
Transit Vize Nedir? Hangi Ülkeler Transit Vize İstemektedir?
Hangimiz güzel bir yurtdışı tatili istemeyiz ki? Ancak tatilimizin minik bir problem yüzünden kötü başlamaması için bazı konulara dikkat etmeliyiz. Bunlardan biri de transit vize uygulamasıdır. Transit vize aktarmalı yurtdışı uçuşlarda aktarma yapılacak ülke tarafından istenen geçici bir vize türüdür. Bu vize türü size sadece aktarma yapacağınız ülkenin havalimanındaki uluslararası transit bekleme salonunda uçuşunuzu bekleme olanağı sunar. Bagaj alma, havalimanı dışına çıkma gibi konularda maalesef bir hak vermez. Bu sebepten aktarmalı yurt dışı uçak bileti alırken transit vize uygulamalarına dikkat etmelisiniz. Ayrıca aktarma yapılacak ülkenin havalimanı, saat farkları, bekleme süresi gibi konuları mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.
Peki hangi ülkeler transit vize istemektedir? Genellikle ülkelerin transit vize isteme koşulları birbirinden farklı olsa da istisnai durumlar haricinde aşağıdaki ülkeler aktarmalı uçuşlarda transit vize istemektedir.
· Almanya (Köln/Bonn, Düsseldorf, Frankfurt/Main, Hamburg, Münih havalimanlarında transit vizeniz olmadan uluslararası transit noktasında bekleyebilirsiniz.)
· Çek Cumhuriyeti
· İsviçre
· Yunanistan
· İngiltere
· Amerika
· Kanada
İstisnalardan bahsedecek olursak Türklerin en sık seyahat noktalarından biri olan Almanya Schengen vizesi olmadığı sürece transit vize istiyor. Ayrıca son dönemlerde başkenti Prag ile oldukça rağbet gören Çek Cumhuriyeti de Almanya ile aynı koşullara sahip. İsviçre ve Yunanistan da Schengen vizeniz yoksa transit vize isteyen ülkelerden. İngiltere, Amerika ve Kanada’da ise Schengen vizeniz olsa bile transit vize almalısınız. Bir de Amerika’da transfer yapabilmeniz için C-1 transit vizeye ihtiyacınız olacak ancak B1/B2 vizeniz varsa gerek yok. Bu ülkelere ek olarak İspanya, Fransa ve Hollanda gibi özellikle kıtalararası (Amerika, Kanada, Tayland vs.) uçuşlar için uygun aktarma noktalarında transit vize bekleme süresi 24 saati geçmediği sürece istenmemektedir. Ayrıca vize istmeyen Makedonya veya Sırbistan’a karayoluyla gidiyorsanız ve Schengen vizeniz yoksa sınır komşularımızdan Bulgaristan transit vize istemektedir. 6 ay ya da 1 yıl gibi çoklu geçiş transit vize almak da mümkün.
Ülkeden ülkeye farklılık gösterse de genel olarak transit vize almanız için gereken evraklar aşağıdaki gibidir.
· Başvuru sahibi tarafından tam ve doğru olarak doldurulmuş, imzalanmış transit vize başvuru formu.
· Gidiş-dönüş uçak biletleri ve otel rezervasyonu.
· Gidilecek ülkenin vizesi olup olmadığına dair yazı.
· En az 6 ay geçerli pasaport
· 2 adet biometrik fotoğraf
· Seyahat sağlık sigortası
· Konsolosluğa hitaben yazılmış transit vize talep dilekçesi.
İşte bu kadar. Son olarak transit vize uygulamasının ve gerekli evrakların ülkeden ülkeye değiştiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Artık seyahatiniz için gerekli işlemler tamamlandıysa tatil başlasın!