Başkent

Para Birimi

‘’Adriyatik’in İncisi’’ olarak bilinen Hırvatistan’ın Başkenti Zagreb, resmi dili Hırvatça ve para birimi de Hırvat Kunası’dır.
Çok sayıda savaş gören ülke, bağımsızlığını 1991 senesinde kazanmış ve günümüzdeki haline ulaşmakta da birçok sıkıntı yaşamıştır. 1000’den fazla adaya bölünen Hırvatistan, doğal parkları, müzeleri ve güçlü mimarisi ile ziyaretçilere kucak açmaya devam ediyor.
Resmi olarak kabul görülen bir din yoktur ve inanç özgürlüğü hakimdir. Nüfusun büyük bir kısmı hristiyan olmakla beraber Ortodoks kesimin sayısı oldukça azdır.
Hırvatistan, en gelişmiş Orta Avrupa ülkelerinden bir tanesidir ve hatta şu an için listelerde en üst sırada yer alıyor. Eğitim ve okumuşluk seviyesi oldukça yüksektir ve kültürel anlamda da kendini geliştirmeyi başarmış yoğun bir nüfusa sahiptir.
Sanayi, kağıt, tekstil ve turizme dayalı ekonomi, güçlü bir ülkeyi de beraberinde getiriyor ve her geçen gün ekonomik anlamda üzerine koyarak ilerliyor… 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan ekonomik kriz ne yazık ki ülkeyi olumsuz etkilemiş ancak bağımsızlık sonrası olduğu gibi toparlanma konusunda sıkıntı yaşamamıştır.
Yaş ortalaması yüksek olan kesim geleneksel bir yaşam tarzını benimsemiş durumda ve bu yaşam tarzı muhafazakar düşünce yapısını da ortaya koyuyor ancak insanların genelinde saygı ve empatinin hakim olduğu da aşikar! Genç nüfus, yaşlı nüfusa göre çok daha modern ve çağdaş bir düşünce yapısına sahip ve zaman zaman yaşanan fikir çatışmalarının en büyük nedenlerinden bir tanesi olarak da bu detay gösteriliyor.
Hırvatistan, ulaşım ağı gelişmiş olan ülkelerden bir tanesidir ve seyahatlerinizde sizlere bu anlamda sıkıntı yaşatmayacaktır.
Hırvatistan seyahati gibi bir düşünceye sahipseniz eğer vize sürecinin ne şekilde karşınıza çıktığı da aşağıda anlatılmıştır.
1 Nisan 2013 ile birlikte resmi olarak Avrupa Birliği üyesi olmaya hak kazanan Hırvatistan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ülkeyi ziyaretlerinde vize şartı koşmaktadır.
Büyükelçilik, Başkonsolosluk ve yetki verilmiş olan aracı kurumlardan vize başvuru işlemlerinizi gerçekleştirmeniz mümkündür.
Yeşil, gri ve kırmızı pasaport sahibi kimseler vize muafiyeti ayrıcalığından yararlanabiliyor ve 180 gün içerisinde 90 günlük sınırı geçmeme koşulu da karşınıza çıkıyor.
Konsolosluğun ekspres vize uygulaması mevcuttur. Normal vize başvurularınız 5 ila 40 iş günü, ekspres vize başvuruları ise 3 iş günü süresince alınmaktadır.
Vize harcı ile ilgili de önemli bir detay var ve bu da ücret konusudur. Vize ücretini başvuru öncesi yatırmak zorundasınız. 60/35 Euro olarak belirlenen ücret ödenmediği takdirde başvuru gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
Hırvatistan vizesi ücreti değişiklik gösterebiliyor ve yapacağınız vize türüne göre bu rakamlar değişecektir. Konu ile ilgili detaylı bilgiyi aracı kurumlar ya da yetkili kurumlardan öğrenebilirsiniz.
Hırvatistan vizesinin schengen vizesi olmadığını da belirtmek gerekiyor ancak Schengen vizesi ile Hırvatistan’a giriş yapabilme gibi bir durum söz konusudur.
Hırvatistan vizesi ile birlikte schengen vizesi için talep edilen evraklar benzerlik gösterebiliyor.
Başvuru evrakları ve başvuru formunu eksiksiz bir şekilde tamamlayıp uygunluk konusunda da onay aldığınız takdirde olumsuz bir geri dönüş söz konusu olmayacaktır. Daha önceki seyahatlerinizde bir sorun yaşamış ve ülke içerisinde bu sorunlara dahil olmuşsanız vize almanız zor, hatta imkansız bir hal alıyor…