Başkent

Para Birimi

Eşsiz doğası ve bulunduğu coğrafya bakımından göz alıcı bir güzelliğe sahip olan Moğolistan, yüz ölçümü baz alınarak bir değerlendirme yapıldığında dünyanın en büyük ülkelerinden bir tanesi olarak da karşımıza çıkıyor. Mavi Göklerin Ülkesi olarak da lanse edilen Moğolistan2ın ilginç bir yaşam kültürüne sahip olduğunu da söylemek mümkündür. Hali hazırda birçok insan kanvastan yaptığı çadırlarda yaşamlarına devam ediyor. Geçmişten günümüze ulaşmayı başaran bu geleneksel yaşam biçimi, ülkeyi ziyaret eden turistlerin ilgisini de fazlasıyla çekmeyi başarıyor.
Resmi Dil Moğolca, para birimi Tögrög, Başkent ise Ulanbatur’dur… Okçuluk ve at yarışının milli sporları arasında yer aldığını söyleyebiliriz ancak yerel halk için en önemli spor dalı güreş olarak karşımıza çıkıyor ve bu kültürü hali hazırda sürdürmeye de devam ediyorlar. Moğolistan yerli halkı gelenek ve göreneklerine bağlı bir halk olarak biliniyor. Karakteristik suratları ile de dikkatleri çeken yerli halk, çıkık elmacık kemikleri ile sevimli bir görüntü oluşturuyor. Tibet Budizmi, halkın büyük bir çoğunluğunun mensup olduğu inanç biçimidir. Yapılan araştırmalar, bu inanca bağlı kesimin %97’lik bir orana tekabül ettiğini gösteriyoruz.
Tarım, yerli halkın en önemli geçim kaynaklarından bir tanesini oluşturuyor ancak madencilik ve tarım karşı karşıya geldiğinde ülke ekonomisine en büyük katkıyı madenciliğin sağladığını görebiliyoruz. Toprakları tarıma fazlasıyla el verişli ve gerek ülke gerek ülke halkı bu avantajı en iyi şekilde kullanmaya devam ediyor.
Moğolistan mutfağına göz atacak olursak yerli halkın en çok koyun etini tükettiğini görebiliyoruz ve ilginçtir ki her yemekte ete yer vermeye de özen gösteriyorlar. Pirinç ve patates de Moğolistan mutfağında önemli bir yere sahiptir ancak yeşil sebze ve sebze türlerini bu mutfakta görmek pek mümkün değildir.
Kendine has tavrı ve geleneksel yapısı ile turistlerin de ilgi odağı olmayı başaran Moğolistan, dünyadan bağımsız bir yaşam sürmeyi tercih ediyor. Moğolistan’ı ziyaret edecek olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının vize ile ilgili bilmesi gereken detaylar da aşağıdaki gibi olacaktır.
Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahibi kimseler, Moğolistan’a düzenleyecekleri seyahatlerde 1 aylık süreye kadar vizeden muaf tutuluyorlar. Umuma mahsus pasaport sahipleri ise 90 günlük süreye kadar vizeden muaf tutuluyorlar. 90 günü aşacak olan ziyaretler için vize başvurusu yapılması da zorunludur.
Moğolistan ile 10 Ekim 2013 tarafında yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte yukarıda bahsi geçen detaylar ortaya çıkmıştır. Ülkeler arası iletişimi arttırmak adına gerçekleştirilen bu anlaşma ile birlikte Moğolistan’ı ziyaret eden Türkiye cumhuriyeti vatandaşı sayısı da bariz bir şekilde artış göstermiştir.
Moğolistan’ı ziyaret edecek olan vatandaşlarımızın sağlık konusunda çok daha dikkatli davranmaları ve hareket etmeleri öneriliyor çünkü ülkede sağlık hizmetleri çok da gelişmiş durumda değil ve henüz büyük eksiklikler mevcuttur.