Başkent

Para Birimi

Orta Asya ülkelerinden biri olan Kırgızistan, aynı zamanda günümüzde yedi bağımsız Türk devletinden biridir. Kırgızistan kelime anlamı olarak “Kırgız Ülkesi” anlamına gelmektedir. Kırgızlar, Göktürkler döneminde Sayan Dağları’nın kuzeyinde yaşamışlardır. Milattan sonra 840 yıllarında Uygur Devleti yıkıldığında bu topraklarda kalarak kendi devletlerini kurmuşlardır. 1991 yılında dört Orta Asya Cumhuriyeti ile biglikte Bağımsız Devletler Topluluğu’na katılarak resmen bağımsızlığını ilan etmiştir.
Kırgızistan, Orta Asya’da yer alan Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan ve Çin Halk Cumhuriyeti ile komşudur. Ülke Tanrı Dağları üzerinde bulunmaktadır. Ülkenin en büyük gölü olan Issık Gölü, Titikaka Gölünden sonra dünyanın en büyük dağ gölüdür. 5 milyonun üzerinde nüfus bulunan ülkenin büyük bir oranı kırsal kesimlerde yaşamaktadır.
Kırgızlar tarih boyunca göçebe bir yaşam sürdüklerinden eğitim geri planda kalmıştır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde eğitim alanında gelişmeler oldu ve 1934 yılında 7 yıllık eğitim zorunluluğu getirildi. 1950 yılından itibaren uyulan bu kanundan sonra eğitim alanında ciddi gelişmeler başlamıştır. Günümüzde 17 araştırma enstitüsü bulunan Kırgızistan İlimler Akademisi eğitim konusunda önemli ölçüde ülkeye katkı sağlamıştır.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği Döneminde ülkede önemli bir turizm merkezine dönüşmüştü. Son yıllarda Issık Göl ve çevresine çok ciddi sayılarda turist gelmektedir. Denize kıyısı olmadığı halde yaz mevsiminde göl turizmi önemli ölçüde ülkeye turist çekmektedir. Ayrıca ülkede kış sporları ve termal turizm de önemli ölçüde gelişmiştir.
Kırgızistan ekonomisi tarım ve madencilik üzerine kuruludur. Daha çok hayvan yetiştiriciliğinin ülke ekonomisinde önemli bir rolü bulunur. Başlıca buğday, şeker pancarı, pamuk, mısır, tütün meyve ve sebze tarım ürünleri arasındadır. Dağlık bölgelerde genellikle yarış atları yetiştiriciliği, tavşan ve arı besiciliği yapılmaktadır. Ülke genelinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği de oldukça fazladır. 1970’li yıllarda çıkarılmaya başlanan madenler, çeşitliliği sayesinde sektörün hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Ülkede ayrıca makina, otomotiv, çimento ve gıda üzerine birçok fabrika ve sanayi kuruluşu da bulunmaktadır.
Kırgızistan’ın başkenti olan Bişkek il birlikte ülkede 8 il bulunmaktadır. Batken, Çuy, Calal-Abad, Narın, Oş, Talas ve Issık Göl olmak üzere sekiz il bulunur. Kırgızca ülkenin resmi dilidir fakat Kırgızcanın yanı sıra Rusça da ülkede resmi olarak kullanılan dil arasındadır. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği dönemi boyunca diğer birlik üyeleri gibi Devlet Ateizmi inanışı benimsenmiştir. Günümüzde ise Kırgızistan’ın resmi ve benimsenmiş dini İslam’dır. Ülkede ayrıca Hristiyan, Budist ve Ateist inanışlara sahip toplam olarak %25’lik bir kesim de bulunmaktadır.
Ülkeyi ziyaret ettiğinizde görmeniz gereken yerlerin başında Issık Göl gelmektedir. Karakol Dungan Cami ve Burana Kalesi gibi önemli yapılar da turistlerin en çok ilgisini çeken yerlerin başında gelmektedir. Ülkenin dağlık yapısı nedeniyle ulaşım konusunda önemli ölçüde kısıtlamalar bulunmaktadır. Fakat turistler genellikle kiralanan atlar ile gezmekte ve doğa ile iç içe tatil yapmaktadırlar.
Kırgızistan vize konusunda Türkiye ile yaptığı diplomatik anlaşmalar sayesinde Türkiye vatandaşları Kırgızistan’a yapacağı seyahatlerinde vizeden muaftırlar. Yaklaşık olarak 30 günlük vize havalimanı girişlerinde uygulanmaktadır.