Başkent

Para Birimi

Libya, Kuzey Afrika’nın bir ülkesidir. Mısır, Cezayir, Tunus, Nijer, Çad ve Sudan ile komşudur. Yunanca’dan Libya olarak geçen ülkenin ismi Berberiler döneminde Lebu olarak anılmaktaydı. Eski adı Libya Sosyalist Halk Cumhuriyeti olan ülkenin çıkan iç savaş sonrasında iktidardan düşen liderinden sonra sadece Libya olarak kullanılmaya başlandı. Ülkenin yerli halkı Berberi kabileleridir. Ülkenin tarihinde üç farklı silahlı kuvvet bulunmaktaydı. Çıkan iç savaş sonrasında ekonomisi oldukça sarsılmıştır.
Libya’nın yüzölçümünün oldukça büyük olmasına rağmen nüfusun büyük çoğunluğu kıyı bölgelerde yaşamaktadır. Ülkenin yaklaşık %90’ı şehirlerde yaşamaktadır. Ülkenin yüzölçümünün büyük çoğunluğu çöllerden oluşmaktadır. Trablus, Bingazi ve El-Beyda şehirleri ülkenin en büyük yerleşim yerleridir. Ülkede Araplaşan Berberiler, Türkler, Araplar, Bedeviler ve Tuaregler etnik kökenlere sahip oldukçe çeşitli bir halk yaşamaktadır. Resmi dili Arapça olan ülkede dil fakrlı ağız ve lehçelerde konuşulmaktadır. %80’ni arapça konuşan ülkenin geri kalan kısmında büyük çoğunluk Berberi dili Tamazight dilini konuşmaktadır. Tarihinde İtalyan egemenliğinde yaşamış şehirde halkın çoğunluğu italyanca da bilmektedir.
Ülkenin insanları oldukça sıcakkanlı ve misafirperverdir. Gelenek ve göreneklerine bağlı bir yaşam sürmektedirler. Libya mutfağı geleneksel Arap, Bedevi ve İtalyan mutfaklarından oldukça etkilenmiştir. Öyledir ki Makarna ülkede temel gıdalardan biridir. Domates soslu, peynirli, tavuklu ve kuzu eti gibi birçok farklı çeşitte yapılmaktadır. Ayrıca arpa unu ve domates sosu ile birlikte hazırlanan Bazeen adı verilen yöresel bir yemekleri bulunmaktadır.
Ülkede kıyı bölgelerde Akdeniz iklimi hakimdir. İç kısımlarında ise çöl iklimi hakimdir. Kıyı bölgelerinde kış ayları yağışlı geçmektedir. Yaz ayları genellikle güneyinden gelen rüzgarlarla sıcak ve kurak geçer. Ülkenin ekonomisi önemli ölçüde petrol sektörüne dayalıdır. Afrika’nın en büyük petrol rezervleri Libya’da bulunmaktadır. Petrol dışında doğal kaynaklar, alçı taşı ve doğal gazdır. Ülkede yaşanan iç savaş ve siyasi problemler ekonomisini büyük ölçü de etkilemektedir. Bu durum ülkenin güvenlik konusunda da sorunlar yaşamasına neden olmaktadır. Ülkenin ulusal hukukunda yer alan bir kurala göre Kaddafi ya da ailesi hakkında konuşulması yasaklanmıştır.
Libya vizeden muaf tutulan ülkelerden gelen misafirlerine vize zorunluluğu bulunmamaktadır. Muaf tutulan ülkelerin dışından seyahat eden misafirlerin ise Libya dış temsilciliklerden vize işlemi yaptırmaları gerekmektedir. Türkiye’den seyahat eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları umumi pasaportları ile 90 güne kadar vizesiz Libya’ya ziyaretçi olarak giriş çıkış işlemi yapabilmektedirler. Ayrıca hizmet, hususi ya da diplomatik pasaport sahipleri de 90 güne kadar vizesiz ziyaret edebilmektedirler.