Başkent

Para Birimi

Meşruti monarşi yönetimin hakim olduğu Hollanda, Avrupa ülkeleri arasında gelişmişlik bakımından üst seviyelerde yer alan ülkelerden bir tanesidir. Nato ve Oecd üyesi olan Hollanda, nüfus bakımından da yine kalabalık ülkeler sıralamasında üst sıralarda yer alıyor.
Ülkede çok sayıda insanın konuştuğu dil Flemenkçe’dir ve ilginç bir gramer ile birlikte vurgu yapısına sahiptir. Bununla birlikte birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi ikinci dil olarak da İngilizce karşımıza çıkmaktadır.
Nüfusun %25’i Katolik’tir ve %10 oranında da Protestan yaşamaktadır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki %50 ve daha fazlası da kendini herhangi bir dine mensup görmüyor.
Hollanda para birimi ise birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Euro’dur. Ülkenin Başkenti ise Amsterdam’dır.
Gece hayatı, turistik merkez bölgeleri ve gelişmişliği ile her yıl binlerce ziyaretçiye ev sahipliği yapan Hollanda, festivalleri ile de dikkatleri çeken ülkelerden bir tanesidir. 1998 yılından bu yana devam eden ve artık geleneksel bir hal almış olan Amsterdam uluslar arası belgesel film festivali de yine yerli halkın yanı sıra dışarıdan birçok turisti de en iyi şekilde misafir etmeye devam ediyor.
Van Gogh Müzesi, Dam Meydanı ve yine başkent bölgesinde bulunan Red Light da gezilip görülmesi gereken adreslerden bir tanesidir. Renkli görüntülere sahne olan Red Light; sinema, tiyatro, seks shop ve barlara ev sahipliği yapan en önemli adreslerden bir tanesidir.
Başvurularınızı; Konsolosluk, büyükelçilik, Vize danışma merkezleri ve seyahat acentelerine yapabiliyorsunuz. Konsolosluk, kısa süreli seyahatleri yani 90 günden az süreli seyahatleri birebir başvurularda genellikle kabul etmiyor. Bu vizeye sahip olmak için yine yetki verilen vize danışma/başvuru merkezlerini ziyaret etmeniz gerekiyor.
90 günden daha fazla süre ikamet için(çalışma, seyahat, aile) konsolosluk ve elçiliklerden başvurularınızı yapabiliyorsunuz ancak bunun için de öncesinde konsolosluğu haberdar etmeniz ve iletişime geçmeniz gerekiyor.
Hollanda’ya kısa süreli seyahatleriniz için Schengen vizesine ihtiyacınız var ve Hollanda ile başlayan yolculuklarınız sonrası diğer Schengen ülkelerine de ziyarette bulunabiliyorsunuz.
Bu vize türü, sizlere maksimum 90 gün ikamet ayrıcalığı sunuyor. İlk kez başvurularınızı yapacaksanız eğer 1 hafta gibi bir ikamet süresi sunuluyor ve diğer ziyaretleriniz ile birlikte bu sürenin kademeli olarak arttırıldığını da bilmenizde fayda var.
90 günden fazla ikamet için başvurmanız gereken vize türüdür ve konsolosluk ya da elçilik üzerinden başvurularınızı yapabiliyorsunuz. Hollanda D Vizesi ya da Hollanda ulusal vizesi olarak da bilinen bu vize genellikle; çalışma, eğitim ve ailevi nedenler gibi durumlarda veriliyor.
Acil seyahat etmeniz gibi bir durum söz konusu ise Express vize başvurunuzu yapabilirsiniz. Biyometri işlemleri diğer vize işlemlerinde olduğu gibi uzun bir sürece sahip değil ve hatta ertesi gün için randevu verildiği bile söyleniyor. Seyahat etme durumunuzun net bir aciliyeti varsa eğer bunu bildirmeniz yeterli olacaktır ve vize kısa sürede başarılı bir şekilde çıkacaktır.
2001 ile birlikte Afrika’da uygulanmaya başlanan bu sistem ile birlikte sahte kimlik kurnazlığı da ortadan kaldırılıyor. Biyometrik parmak izi uygulaması ile birlikte kontroller çok daha profesyonel hale getirilmiş durumda ve vize işlemleri için bu tür bir denetime tabi tutulacağınızı da belirtmekte fayda var.