Başkent

Para Birimi

İran bir diğer adıyla İran İslam Cumhuriyeti, güneyi Basra ve Umman Körfezi, kuzeyi ise Hazar Denizi ile çevrili olan bir Güneybatı Asya ülkesidir. Başkenti Tahran olan ülkenin resmi ve en çok kullanılan dili Farsçadır. Türkiye, Azerbaycan, Ermenistan, Irak, Afganistan, Pakistan ve Türkmenistan gibi birçok ülke ile kara sınırları mevcuttur. Tarihi milattan önce 4000’li yıllara dayanan ülke bilinen en eski sürekli uygarlıklardan birine halen ev sahipliği yapmaktadır. Tarih boyunca bulunduğu konum nedeniyle stratejik bir öneme sahiptir.
İran, dünya ekonomisinde petrol ve doğalgaz kaynakları ve uluslararası enerji güvenliği bakımından önemli bir yere sahiptir. Türkiye’nin sınır komşuları arasında yüzölçümü olarak Türkiye’den büyük tek sınır komşusu olan ülkedir. Ülke’de Hazar Denizi ve Huzistan kıyıları arasında kalan İran Platosu yer almaktadır. İran’ın iklimi dağlık yapısı nedeniyle çoğunlukla kurak ve denize kıyısı olan kesimlerde subtropikaldir. Ayrıca ülkenin kuzey kesimlerinde kışın neredeyse donma noktasının altına düşen sıcaklık değerleri görülmektedir.
Ülke genelinde Fars, Arap ve Türk mutfağından lezzetlerle karşılaşabilirsiniz. Döner lokantalarından lüks lokantalara kadar her kesime hitap eden lezzetleri İran’da bulabilirsiniz. İran halkının en çok tercih ettiği yemek türlerinin başında kebap, lahmacun, etli yemekler ve hamur işi tatlılar gelmektedir. Fastfood kültürünün yükselişte olduğu bu dönemde İran mutfağı ve lokantaları modern şehirlerin fastfood kültürü ile yarışabilecek kapasitede olduğunu kanıtlar niteliktedir.
İran, dünyanın sayılı sanat geleneklerine sahip ülkelerinden biridir. Çömlekçilik, hat sanatı, dokuma, metal işleme, resim, taş oymacılığı ve mimari gibi birçok dalda gelen eserlerin kökleri antik çağlara kadar dayanmaktadır. Mimari alanda matematik, geometri ve astronomiyi ilk kez kullanan topluluklardandı. Klasik mimarinin ana yapıları cami ve saraylardan oluşmaktadır. İran, UNESCO tarafından arkeolojik kalıntı ve yer açısından dünyanın en önemli yerleri arasında yedinci sırada yer almaktadır. İran’da bilinen Nakş-ı Rüstem, Persepolis, Nakş-ı Cihan Meydanı, Cemkaran Camii, Abbasi evleri ve Fars bahçeleri en meşhur ve önemli yapıların başında gelmektedir.
İran’ın başkenti Tahran, ülkenin en bilinen ve sevilen şehirleri arasındadır. Eski dönemlerde başkent Rey’in yakınlarında küçük bir köy olan Tahran, Moğolların Rey kentini yıkmasından sonra halkın büyük bir bölümü Tahran’a yerleşti ve köy olan Tahran böylece kentleşme yönünde gelişim gösterdi. Yaklaşık 13 milyon nüfusa ev sahipliği yapan şehrin en bilinen ve sevilen yapısı Gülistan Sarayı’dır. Ziyaretçilerin uğrak yeri olan Gülistan Sarayı kentin önemli bir simgesi haline gelmiştir.
İran vize konusunda muaf tutulan ülkeler dışından seyahat eden yabancu ülke vatandaşlarının İran diplomatik temsilciliklerinden vize alma zorunluluğu bulunmaktadır. İran ile Türkiye arasında vizesiz seyahat imkanı sağlanmaktadır. Ziyaret edecek tüm yabancı ülke vatandaşlarının en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. Türkiye’den vizesiz gidilebilecek ülkeler arasında yer alan İran’da 3 ay boyunca kalabilmektesiniz. Her hangi bir vize işlemi olmadan ise 14 gün boyunca turist olarak giriş yapabilmektesiniz.