Başkent

Para Birimi

Moldova; festivalleri ve doğal güzellikleri ile dünyaca ünlü olan bir Doğu Avrupa Devleti’dir. Moldova seyahatiniz boyunca size rehberlik edecek olan Moldova gezi rehberini sizler için derledik.
Moldova, festivalleri sayesinde her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlamaktadır. Bu festivalleri önemli kılan yegâne şey ise her birinin köklü bir geçmişi olması. Moldova seyahatinizde muhakkak rotanıza ekleyip kaçırmamanız gereken Moldova Festivalleri’ni sizler için listeledik.
Kültürel ve tarihi dokusunun ünlü oluşuyla dikkat çeken Moldova’da atlanmaması gereken bir diğer aktivite ise, Moldova gece hayatı. Sabaha kadar süren partileri ile ziyaretçilerine eğlenceli anlar yaşatan Moldova gece hayatının mekânları sakinlik severler için iyi bir adres değil.
Ukrayna ve Romanya arasında kalan resmi adıyla Moldova Cumhuriyeti, Doğu Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Başkenti Kişinev olan ülke 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte bağımsızlığını kazanmıştır. Ülke, Avrupa Konseyi, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütü, Bağımsız Devletler Topluluğu, Karadeniz Ekonomik Birliği, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gibi birçok organizasyona dahildir. Moldova tarihinde çok sık işgallere maruz kalmış bir ülkedir. Günümüzde halen Rusya ve Ukrayna ile iç içe olan toprakları, 16. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altındaydı. 1. Dünya Savaşı’ndan sonra toprakları Romanya’nın eline geçmiş ve 1924 yılında ise Moldova Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti kurulmuştur.
Avrupa’nın yeşil alanları en bol olan şehirlerinden biri olan Kişinev Moldova’nın başkenti ve en büyük şehridir. Avrupa’nın önemli ticaret merkezlerinden biridir. Dinyester Nehri’Nin bir kolu olarak bilinen Bic Nehri kıyısında yer alır ve beş ilçesi mevcuttur. 700 binin üzerinde bir nüfusa sahip olan şehirde etnik kökeni Moldov, Rus, Ukraynalı, Bulgar, Gagauz gibi birçok insan yaşamaktadır.
Gagavuz Yeri Özerk Bölgesi bir diğer adıyla Gagavuzya Moldova’ya bağlı özerk bir devlettir. Gagavuz ismi aynı zamanda ülkenin adı Oğuz Türklerinden gelmektedir. Günümüzde 250 binin üzerinde Gagavuz eski Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği topraklarında yerleşik yaşamaktadır. Büyük bir bölümü ise Moldova’nın güney kısmında Bucak denen yörede yaşamaktadırlar. Gagavuz bölgesinde ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde eğitim veren kurumlar bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nin yardımlarda bulunduğu Komrat Üniversitesi’de bu bölgededir. Atatürk Kütüphanesi sayesinde bilimsel çalışmalar yapan öğrencilere her türlü kaynak sağlanmaktadır.
Genel olarak ülkenin ekonomisi tarım ve sanayi hammadde üretimine dayalıdır. Üzüm, tütün, mısır, tahıl başta olmak üzere bunlar gibi sebze ve meyve yetiştiriciliği ülkede önemli bir yer tutmaktadır. Ayçiçeği, ve mısır tohumu yetiştiriciliği konusunda ise önemli bir alt sektör gelişmiş ülke için de ciddi bir kaynak haline gelmiştir.
Moldova daha çok tarih ve doğa turizmi konusunda misafirlerini büyülemektedir. Tiraspol, Cahul, Orhei, Saharna, Bender, Glodeni, Codru Reserve gibi birçok anıt, manastır, kilise, müze ve park bulunmaktadır. Gece hayatı ile de misafirlerine harika vakit geçirmelerini sağlayan ülkede en meşhur gece klüpleri Kişinev’dedir. Öyle ki gündüz sokaklarda çok fazla insan görmezsiniz. Gece boyunca eğlenip dans ettikleri için gündüz dinlenmeyi tercih ederler.
Moldova Cumhuriyeti, diplomatik ilişkileri sayesinde belirli ülkelerin vatandaşlarına anlaşmalar doğrultusunda hiç bir vize işlemi yapmalarına gerek kalmadan turizm veya iş maksatlı ziyaret etmelerine izin vermektedir. Türkiye vatandaşları pasaportları ile 90 güne kadar vize işlemi olmadan Moldova Cumhuriyeti’ne giriş yapabilmektedirler. Dikkat edilmesi gereken bir konu ise Turist vizesi işlendiği takdirde sadece turizm ve akraba ziyareti hakkında sahip olunduğudur. Turistik vize ile iş yada iş faaliyeti yürütmek yasaktır.