Başkent

Para Birimi

Denize kıyısı olmayan ülkelerden bir tanesi olan Çad, Orta Afrika’da yer almaktadır. Sahra Çölü, ülkenin büyük bir kısmına hakim durumdadır. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında beşinci sırada yer alan Çad, sahip olduğu coğrafi konum ve verimsiz topraklar nedeniyle ekonomi konusunda herhangi bir gelişme kaydedemiyor. Verimli topraklar her ne kadar iyi işlenmeye çalışılsa da ekonomi için yeterli seviyeye ulaşılabilmiş durumda değildir. Yerli halkın büyük bir kısmı tarımla uğraşıyor ve pirinç de en önemli kaynaklardan bir tanesidir.
Politik çatışmalar ve ulaşım sıkıntıları da ülkenin ekonomisine ket vuran unsurlardan bazılarıdır. Yatırım yapmak için uygun alan ve iş kolları ne yazık ki mevcut değil ve halkın büyük bir kısmı da açlık sorunu ile boğuşuyor.
Tek partili Cumhuriyet yönetimine sahip olan ülkenin başkenti Ndjamena, resmi dil ise Fransızca ve Arapça’dır. Ülkenin büyük bir bölümünde İngilizce konuşuluyor ancak Arapça diline hakim olan insanların sayısı da bir hayli fazladır.
Devletin resmi dini yok ve daha da önemlisi insanların inancına büyük saygı duyuluyor. Yerli halkın büyük bir kısmı Müslüman ve yapılan en son araştırma ile birlikte bu oranın %55’lere çıktığı söyleniyor.
Kasım ve Ocak Ayları arası dönem, ülkeyi ziyaret etmek için en ideal zaman dilimi olarak karşınıza çıkıyor. Turizm bakımından gelişmişlik göstermeyen bir ülke ancak gezginler tarafından çok fazla ilgi gördüğünü belirtmek gerekiyor. Konaklama konusunda birtakım sıkıntılar yaşayabilirsiniz ve ülkede devam eden salgın hastalıklar da sağlık açısından sıkıntı yaşamanıza neden olabiliyor.
Galeta ve buğday unu kullanılarak elde eden ‘’Eş’’ adındaki yemekleri, ülkenin en bilinen yemekleri arasında yer alıyor. Ülkeyi ziyaret ettiğiniz takdirde herhangi bir hanede bu lezzeti tadabilirsiniz. Güçlü bir mutfağa sahip olmadıklarını da belirtmek gerekiyor ve yoksulluk da bunun en önemli nedenlerinden bir tanesidir.
Afrika’nın Ölü Kalbi olarak da lanse edilen ülke, demiryolu ulaşımında oldukça geridedir. Sağlık sorunları her geçen gün biraz daha artıyor ve ülkeyi ziyaret edecek olan vatandaşlarımızın da bu konuda ekstra dikkat etmeleri tavsiye ediliyor. Gece hayatı neredeyse hiç yok ve eğlence kültüründen yoksun bir ülke olduğunu da söylemek mümkündür.
Ülkeyi ziyaret edecek vatandaşlarımız, vize sürecinde aşağıdaki hususları da göz önünde bulundurmalıdır.
Aralık 2014 yılında iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile birlikte vize muafiyeti yasal olarak kabul edilmiştir. Uzun süreli ikamet durumunda Ankara Çad Konsolosluğuna birebir müracaat etmeniz ve talep edilen belgeleri eksiksiz bir şekilde sunmanız gerekiyor. Aynı zamanda vize başvuru formunun da eksiksiz bir şekilde doldurulması şarttır. Vize başvurusu ile birlikte istenilen aşıları da yaptırmak ve aşı belgelerini de sunmak zorundasınız.
Ülkede sağlık hizmetleri gelişmemiş durumda ve salgın hastalıkların sayısı da bir hayli fazla. Giriş yapmadan önce bu aşıların da tam olması gerekiyor. Vize başvuruları, Çad Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen acenteler aracılığı ile de yapılabiliyor. Resmi kurumlara Konsolosluk resmi web sitesi üzerinden ulaşabilmeniz de mümkündür.