Mardin Şehri Hakkında Genel Bilgiler
Türkiye’nin büyükşehir olarak kabul edilen şehirlerinden biri 700 bin üzerindeki nüfusuyla Mardin’dir. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin Dicle bölümünde yer alan Suriye ile sınır komşusu olan şehrimiz. Mardin’de uluslararası kuruluşlarca kültür mirası olarak kabul edilmiş ve koruma altına alınmış çok sayıda tarihi yapı mevcuttur. Mardin, İpek Yolu üzerinde bulunduğundan ilde beş han ve bir kervansaray bulunmaktadır. Ayrıca şehir farklı din ve kültürlere ev sahipliği yaptığından camiler, kiliseler, türbeler, manastır ve benzeri dini eserler de barındırmaktadır.
İl genelinde karasal iklimin özellikleri görülür. Kış ayları soğuk geçer. Yaz aylarında ise güneyden gelen çöl iklimi etkisini gösterir bu yüzden sıcak ve kuraktır. Genel olarak en yüksek sıcaklık değeri 42 derece ile ölçülmüştür. Bu zamana kadar en yüksek sıcaklık ise 48.8 derecedir ve Türkiye sıcaklık rekoru olarak tarihe geçmiştir. Ayrıca ilk bahar aylarında yaz gibi sıcaklıklar görülmekte ve çöllerden gelen toz taşınımı ekisini göstermektedir.
Ekonomisi ticaret, tarım ve hayvancılığa bağlıdır. Ayrıca şehirde Mardin Serbest Bölgesi ve Mardin Organize Sanayi Bölgesi adında sanayi ve üretim bölgeleri bulunmaktadır. Bölgenin en önemli projesi olan GAP tamamlanamadığı için tarım ürünlerine dayalı olan sanayi gelişmemiştir.
Şehrin önemli ulaşım türlerinden olan Mardin Havalimanı 1999 yılında kurulmuştur. Ana yerleşim merkezine olan uzaklığı yaklaşık 20 kilometredir. Sadece iç hatlarda gidiş-dönüş seferler yapılmaktadır. Dış hatlar bölümü olmasına rağmen henüz sefer yapılmamaktadır. 2014 yılı itibariyle yeni yapılan terminal ve kule kullanılmaya başlanmıştır.