Başkent

Para Birimi

17.818 km’lik yüzölçümü ile oldukça küçük bir ülke olarak karşımıza çıkan Kuveyt, yüksek gelirli ülkeler sıralamasında bir hayli yukarılarda yer alıyor ve insani gelişme endeksine sahip ülkeler sıralamasında da 31. sıradaki yerini koruyor. Mubarek El Kabeer, ülkenin en önemli bölgeleri arasında yerini almış durumda ve bu bölge sulak havzası olması nedeniyle de koruma altına alınmıştır. Ülkede çok sayıda kuş türü bulunuyor ve bu anlamda renkli bir coğrafyaya sahip olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Başkenti Kuveyt, resmi dili Arapça ve para birimi de Kuveyt Dinarı’dır. Dünyanın en zengin 7. Şehri olan Kuveyt, petrol zengini ülkeler arasında yer alıyor ve petrol ihracatı da ülke ekonomisinin en güçlü kaynağıdır. Ülke içi ekonomide de önemli bir yere sahip olan petrol, ülkenin gelişiminde de önemli bir paya sahiptir. Domuz ürünleri ve alkol yasaktır ve ülkeye girişini sağlayan kimselerin tespit edilmesi de büyük yaptırımlara neden olmaktadır. İslami ülkelere nazaran daha özgür bir ülkedir ancak her muhafazakar ülke gibi Kuveyt de birtakım yasaklara sahiptir. Kadın ve erkeğin el sıkışması birçok İslamcı ülkede yasak iken Kuveyt’te bu durum gayet normal karşılanmaktadır.
Ziyaretçiler, yerel kostümler ile olmasa da şeriat kurallarına uygun şekilde giyinmek durumundadır. Büyük bir yaptırım söz konusu değildir ancak uyarı almanız da olasıdır. Machboos, Kuveyt mutfağının en önemli lezzetlerinden bir tanesidir ve ülkedeki birçok restoranda bu lezzete ulaşabilirsiniz. Arap ve İran mutfağının örneklerini Kuveyt mutfağında bulabiliyor ve tadabiliyorsunuz. Geniş bir mutfak kültürüne sahip değiller ve daha çok yerel lezzetler bu mutfağa hakim görünüyor. Kuveyt seyahati öncesi vize konusunda neler yapmanız gerektiği de aşağıdaki gibi sıralanıyor.
Kuveyt’in ülkemiz sınırları içerisinde İstanbul ve Ankara olmak üzere iki temsilciliği bulunuyor. Hizmet pasaportu, diplomatik ve resmi pasaport hamili kimselerin vizeden muaf olduğunu belirtmekte fayda var. 1 Kasım 2013 tarihinden bu yana, turistik giriş yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının 3 aylık süreli vizelerini havalimanında alabildiklerini de belirtelim. Kuveyt’te çalışma izni bulunan ya da oturma izni bulunan kimselerin, Kuveyt’i ziyaret etmek isteyen turist konumundaki kişiye yardımcı olma durumu da söz konusudur. Kişinin pasaport fotokopisi ile birlikte Kuveyt İçişleri Bakanlığından vizeyi alması ve vize örneğini de turist olarak seyahat edecek kişiye e-posta ya da faks ile göndermesi yeterli olacaktır. Turist kimse, vizenin aslını da havalimanından ilgili bürolardan alabilir ve vize örneği ile de seyahat edebilir.
Pasaportlarınızda İsrail vizesi bulunuyorsa ya da daha önce İsrail’e seyahat etmiş olduğunuz tespit ediliyorsa ne yazık ki Kuveyt vizesi alamıyorsunuz ve ülkeye girişiniz de yasaklanıyor. Ülkeye giriş çıkışlarda valiz kontrolleri çok detaylı bir şekilde yapılıyor ve yüksek güvenlik önlemleri söz konusudur. Alkol, pornografik ürün/eşya ya da domuz eti taşımak ve ülkeye sokmak yasaktır. Kontrollerin asıl nedeni de bu tür ve benzeri yasaklı ürünlerin girişini engellemektir. Tespit edildiği takdirde ülkeye girişiniz yasaklanacaktır. Ramazan ayında insanların oruçlu olduğu saatlerde alenen bir şeyler yemek ya da içmek yasaktır ve yasağı ihlal eden kimseler için de yaptırım olarak hapis cezası uygulanmaktadır. Bu yasaklara dikkat ettiğiniz sürece ülkede herhangi bir sorun yaşamayacağınız belirtiliyor.