarak ortalama 50-60 TL arası bir ücret karşılığında Muş Havalimanı’na hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz. Trafik yoğunluğuna bağlı olarak ortalama 25 dakika içerisinde havalimanına ulaşabilirsiniz. Ayrıca Muş merkezde bulunan taksi dolmuşlar aracılığıyla da çok uygun fiyatlara Muş Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Ücret ve saat bilgileri için firma sorumlularıyla görüşmeniz gerekmektedir.
Diğer Ulaşım Seçenekleri
Özel aracınız ile Muş Havalimanı’na ulaşım sağalayabilirsiniz fakat otoparkı sınırlı kapasiteye sahip olduğu için aracınız için park imkanı ve gidiş dönüş seferleriniz boyunca bırakma şansı bulamayabilirsiniz. Ayrıca araç kiralama transfer hizmeti veren firmalar aracılığıyla da Muş Havalimanı’na ulaşımınız mümkündür. Araç kiaralama hizmetinden faydalanmak için firma yetkilileriyle görüşmeniz gerekmektedir. Ayrıca marka ve model bilgisine dayalı olarak ücretler değişkenlik gösterdiği için yine firma ile görüşmenizde fayda var. Transfer hizmeti kiralama ve diğer ulaşım hizmetlerine göre bütçenize biraz fazla gelebilir. Havalimanında transfer hizmeti veren firmalar hakkında bilgi edinmek için Muş Havalimanı çağrı merkezi ile görüşmeniz gerekmektedir.