Yok Olmadan Önce Görmeniz Gereken 10 Yer

Yok Olmadan Önce Görmeniz Gereken Yerler

Hem ülkemizde hem de dünyada o kadar çok doğal güzellik ve o kadar şahane yerler var ki. İnsan gez gez bitiremiyor, biz de bu konuda seyahat tutkunlarını çok ama çok iyi anlıyoruz. Ancak "Bir gün mutlaka gitmeliyim" dediğiniz bazı yerleri gidilecek yerler listenizde "acil" notuyla ön sıralara almanızda fayda var. Ya yok olurlarsa ve siz göremezseniz. İşte bu yüzden biz de sizin için yok olmadan önce görmeniz gereken yerler listesi hazırladık.

 


1. Hasankeyf

Hasankeyf
Batman'a bağlı 12.000 yıllık tarihi antik kent Hasankeyf, listemize ülkemizdeki değer olarak en baştan giriyor. Bilindiği üzere Hasankeyf sular altında kalma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu nedenle bu doğa harikası ve tarihin en önemli kalıntısı yeri yok olmadan önce mutlaka görmelisiniz.

 

 

2. Quelccaya Buzulu

Quelccaya Buzulu
Bir ara "bi elamet geldi" olarak küresel ısınma üzerine tufan koptu tüm dünyada. O dönemlerde büyük bir mesele olarak defalarca konuşuldu ancak üzerinden biraz süre geçince küresel ısınma gerçeğini unuttuk, daha doğrusu kulak arkası yaptık. Aslında tabii bu "bi elamet" değil, büyük bir sürecin sonucuydu. Bu süreç hala devam ediyor ve bu nedenle yok olma tehlikesi altında kalan muhteşem yerler arasında Peru'da bulunan Quelccaya Buzulu da var. Gidin, görün, hatta koşun deriz biz. Çünkü en az 6 bin yıllık olan bu buzulda, son dönemde rekor erime gerçekleşiyor.

 


3- Karayipler


Biz kendilerini daha çok korsanlarıyla biliyoruz. Hatta Johnny Depp yakışıklılığındaki korsanlarıyla biliyoruz. Aslında elbette Karayipler bundan çok daha fazlası, muhteşem bir doğa harikası. Ancak orası da bir bakıma yok olma tehlikesi yaşıyor. Çeşitli nedenlerle deniz kestanesi ve ıstakoz balıkları yok olmuştu. Bu da mercan kayalıklarının su yosunu ile kaplanmasına ve canlı türlerinin yaşayamamasına neden oluyor. Önüne geçmek ve mercan kayalıklarını kurtarmak için çalışmalar devam ediyor ama siz yine de her şey kötüleşmeden bu muhteşem yeri gidin görün. Filmini hep izlersiniz sonuçta.

 

 

4. Kongo Havzası

Kongo Havzası
Batı Afrika'da bulunan Kongo Havzası da yok olma tehlikesi altındaki yerlerden bir tanesi. Hatta bu havza öyle önemli ki dünya için, dünyadaki oksijenin % 40'ını karşılıyor. Ancak madencilik, kaçak kesim ve tarım gibi nedenlerden yok olma tehlikesi altında. Hatta 3'te 2'sinin 2040'a kadar yok olacağı düşünülüyor. Gidin, görün deriz. Şahane bir yer.

 


5. Venedik

Venedik
Bu listede olması biraz tuhaf gelebilir fakat; acı ama gerçek. Venedik, son 100 yılda 25 santimetre batmış. Bunun devam edeceği de söyleniyor. Yani 70 yıl sonra tamamen sular altında kalma ihtimali var. Dolayısıyla önümüzdeki 70 yıl içinde gittiniz, gittiniz.

 


6. Madagaskar


En çok animasyon filmlerinden bildiğimiz Madagaskar, kaçak avlanma ve bitki örtüsünün tahrip olması gibi nedenlerden dolayı yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bir an evvel bu muhteşem güzellikleri, gidip yerinde görmenizi tavsiye ederiz.

 


7. Alpler


İsviçre'nin simgesi, Heidi'nin de evi olan Alpler, küresel ısınma mağduru doğal güzelliklerimizden bir tanesi. Bu nedenle hem bir nostalji yaşamak hem de muhteşem doğayı sonuna kadar hissetmek için acele etmelisiniz.

 


8. Maldivler


Pek fazla dillendirilmese de küresel ısınma nedeniyle sular altında kalma ihtimali olan yerlerden bir tanesi de balayı tatillerinin bir numaralı mekanı olan Maldivler. Maldivler muhteşem doğası ve eşsiz güzellikleriyle en kısa zamanda görülmeyi hak ediyor. Ah bir de şu turizm çılgınlığı olmasaydı.

 


9. Çad Gölü

Çad Gölü
Orta Afrika'daki Çad Gölü de iklim değişiklikleri yüzünden kuruma tehlikesi altında. Bu nedenle bu muhteşem gölü ve eşsiz doğasını bir an evvel görmenizi öneririz.

 


10. Pisa Kulesi


İtalya'nın eğik kulesi Pisa, bildiğiniz üzere mimari bir harika olduğu için eğik değil. Aslında bu şehrin simgesi önemli turistik yapı direkt olarak mimari bir hata. Ancak onun turistik bir yer olarak pazarlanmasının bir başarı olduğunu söyleyebiliriz ve tabii ki bugüne kadar yıkılmadan durabilmesini sağlayanların da hakkını vermeliyiz. Son bakımlardan sonra kulenin 300 yıl daha ayakta duracağı düşünülüyor. Her ne kadar bu durumda bizim yok oluşunu görme ihtimalimiz olmasa da, yine de bir gün yok olacağı için mutlaka bu eğik kuleyi de görmenizi öneririz. 

Sırakadaki Blog

Bu Kategorideki Diğer Bloglar

Ucakbileti.com, Akdeniz Pe-tour Turizm Tic. A.S. adına Türsab A1679 belge mumarası ile kayıtlı, A sınıfı belgeye sahip seyahat acentesidir.
Ucakbileti.com işlemleri Akdeniz Petour Turizm Seyehat Tic. A.S 8822861 IATA Kodu ile yapılmaktadır.
X
Yeni Üyelik
Kayıt
Zaten Üyeyim
Şifremi Unuttum
Email Gönder