Manisa’da henüz havalimanı bulunmadığı için Manisa uçuşları İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na yapılmaktadır.
Manisa Şehri ile ilgili Genel Bilgi
Ege Bölgesi’nde yer alan ve bölgenin İzmir’den sonraki en büyük ikinci ili olan Manisa, Spil Dağı ile Gediz Nehri arasında kurulmuştur. Osmanlı döneminde Saruhan Sancağı adı altında devlete padişahlar yetiştirdiği için Şehzadeler Şehri olarak da anılan Manisa; II. Murat, Fatih Sultan Mehmet, II. Selim, Kanuni Sultan Süleyman, III. Murat gibi birçok padişahın içinde olduğu 16 şehzadenin sancak beyliği yapmış olmasından dolayı tarihsel açıdan önemli bir şehirdir. Tarihi açıdan uzun bir geçmişe sahip olan ve milattan önce 3000 yılına kadar dayanan şehirde; Hitit, Frig, Lidya, Makedon, Roma ve Bizans gibi birçok devlet ve medeniyetin izleri bulunmaktadır.
Bu köklü tarihi geçmişinden dolayı, tarih boyunca kültür ve sanatın önemli merkezi olan Manisa, aynı zamanda ticaret yollarının kesiştiği bir noktadır. Spil Dağı coğrafi yapısı ve özelliği dolayısıyla; dağcılık, tracking gibi sporlara oldukça uygun pakurdur. Aynı zamanda Dulkadın mevkiinde bulunan mağaralar tarihsel açıdan eski yerleşim yeri olarak kullanılmış olduğu için arkeolojjik açıdan büyük bir öneme sahiptir. Bu mağaralarda keşfedilen ve ele geçen buluntular Manisa Müzesi’nde sergilenmektedir.
Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi olan Hafsa Sultan’ı hastalıklarından kurtarıp iyileştiren mesir macunu kentin sembolü konumundadır. Annesinin iyileşmesinden sonra Sultan Camii çatılarından halka mesir macunu dağıttıran Kanuni Sultan Süleyman ile başlamış olan Mesir Festivali 477 yıldır, yani günümüzde de hâlen devam etmektedir. Manisa’da; arkeolojik kazı çalışmalarının hâlâ devam ettiği Sart Antik Kenti, 1968 yılında beri milli park statüsünde olan ve Spil Dağı'nın çevresinde bulunan Spil Dağı Millî Parkı, Osmanlı kent dokusuna sahip anıt kent niteliğindeki Kula Evleri, III. Murat adına yaptırılan ve Mimar Sinan'ın projelendirdiği, Mimar Mehmet Ağa'nın tamamladığı Manisa Muradiye Camii görülmeye değer yapı ve mekanlardan yalnızca birkaçıdır.
Adnan Menderes Havalimanından Ulaşım
Otobüs
İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 200, 202 ve 204 numaralı belediye otobüslerine binerek İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Merkezi noktalardan otobüsler her saat başı hareket etmektedir. 200 numaralı belediye otobüsü Mavişehir Aktarma, 202 numaralı belediye otobüsü Cumhuriyet Meydanı’ndan ve 204 numaralı belediye otobüsü ise Bornova Metro güzergahından hareket etmektedir. Hava durumu, trafik yoğunluğu hareket şartlarını olumsuz etkileyen nedenler de göz önünde bulundurulursa ortalama bir saat süren yolculukla ulaşabilirsiniz.
Havalimanına bir diğer erişim seçeneğiniz de HAVAŞ otobüsleridir. Çeşme, Alsancak, Karşıyaka-Mavişehir, Aydın, Kuşadası-Söke HAVAŞ otobüslerinin merkez kalkış güzergahlarıdır. Çeşme Otogar hareketli otobüsler trafik yoğunluğu ve hava şartları değişkeni olmadığı takdirde ortalama 90 dakikada havalimanına ulaşmanızı sağlıyor. İki saatte bir kalkan servislerle 25 TL ücret karşılığında Çeşme’den hareket edebilirsiniz. Alsancak’dan havalimanına ulaşacaksanız Büyük Efes Oteli yakınında bulunan hareket noktasından binebilirsiniz. Alsancak’ta kalkış noktası harici yolcu alınmadığı için lütfen bu bilgiyi göz önünde bulundurun. Trafik ve hava şartlarına bağlı olarak ortalama bir saatlik sürede 10 TL karşılığında havalimanına ulaşabilirsiniz. Karşıyaka-Mavişehir üzernden havalimanına ulaşmak istiyorsanız Ege Park AVM hareket nokrasından binmeniz gerekmektedir. Bu kalkış noktası haricinde yine yolcu alınmadığı için dikkat etmenizde fayda var. Saat başı kalkan servislere trafik ve hava şartlarını da göz önünde bulundurarak ortalama bir saat sürede 10 TL ödeyerek havalimanına ulaşabilirsiniz. Aydın ilçesinden havalimanına erişmek için HAVAŞ servislerinin iki kalkış noktası bulunmaktadır. Şehir merkezi Otogar 1 nolu peron ve Shell Benzin İstasyonu – Osman Tur önünden servislere binebilirsiniz. İki saatte bir hareket eden servislere 25 TL ödeyerek binebilirsiniz. Trafik ve hava şartları göz önünde bulundurulduğunda ortalama 90 dakikada ulaşabilirsiniz. Kuşadası-Söke’den havalimanına ulaşmak istiyorsanız, Söke hareket noktaları; Didim Seyahat önü ve Davutlar Kavşağı Bellona Mağazası önünden binebilirsiniz. Ayrıca Kuşadası Otogar istikametinden de binebilirsiniz. Söke’den gelen servisler yarım saatte bir Söke Otogar’dan geçerek yolcu almaktadır. Yolculuk süreleri Söke’den ortalama 135 dakika, Kuşadası’ndan 90 dakikayı bulmaktadır. Yine belirtelim trafik ve hava şartları durumunda bu süreler değişebilir. Söke’den 27 TL, Kuşadası’ndan 25 TL ücret ödeyerek Adnan Menderes Havalimanına ulaşabilirsiniz.
Metro
İzmir’de ülkemizin havalimanı bağlantılı en büyük kent içi toplu taşıma sistemlerinden biri olan İZBAN ile Adnan Menderes Havalimanına rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Aliağa’dan başlayan raylı sistem İç Hatlar Terminali önünde bulunan istasyondan geçerek Torbalı’da son bulur. Tam bilet ücreti 2,45 TL, öğrenci 1,35 TL’dir. İzmirim Kart ile ya da nakit ile binilmemektedir. Sefer saatleri hakkında detaylı bilgi için İZBAN çağrı merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.
Taksi
Adnan Menderes Havalimanı’na bir başka ulaşım şekli de taksi iledir. Merkezi noktalardan hareketle taksiye bindiğinizde ortalama olarak; Otogar – Havalimanı arası 85-90 TL, Konak – Havalimanı arası 50-60 TL, Saat Kulesi – Havalimanı arası 50 – 55 TL ödersiniz. (Fiyatlar ortalama rakamlardır referans almayınız.)
Diğer Alternatifler
Tüm bunlara ek olarak İzmir’de dilerseniz transfer ve araç kiralama hizmetlerinden de faydalanabileceğiniz özel şirketler bulunmaktadır.
En uygun İzmir uçak bileti fırsatını yakalamak için ucakbileti.com üzerinden yapacağınız sorgulamayla tüm havayollarını karşılaştırabilir ve size en uygun bileti hemen alabilirsiniz. İyi uçuşlar dileriz.