Bolu’da henüz havalimanı bulunmamaktadır. Bu nedenle Bolu uçuşlarınız için İstanbul Anadolu Yakası’nda bulanan Sabiha Gökçen Havalimanı’nı veya Kocaeli’nde bulunan Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’nı kullanabilir ve sonrasında otobüs veya araç kiralama imkanlarından yararlanabilirsiniz.
Bolu Şehri Hakkında Bilgi
Karadeniz Bölgesi’nin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Bolu, kapladığı toprak sınırlarının %64lük ormanlık arazisiyle ülkemizin ormanlarının %2,55lik dilimini kaplamaktadır. Ortalama rakımın 1000 metreye kadar ulaştığı Bolu’nun, 9 Aralık 1999 tarihinde Düzce’nin il olarak ayrılmasıyla denizle bağlantısı kalmamıştır. 10 Ekim 1923'te valilik devri tamamlanan Bolu, vilayet hâline gelmiştir. Milattan önce 500 yıllarında Bithynia Krallığı'nın sahip olduğu Bolu, Malazgirt Savaşı’ndan sonra, yani 11. yüzyılda Türkmenlerin bölgeye yerleşmesiyle birlikte bölgenin ismi Boli olarak belirlenmiş olsa da bölgenin ismi Osmanlı döneminde Bolu olarak anılmaya başlanmıştır. 8.275 kilometre karelik bir yüzölçümüne sahip olan Bolu’nun nüfusu 2015 tarihinde 186,275 olarak belirlenmiştir. Karadeniz ve Batı Karadeniz iklim tiplerinin görüldüğü Bolu’da; yıllık yağış alan gün sayısı 137, yıllık ortalama yağış miktarı 536 milimetre olarak belirlenmiştir. İlk mezunlarını 1985 yılında vermiş olan Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi’nin yetiştirmiş olduğu aşçılarla, dünya çapında adından sıkça bahsettiren Bolu’nun Mengen ilçesinde her yıl ağustos ayının ilk haftası geleneksel olarak Mengen Aşçılar ve Turizm Festivali düzenlenmektir.
Aşçıları ve yemek kültürü ile önemli bir şehir olan Bolu aynı kültür varlıklarımızın da bulunduğu ve bu sebeple tarih açısında önemli bir şehir olma özelliğine sahiptir. Bolu ve çevresine ait buluntuların korunması ve sergilenmesi için 1975 yılında kurulmuş Bolu Müzesi'ne sahip Bolu'da; Gerede'nin 20 kilometre doğusunda bulunan ve Bizans dönemine ait olan Gerede Asar Kalesi, yine Gerede'nin 5 kilometre kuzeyinde bulunan ve 1993 yılında restore edilmiş olan Gerede Keçi Kalesi, 1382 senesinde Yıldırım Bayezit tarafından yaptırılmış ve 1899 senesinde çıkan yangınla yanan caminin yerine yapılmış olan Yıldırım Bayezid Camii, 1535 senesinde vefat ettiğin tahmiin edilmekte olan Tokadi Hayreddin'in türbesi, 1459 senesinde vefat eden ve Fatih Sultan Mehmet'in hocası olan Akşemsettin'in tübesi, 1388 yılında Yıldırım Bayezid adına yaptırılan ve mimari açıdan önemli bir eser olan Yıldırım Hamamı, Kentsel Sit Alanı olarak ilan edilmiş olan ve 20. yüzyılın başlarına ait olan Göynük Evleri tarih açısında önemli yapı ve mekanlardan yalnızca birkaçıdır.
