Kocaeli Şehri Hakkında Bilgi
Ülkemizin Marmara Bölgesi’nde bulunan ve Bursa’dan sonra nüfus yoğunluğu bakımından bölgenin en yoğun üçüncü şehri olan Kocaeli, adını 1320 yılında İzmit bölgesini fetheden Akça Koca’dan almaktadır. İstanbul’dan sonra bölgenin önemli sanayi noktası olma özelliğine sahip olan Kocaeli, aynı zamanda ülkemizin en küçük 6. şehridir. Önemli ulaşım kavşaklarına sahip olduğu için Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Kocaeli, Marmara Denizi ve Karadeniz’e kıyısı olması özelliğiyle 2 denize birden kıyısı olan 6 şehirden biridir. Asya – Avrupa ulaşım güzergâhında önemli bir noktada olmasından dolayı Avrupa’dan gelen kavimlerin bir kısmının çok uzun bir süre kaldığı Kocaeli bölgesi, Türk egemenliğine ilk olarak 1078 yılında Selçuklular döneminde geçmiştir. Haçlı Seferleri’nden dolayı hasar gören tarihi yapıların çok olmasından dolayı Selçuklu döneminden günümüze çok az sayıda tarihi eser ve yapı kalmıştır. Körfez ve Karadeniz kıyılarına doğru ılıman bir iklim görülen Kocaeli’nin, dağlık kesimlerinde daha sert ve karasal bir iklim tipi görülmektedir. Yıllık ortalama sıcaklığın 14,8 dereceyi bulduğu Kocaeli’de, yıllık ortalama yağış miktarı 809,3 milimetreyi bulmaktadır.
İlk yerleşim yerlerinin milattan önce 712’de kurulduğu Kocaeli’de; 1884 yılında Alman İmparatoru Wilhelm'in gezisi nedeniyle yaptırılmış olan ve Anadolu'nun ilk prefabrike yapısı olma özelliğine sahip olan Kaise Wilhelm Köşkü, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en başarılı örneklerinden biri olan ve içindeki kalem işi bezemeleriyle mimari açıdan Kocaeli'nin önemli tarihi yapılarından olan Demirciler Konağı, İzmit Valisi Sırrıpaşa tarafından 19. yüzyılın başlarında yaptırılmış olan ve bahçe duvarında bulunan arkeolojik eserleriyle önemli bir kültür varlığımız olan Sırrıpaşa Konağı, Dil Deresi üzerinde bulunan ve 16. yüzyıllarda Mimar Sinan tarafından yapılmış olan Mimar Sinan Köprüsü, 14. yüzyılda yapılmış olan ve Kocaeli'de Erken Osmanlı Dönemi'nden günümüze kalmış tek tarihi yapı olan Süleyman Paşa Hamamı Kocaeli’deki tarihi açıdan önemli yapı ve mekanlardan yalnızca birkaçıdır.
Temiz havanın ve panoramik manzaranın birleştiği Kocaeli’de; adını âşık anlamına gelen mâşuktan alan ve bölgenin yeşil cenneti diyebileceğimiz Maşukiye, Bağçeşme bölgesinde yer alan ve 500 kişilik oturma kapasitesi sahip olan bir açık hava tiyatrosunun bulunduğu Şehitler Korusu, deniz içerisindeyken yumuşak olmasına rağmen denizden çkarıldıktan sonra sertleşen ilginç pembe kayaların bulunduğu ve Kandıra'ya 20 kilometre mesafede olan Kefken, şehir merkezine 12 kilometre mesafede olan ve tam bir temiz hava deposu olan Kocaeli Kent Ormanı, 1988 yılından beri düzenlenen ve her yıl Temmuz ayının üçüncü hafta sonu yapılan Geleneksel Kadırga Yayla Şenlikleri'nin düzenlendiği ve yöresel el sanatlarının sergilendiği Kadırga Yaylası, Kocaeli’de görülmeye ve gezilmeye değer mesire alanlarından yalnzca birkaçıdır.
Kocaeli uçuşları Koceli Cengiz Topel Havalimanı olarak da bilinen Kocaeli Havalimanı havalimanın gerçekleşmektedir. Adapazı merkezden 30 kilometre, İzmit merkezden 15 kilometre uzaklıkta olan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı, şimdilik sadece Trabzon kalkışlı Kocaeli uçuşları için hizmet vermektedir.