
Pasaport Türleri Nelerdir? Kimler Hangi Pasaportu Alabilir?
Yurt dışı seyahati denildiğinde akla ilk olarak pasaport gelmektedir. Pasaport türleri nedir, hangi pasaportu alabilirim, pasaport için gerekenler gibi pek çok akılları kurcalar. Bu yazımızda bunlara cevap vermeye çalışacağız. Pasaport, kanunlarda belirtilenen yetkili makamlar tarafından verilmekte olan ve kişilere bir ülkenin milli sınırlarından diğerine geçmeyi sağlayan belgedir. 4 farklı türde pasaport bulunmaktadır.
- Umuma mahsus pasaport
- Hususi Pasaport
- Diplomatik Pasaport
- Hizmet Pasaportu
1. Umuma Mahsus Pasaportlar
Resmi dili umuma mahsus pasaport olan bu tip pasaport kısacası halkın kullanabildiği pasaportlardır. Renginden dolayı Bordo Pasaport da denilebilmektedir. Milletvekili, öğretmen, memur gibi kamuda çalışan değilseniz bu tip bir pasaport almak zorunda kalıyorsunuz.
2. Hususi Pasaportlar
Devlet görevlilerinin pasaportudur. Renginden dolayı Yeşil Pasaport da denilmektedir. Üst düzey ya da kıdemli devlet memurları, dereceye göre belediye başkanları ve ilgili diğer kişilerin alabildiği bir pasaporttur. Alabilecek kişilerse: Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri, eski Bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan ya da bu kadrolar karşılık gösterilmek ya da T.C. Emekli Sandığı aracılığıyla ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek amacıyla sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren görevlerden başka herhangi bir resmi vazifeyle ya da kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilmektedir. En fazla 5 yıllık verilebilmektedir. Yeşil Pasaport için harç bedeli ödemez, sadece pasaport defter bedeli ödenmektedir. Hususi pasaportlar 52 sayfadan oluşmaktadır ve rengi yeşildir.
3. Hizmet Pasaportları
Hizmet Pasaportları, Hükümet tarafından, Hususi İdarelerce veya Belediyelerce resmi görevle yurt dışına gönderildiklerinde ya da yurt dışında göreve alınanlara, Türkiye Cumhuriyeti’nin üyesi bulunduğu uluslararası kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilmektedir. Hizmet damgalı pasaport alabiliyor durumda bulunanların eşlerine, ergin olmayan ya da ergin olsalar bile birlikte yaşayıp evli olmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklara 25 yaşa kadar, yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli bulunmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel ya da ruhsal özürlerinden en az biri sebebiyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumları tarafından belgelenen çocuklara da hak sahibi kişinin pasaportuyla aynı süre geçerli hizmet damgalı pasaport verilmektedir. Toplam 28 sayfadan oluşmaktadır ve rengi gridir.
4. Diplomatik Pasaportlar
Diplomatik pasaportlar, Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yabancı ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik ve Konsoloslukları tarafınca Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Valilere, Büyükşehir Belediye Başkanlarına, Büyükelçilik unvanı almış olanlarla, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görev ile gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri bünyesinde memur yapılan müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması amacıyla giden kişilere verilmektedir. Diplomatik pasaport alabilecek durumda olan ya da alan kişilerin görevleri devam ettiği sürece, eşlerine, ergin olmayıp veya ergin olsalar biler yan yana yaşayıp evli olmayan ve iş sahibi olmayan öğrenimi devam eden çocuklara 25 yaşına kadar, yine ergin olsalar biler birlikte yaşayıp evli olmayan ve iş sahibi olmayan, aynı zamanda bedensel, zihinsel ya da ruhsal özürlerinden en az biri sebebiyle sürekli olarak bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarınca belgelenen çocuklarına da hak sahibi bireyin pasaportuyla aynı zamanda geçerli diplomatik pasaport verilmektedir. Diplomatik pasaportlar hiçbir harç ya da resme tabi olmamaktadır
Bu yazımızda sizlere pasaport türlerinden ve kimler hangi pasaportu alırdan bahsetmeye çalıştık. Diplomatik pasaportun ayrıcalıkları gibi konuları da öğrenebileceğiniz bu yazımızın faydalı olmasını dileriz. Hangi pasaportu alabilirim, pasaporta nerden başvurulur, pasaport türleri nedir gibi sorularınızı cevaplamaya çalıştık. Sizlere tavsiyemiz seyahatiniz öncesi pasaport işlemlerinize başlamadan iyi bir araştırma yapmanızdır. Pasaport türleri ve hangi pasaport size uygun gibi konuları iyi öğrenirseniz işlemleriniz hız kazanacaktır. Pasaport için gereken belgeler de oldukça önemlidir bu konuda da bilgi sahibi olmanızı öneririz. Şimdiden iyi tatiller.