Büyük bir kısmı ormanlarla kaplı olan ve yemyeşil bir şehir olan Bolu’da; Mengen ilçesinde bulunan ve 1965 yılında milli park olarak ilan edilen Yedigöller Milli Parkı, Bolu'nun merkezinde bulunan ve 45.00 metrekare bir alana sahip olan Gölcük Tabiat Parkı, çevresi çam ormanları ile çevrili olan ve ülkemizin önemli kış turizmi noktalarının başında gelen Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi, birçok rahatsızlığa iyi gelen ve ülkemizin önemli kaplıcalarından biri olan Karacasu Kaplıcası, Bolu'nun 34 kilometre güneybatısında bulunan ve 1988 senesinde tabiat parkı olarak korunmaya alınmış olan Abant Gölü, nesli tükenmekte olan Ebe çamı ve Uludağ göknarı gibi ağaç türlerini bünyesine barındıran Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı, görülmeye ve gezilmeye değer mesire alanlarından yalnızca birkaçıdır.
Ulaşım Bilgileri
Boludan kocaeline veya istanbul sabiha gökçen havalimanına doğrudan şehirler arası otobüsler ile gidilebilir şehir merkezlerinden havalimanlarına ulaşım ise aşağıdaki gibidir.
Sabiha Gökçen Havalimanı
Otobüs
İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren E-3 4. Levent Metro - Sabiha Gökçen Havalimanı, E-9 Bostancı - Sabiha Gökçen Havalimanı, E-10 Kadıköy - Kurtköy - Sabiha Gökçen Havalimanı, SG-1 Kadıköy - Sabiha Gökçen Havalimanı, E-18 Altunizade – Ümraniye - Sabi ha Gökçen Havalimanı, SG-2 Taksim - Sabiha Gökçen Havalimanı ve 132 H Pendik YTH - Sabiha Gökçen Havalimanı güzergâhlarını izleyen özel halk otobüslerine binerek Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşabilirsiniz. Ortalama ücret ve süre için lütfen İETT internet sayfasını kontrol ediniz.
Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşım için bir diğer seçenek de HAVABUS servisleridir. Taksim Divan Otel’in karşısında yer alan kalkış noktasından hareket ederek Taksim – Beşiktaş - Boğaziçi Köprüsü - Tem Bağlantı Yolu - Sabiha Gökçen Havalimanı güzergâhını izleyen servisler, Sabiha Gökçen Havalimanı’na her yarım saatte bir ulaşım sağlamaktadır. Sefer süresi ortalama 1 saat 30 dakika olup, trafik ve hava durumuna göre değişiklik gösterebilir. HAVABUS Taksim - Sabiha Gökçen Havalimanı servis bilet ücreti 15 TL’dir.
Anadolu Yakası’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’na HAVABUS servisleriyle ulaşım sağlamak istiyorsanız;
Kadıköy Rıhtım İETT otobüs duraklarından hareket eden HAVUS servislerini kullanabilirsiniz. Kadıköy - Yeni Sahra - Tem Bağlantı Yolu - Sabiha Gökçen Havalimanı güzergâhını izleyen servisler, Sabiha Gökçen Havalimanı’na her yarım saatte bir ulaşım sağlamaktadır. Sefer süresi ortalama 1 saat olup, trafik ve hava duruma göre değişiklik gösterebilir. HAVABUS Kadıköy – Sabiha Gökçen Havalimanı servis bilet ücreti 10 TL’dir.
Metro
Avrupa Yakası’ndan Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşmak için M2 Hacıosman – Yenikapı Metro Hattı’nı kullanarak Yenikapı İstasyonu’ndan Marmaray’a aktarma yapabilirsiniz. Marmaray Ayrılık Çeşmesi durağından M4 Kadıköy – Tavşantepe Metro Hattı’na aktarma yaparak Tavşantepe durağından inip E-9 Bostancı – Sabiha Gökçen Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca 2018 yılında tamamlanması planlanan M4 Kadıköy – Tavşantepe Hattı’na ek olarak yapılan Sabiha Gökçen Uzatması yakında metro ulaşımını daha da kolaylaştıracaktır.
Taksi
Sabiha Gökçen Havalimanı’na bir diğer ulaşım seçeneği ise taksilerdir. Merkezi noktalardan taksiye bindiğinizde; Kadıköy’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na 75-80 TL ücretle ortalama 40 saat içerisinde, Maltepe’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na 50-55 TL ücretle ortalama 40 dakika içerisinde, Sultanbeyli’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na 30-35 TL ücretle ortalama 20 dakika içerisinde, Taksim’den Sabiha Gökçen Havalimanı’na 90-95 TL ücretle ortalama 45 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. (Ücretler ortalama rakamlardır, referans almayınız.)
Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı
Otobüs
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren 250C numaralı belediye otobüslerini ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren 54/K numaralı belediye otobüslerini kullanarak Kocaeli Cengiz Topel Havalimanı’a ulaşım sağlayabilirsiniz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ve Körfez Kirazyalı’daki üst geçitten hareket eden 250C numaralı otobüs; Körfez Liman - Körfez Kaymakamlık - Samsun Mahallesi - Diş Hastanesi - Tütünçiftlik - Derince 60 Evler - Derince İstasyon - İzmit Cezaevi - İzmit Yenidoğan - İzmit Seymen - Başiskele Kavakcılık - Kartepe İstasyon - Kartepe İtfaiye - Cengiz Topel Havalimanı güzergâhını izleyerek Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşım sağlamaktadır. 250C numaralı belediye otobüsleri Körfez – Cengiz Topel Havalimanı hattında yalnızca salı, çarşamba ve cuma günleri saat 13:45'te, havalimanından Körfez’e yine yalnızca salı, çarşamba ve cuma günleri saat 16:00’da ulaşım sağlamaktadır. Kocaeli Körfez’den Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşım sağlayan 250C numaralı otobüslerin ulaşım ücreti; tam 7,75 TL, indirimli 4,50 TL’dir.
Sakarya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren ve Kocaeli Terminal’den hareket eden 54/K numaralı otobüs; Kocaeli Terminal - Karaağaç Bulvarı - Atatürk Bulvarı - Kocaeli Meydan - 1 Geçit - M. Egemenlik Caddesi - Zübeyde Hanım Caddesi - Adnan Menderes Caddesi - Sedaş - Y. Terminal - D100 - Aşağıdereköy - Eşme - Uzuntarla - Cengiz Topel Havalimanı güzergâhını izleyerek Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşım sağlamaktadır. 54/K numaralı belediye otobüsleri Kocaeli Terminal – Cengiz Topel Havalimanı hattında yalnızca salı, çarşamba ve cuma günleri hizmet vermektedir 14:00'da Kocaeli Terminal'den kalkış yaparak 15:00'da Cengiz Topel Havalimanı'na ulaşım sağlayan 54/K numaralı belediye otobüslerinin ulaşım ücreti Kart54 ile 3,50 TL, nakit 3,75 TL'dir.
Ayrıca, D-100 (E-5) Karayolu üzerinde bulunan bütün duraklardan Eşme ve Uzuntarla belediye otobüslerini kullanılarak Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşım sağlayabilirsiniz.
Taksi
Cengiz Topel Havalimanı’na ulaşmak için diğer bir seçenek ise taksidir. Merkezi noktalardan taksiye bindiğinizde; İzmit Merkez’den Cengiz Topel Havalimanı’na 45 – 50 TL ücretle ortalama 15 dakika içerisinde, Kartepe’den Cengiz Topel Havalimanı’na 40 TL ücretle ortalama 20 dakika içerisinde, Körfez’den Cengiz Topel Havalimanı’na 90 - 100 TL ücretle ortalama 30 dakika içerisinde, Derince’den Cengiz Topel Havalimanı’na 70 – 80 TL ücretle ortalama 25 dakika içerisinde, Doğantepe’den Cengiz Topel Havalimanı’na 50 - 60 TL ücretle ortalama 25 dakika içerisinde ulaşım sağlayabilirsiniz. (Ücretler ortalama rakamlardır, referans almayınız.)
En uygun Bolu uçak bileti fırsatını yakalamak için ucakbileti.com üzerinden yapacağınız sorgulamayla tüm havayollarını karşılaştırabilir ve size en uygun bileti hemen satın alabilirsiniz. Ucakbileti.com olarak İyi uçuşlar dileriz.